Mersin Akdeniz Oyunları ile Rekora Koşuyor
2020 Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği için güçlü aday Türkiye, dünyanın en büyük spor etkinliklerinden biri olan Akdeniz Oyunları ile bu yaz zorlu bir sınav verecek.
Akdeniz oyunlarına ev sahipliği yapacak Mersin rekor denecek kadar kısa bir sürede inşaat projelerini ve hazırlık sürecini tamamlamak için uğraşıyor.
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın internet sitesinde yayınlanan haberde Bakan Suat Kılıç “7 yılda yapılması gereken işleri sadece 18 ay gibi bir zaman içine sıkıştırarak bu yükün altından kalkmaya gayret ediyoruz. Başaracağız. Bundan en ufak bir şüpheniz olmasın” dedi.
Mersin, Haziran ayında hem şehrin hem de Türkiye’nin itibarı açısından çok önemli bir organizasyona ev sahipliği yapacak. Yetkililere göre organizasyonun başarı ile tamamlanması 2020 Olimpiyat Oyunları için İstanbul’un şansını artıracak.
Akdeniz Oyunları, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından denetleniyor ve 1951 yılından bu yana her dört yılda bir düzenleniyor. 20 ve 30 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek olan Akdeniz Oyunları’nda tahminlere göre 32 farklı spor dalında 24 ülkeden 4.000 sporcu yarışacak.
Daha önce Yunanistan’ın Volos-Larissa kentleri 2013 Akdeniz Oyunları’na ev sahibi seçilmişti ancak Yunanistan’da yaşanan ekonomik kriz ve Oyunlar için ayrılan bütçenin azaltılması sebebi ile bu hak elinden alındı. 2011 yılında Olimpiyat Komitesi tarafından yeniden yapılan oylama sonucu, aday şehir Mersin ev sahibi oldu. Seçimden sonra, Mersin’in hazırlanması ve spor altyapısını iyileştirmesi için sadece 18 ay gibi kısa bir süre kalmıştı.
Mersin Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İlhami Koç, 11 yeni spor tesisinin inşaatına devam edildiğini bildirdi. Yapımı devam eden tesisler arasında açılış ve kapanış seremonilerinin düzenleneceği 25.000 kapasiteli stadyum, 7.500 kapasiteli spor salonu, 3.000 kapasiteli tenis kompleksi, olimpik yüzme havuzu, jimnastik salonu, 1.000 kişilik spor salonu, Türkiye’de bir ilk olan bocce sahası ve 500 kişilik antrenman salonu yer almakta. Bunun yanı sıra Erdemli’de atıcılık tesisi ve Adana’da da kano kürek müsabakaları için bir tesis kurulmakta. Ayrıca konaklama için mevcut 1.000 kişilik tesislere ek olarak 3,500 kişilik Akdeniz Köyü projesi yer almakta.
Şehirdeki mevcut eski tesislerin restorasyonu ve yol çalışmaları da devam etmekte.
Koç “Burada hızı iyi anlamak lazım. 2 yıl kala Oyunlar bize verildi ve geçen Şubat’ta temeller atıldı. 11. ayda 3 tesisi devralıyoruz” dedi. Toplam olarak devletin 400 milyon TL’ye yakın yatırımı olduğunu ve 7 gün 24 saat kesintisiz devam eden inşaat projelerinde yaklaşık 5.000 kişinin çalıştığını bildirdi.
1 Kasım’da göreve getirilen Akdeniz Oyunları Genel Koordinatörü Bekir Korkmaz, tesislerin Mart 2013’te tamamlanacağı ve Mayıs ayında deneme yarışlarının yapılacağı bilgisini verdi. Ayrıca kimsenin endişelenmemesi gerektiğini, zaman darlığına rağmen Türkiye’nin bunu başarabileceğini ifade etti. Taha Aksoy’un Koordinatörlük görevinden istifa etmesi üzerine Bakanlık tarafından göreve atanan Korkmaz, daha önce Erzurum’da düzenlenen Üniversiade Kış Oyunları’nda Genel Koordinatörlük görevini yürütmüştü.
25.000 kişilik stadyumun inşaatında yaşanan gecikme ile ilgili sorularımıza yanıt veren Genel Koordinatör Yardımcısı Muhammed Adak “TOKİ tecrübeli bir kuruluş. Aralık sonuna kadar netleşir. Projenin 3-4 ayda tamamlanacağını düşünüyoruz. Bu tarz haberlerin çıkması aslında reklam sağlıyor” dedi.
Korkmaz, Akdeniz olimpiyatları için 40.000 turistin şehre geleceğini, yaklaşık 200.000 seyircinin tesislerde oyunları izleyeceğini bildirdi. Açılış ve kapanış seremonileri için henüz bir senaryo olmadığını ancak hazırlıkların kısa zamanda başlayacağını ve Londra olimpiyat seremonilerinden daha yaratıcı olacağını belirtti.
Korkmaz “Açılış ve kapanış seremonilerinde 3,000 kişi çalışacak. Oyunların hazırlık sürecinde çalışan kişi sayısı dolaylı istihdam da dikkate alınırsa 15.000 kişiyi bulacak” dedi.
Akdeniz Oyunları Pazarlama ve Halkla İlişkiler Departmanı Direktörü Funda Özyurt ise Mersin halkının bilinçlendirilmesi için çeşitli oda ve kuruluşlar ile birlikte ortak projeler yürüttüklerini, hizmet kalitesini yükseltmek için şoför, garson, aşçı, otel görevlileri, idareciler gibi değişik meslek gruplarına Ocak ayından itibaren kademeli olarak eğitimler verileceğini söyledi.