Mersin Kent Konseyi Deniz Kaplumbağaları için Ses Oldu

Akdeniz sahillerinde Yeşil Deniz Kaplumbağalarının ve Caretta Carettaların yuvalama alanları insanların doğaya karşı duyarsız yaklaşımı yüzünden giderek daralmaya devam ederken, bu kaplumbağa türlerinin yuvalama alanlarından biri olan Mersin 100. Yıl Tabiat Parkı’nda (Gümüşkum) yaşananlar hem Mersinlileri hem de doğa severleri üzmeye devam ediyor.  

Deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı olmasının yanı sıra  Mersin’in eşsiz bitki türlerinden biri olan Kum Zambaklarının da yetişme alanı olan 100. Yıl Tabiat Parkı’nın tüm yerel bürokratik süreçler bypass edilerek hükümet eliyle özel bir işletmeye verilmesine ve bu alanda bir doğa talanı gerçekleştirilmesine Mersin Kent Konseyi deniz kaplumbağaları adına sesini yükseltmeye devam ediyor.  

16 Haziran Dünya Deniz Kaplumbağalarını Koruma Günü sebebiyle MKK Kent ve Çevre Çalışma Grubu ile Doğa ve Hayvan Hakları Çalışma Grubu bir araya gelerek ortak bir basın açıklaması yaptı. Mersin Kent Konseyi’nde “Mersin’in ilk sahibi deniz kaplumbağaları adına…” başlığıyşa yapılan açıklamayı Doğa ve Hayvan Hakları Çalışma Grubu üyesi Başak Keskin okudu.

100. Yıl Tabiat Parkı’nda deniz kaplumbağalarının yuvalama alanlarına işletmenin gerçekleştirdiği tecavüz.

Açıklamada, Davultepe 100. Yıl Gümüşkum Tabiat Parkının mevcut özellikleri dikkate alınarak kullanımda bulunulması ve deniz kaplumbağaları tescilli yuvalama alanı olarak belirlenmesinin yanı sıra Gümüşkum Tabiat Parkı ile ilgili gerekli önlemlerin acilen alınması ve alan tahribatının durdurulması, tahrip olan alanların iyileştirilmesi talep edildi. Basın açıklamasının tam metni şöyle;

MERSİN’İN İLK SAHİBİ DENİZ KAPLUMBAĞALARI ADINA…

MKK Kent ve Çevre Çalışma Grubu ile Doğa ve Hayvan Hakları Çalışma Grubu bir araya gelerek Mersinin ilk sahibi deniz kaplumbağalarının yaşam hakkına sahip çıkmayı istemektedir.

Akdeniz ve Türkiye kıyıları, dünya denizlerinde yaşayan 7 deniz kaplumbağası türünden 2 türe ev sahipliği yapmaktadır: Caretta Caretta ve Chenolia Mydas. Türkiye’nin Akdeniz kıyılarında resmi olarak tanınan 21 adet yuvalama plajından 5 tanesi yaşadığımız şehir olan Mersin’de bulunmaktadır. Ne yazık ki son 200 yıldaki insan faaliyetleri, dünyadaki kara ve su ekosistemlerinin vazgeçilemez bir parçası olan bu eski denizcilerin, Mersine ilk yerleşen deniz kaplumbağalarının gelecek yıllarda hayatta kalma şanslarını büyük bir oranda azaltmaktadır. 

Bern, CITES, IUCN, Biyoçeşitlilik vb. gibi birçok ulusal ve uluslararası anlaşmalarla koruma altına alınan nesli tehlike altında olan Deniz kaplumbağalarının Mersin’de bulunan 5 üreme alanlarından birisi de Davultepe 100.Yıl (Gümüşkum) kumsalıdır. Davultepe Gümüşkum Tabiat Parkının yeşil deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanı olduğu akademik çalışmalar ile de tespit edilmiştir. Uzun süredir yapılan bilimsel çalışmalar oranın koruma altına alınması gerektiğini ortaya koymuştur.

Bilindiği üzere yapılan özelleştirmenin ile bölgede faaliyete geçmesi ile birlikte, kumsalın dokusunu değiştirecek birçok girişim yapılmıştır. Bu alan Deniz kaplumbağalarının yuvalama yaptığı ve kum zambaklarının yoğun bulunduğu Tabiat Parkı halinden! masa ve sandalyelerin kumsala yerleştirildiği, organizasyonlarının yapıldığı çok sesli eğlence parkı haline getirilmiştir.

Diğer yandan bölgeyi tamamen tahrip eden platformlar inşa edilmiş, palmiye ve muz ağaçları dikip doğal tabiat parkı özelliğindeki yapıyı bozacak müdahaleler gerçekleştirildiği görülmüştür. Tüm bu işlemler ile şemsiye ve şezlonglarla kumul alan doldurulmuş etkinliklerin yapılması için ışıklandırmalar yapılmış, deniz kaplumbağalarının yumurtalarını bırakacağı alanlar kısıtlanmış daha fazla insan müdahalesine açık hale gelmiş durumda olduğu görülmektedir.

Bilindiği üzere, deniz kaplumbağaları her yıl Mayıs ayında kumsallarımıza gelerek yumurtalarını bırakırlar ve Ağustos ayına kadar bu ziyaret devam eder. Yumurtlama süreci içinde, yuvalama kumsalı ve çevresindeki yüksek ses, ışık ve hareketlilikten oldukça olumsuz etkilendikleri bilinmekte; bütün bu davranışlara engel olunmaması deniz kaplumbağasının kendini tehlikede hissedip yuva yapamadan denize dönmesine neden olmaktadır. Bu da zaten türünün devamlılığı tehlikede olan bir canlının korunmaya ne kadar özen gösterilmesi gerektiğini ifade etmeye yetmektedir.

İnsan faaliyetleri ile küresel ısınma ve iklim krizi sonucunda büyük bir tehditle karşı karşıya kalan ve biyolojik özellikleri nedeniyle nesli tehlike altında olan deniz kaplumbağalarının hepimizin desteğine ihtiyacı var.

Hem ulusal mevzuatımıza hem de taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelere aykırı, nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağaları ile endemik bitki alanını ve kıyı eko sistemini yok eden faaliyetlerin acilen durdurulması gerekmektedir.

16 Haziran tarihi Dünya Deniz Kaplumbağaları Koruma Günü ilan edilmiştir. Dünya Deniz Kaplumbağaları Koruma Gününde 100. Yıl Tabiat Parkının yeşil deniz kaplumbağalarının yuvalama kumsalı  olarak tescil edilmesi ve bu alanın özel olarak koruma altına alınması gerektiğini bir kez daha belirtiyoruz.

Mersin Kent Konseyi Kent ve Çevre Çalışma Grubu ile Doğa ve Hayvan Hakları Çalışma Grubu bileşenleri olarak, ulusal ve uluslararası anlaşmalarla koruma altına alınan, nesli tehlike altında olan Deniz Kaplumbağalarının üreme ve yuvalama alanlarının bulunduğu Davultepe 100. Yıl Gümüşkum Tabiat Parkının bu özellikleri dikkate alınarak kullanımda bulunulması ve deniz kaplumbağaları tescilli yuvalama alanı olarak belirlenmesini, Gümüşkum tabiat parkı ile ilgili gerekli önlemlerin acilen alınması ve alan tahribatının durdurulması, tahrip olan alanların iyileştirilmesini ilgili ve yetkili kurumlardan talep ediyoruz,

Saygılarımızla;

MKK Kent ve Çevre Çalışma Grubu ile Doğa ve Hayvan Hakları Çalışma Grubu

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.