Mersin Mizahın Dozunu Artırdı

İçel Sanat Kulübü’nün düzenlediği Mersin Mizah Festivali’nin kapanış gecesinden bir kare (Fotoğraf: İçel Sanat Kulübü)

İçel Sanat Kulübü (İSK), Mersin’in gelecekteki marka değerine büyük katkısı olabilecek bir etkinliğe imza attı. Mersin, tarihinde ilk defa bir Mizah Festivaline kavuştu. Şimdiye kadar Mersin’de mizah konsepti hiçbir zaman bu kadar ciddiye alınıp bu şekilde öne çıkarılmamıştı. İSK bu boşluğu görerek Mersin’e çok önemli bir festival hediye etti.

Biz de Mersin’de büyük bir boşluğu dolduran ve en çok ihtiyaç duydukları anda yaşanan gerçekliğe farklı bir bakış açısıyla bakabilen, sorgularken gülümseten, gülümsetirken düşündüren, düşündürürken farklı noktalara dikkatleri çekebilen bir anlatım tarzı olan mizahı Mersinlilerin hayatına bir festival ile sokan İSK’nin Genel Sekreteri Somer Helvacı ile festivalin arka planını, festivali ve geleceğini konuştuk.  

Somer Helvacı

Mersin’de mizah festivali yapmak nereden çıktı?  

Yüz yılda bir görülebilecek evrensel boyutta bir tehdidin, içinde bulunduğumuz döneme denk gelmesi hepimiz için ayrı travmalar ve zorluklar yarattı.  Geride bıraktığımız 2 yılda, dünya genelinde ilan edilen pandemi nedeniyle, endişe ve tedirginlik ilkimi hakimdi.  Sosyal bir varlık olarak bizler için en insani eylemlerimiz de daralmış, kısıtlanmış ve hatta dönem dönem yasaklanmıştı. Kucaklaşmak, tokalaşmak, samimiyetle sarılmak neredeyse yasak seviyesine gelmişti. Pek çok “zorlu kilidin” ve açılması en zor kapıların en kolay anahtarları olan içten bir gülümseme ve kalpten bir tebessüm, maalesef maskeler ardında gizlenir olmuşlardı.

Günümüzde koşullar rahatlamaya, pandemi kısıtlamaları esnemeye başladı başlamasına fakat geride bıraktığımız ayların yarattığı tesirlerin geçmesi ve ya hafiflemesi elbette ki zaman alacak.

Tarihsel süreçte yaşanan savaş, salgın ve mahrumiyet anlarında bile insanoğlunun tutunacak dalı olmuştur “sanat”. Her türlü zorlu durumlarda dahi insanlar sanat ile yaşama tutunmuş ve geleceğe umutla bakabilmiştir.

Bu bilinç doğrultusunda; sanatı paylaşarak çoğaltmayı vazife edinmiş İçel Sanat Kulübü, bu tutunacak dalı yeşertmek ve diri tutmak için 33 yıldır çabalamaktadır. Sanatı oluşturan ve besleyen pek çok sanat dalında üretimleri destekleyen bir kulüp olarak, içinde bulunduğumuz zorlu günlerde de toplumun moralini ve ümitlerini canlandırmak gibi bir sorumluluğu da üzerimizde hissettik.

Bu sorumluluk kapmasında Mizahı öne çıkarmak ve halkımız ile buluşturmak istedik. İstedik ki Mizahı üretenler , mizahı takip edenler ve onunla yaşama sevinçlerini çoğaltanlar ile bir araya gelsin.

Sonuç olarak, biz asli görevimiz olan Sanatçıyla Sanatseveri buluşturma görevimizi yerine getirmeye çalıştık.

İSK bahçesinde yapılan karikatür atölyesinden bir kare (Fotoğraf: İçel Sanat Kulübü)

 Mersin’de böyle bir ilki gerçekleştirmek nasıl bir şey?

İçel Sanat Kulübümüzün genlerinde , “Mersin’de ilkleri gerçekleştirmek” kodlanmış bir kazanımdır. Bizlerden önce kulüp yönetimlerinde olan değerli büyüklerimiz elbirliği ve gönül birliğiyle onlarca İlk’e imza atmışlar. Bizler de bu bayrağı devir alan yöneticiler olarak bir tuğla daha ilave etmek istedik. Toplumumuzun son dönemlerde en çok ihtiyacı olan “Gülmek” eylemini teşvik etmek istedik. Bu doğrultuda da Mizahı ve Gülmeceyi öne çıkarmak istedik.

Mersinimizde, Mizahın bu derece detaylı ve farklı disiplinler  şeklinde ele alındığı ilk organizasyon olduğunu söylemek yerinde olacaktır.

Nasıl bir organizasyon aşaması geçirdiniz?

Organizasyon aşaması gerçekten zorlu ve çok bilinmeyenliydi.  Bu tarz organizasyonlarda ana hatları belirleyebiliyorsunuz. İskelet yapıyı doğru kurgulayabilirseniz etkinliği unutulmaz kılan detayları süreç içerisinde geliştiriyorsunuz. Çünkü etkinlikleri zenginleştiren ve unutulmaz hale getiren katılımcılar ve onların etkinlikten beklentileridir. Bu da o ana göre şekillenen , kalıpları olmayan, son derece değişken bir süreçtir.

Gelenlerle iç içe olmak, bol bol diyalog kurmak, orada olma amaçlarını ve beklentilerini dinlemek organizasyon sahiplerine anlık minik revizyonlar imkanı sağlar. İçerik zenginliği de böyle oluşur aslında.

Bu anlamda, ön hazırlıklar ne derece detaylı gözden geçirilirse, olası senaryolar ne derece çeşitlendirilirse, ev sahiplerinin doğaçlama yapabilme  imkanları o derece artar.

Son derece, öğretici  ve faydalı bir organizasyon aşamasıydı. Bu anlamda , yaşananları bir kazanım olarak görmekte fayda var diyebilirim.

Festival kapsamında gerçekleştirilen miza üzerine söyleşilerden bir kare ( Fotoğraf: İSK)

Festivali gerçekleştirmek için nerelerden destek alabildiniz?

1.Mizah Günlerini gerçekleştirmenin zorlukları olabileceğini tahmin ediyorduk .Fakat, 33 yıllık kulüp tarihimizde 26 tane Ulusal Arkeoloji Günü, 14 tane Ululsal Felsefe Günü , 2 tane Sanat Tarihi günü gerçekleştirmiş olmanın da tecrübeleri ve öngörüleri en büyük hazinemizdi. Kentimizin yerel idari dinamikleri ve kültür-sanat dostları bundan  önceki yıllarda da olduğu gibi en önemli destekçilerimiz oldular.

Başta Büyükşehir Belediyemiz, sırasıyla Tarsus Belediyemiz, Toroslar Belediyemiz, Yenişehir Belediyemiz, Akdeniz Belediyemiz ve Mezitli Belediyemiz organizasyonumuzun ana destekçileri oldular. Bu anlamda da kulübümüzün yıllardır devam ettirme çabasında olduğu geleneği de sürdürebilmeyi başarabildiğimizi gururla ifade etmek isteriz.

Bunun yanında kentimizin sanat gönüllüleri, sanata ve sanatçıya her daim destek firmaları organizasyonumuza hayat verdiler.  Mersinimizin marka değerleri olan; Divan Oteli, Agromer/Köklü Tarım Grubu, Barok Ofis, Barok Mobilya ve Kristal Spor firmalarına katkılarından dolayı özel teşekkürlerimizi iletiriz.

İlave olarak The Ship Cafe ve personeline kahve, çay stant desteklerinden, Anka Yemekçilik firmasına el emeği yöresel lezzetlerinden dolayı ayrıca teşekkürlerimizle.

Mersin mizah Festivali kapsamında İSK bahçesinde konser veren Mersin Roman Orkestrası ( Fotoğraf: G. Hakan Koçman )

Mizah festivalini içerisinde neler vardı?

Mizah olgusunu besleyen ve çoğaltan pek çok bileşen var. Yazılı mizah, çizili mizah, sözlü anlatıma, betimlemeye, gözleme ve tespite dayalı mizah, teatral mizah… 1.Mizah Günleri kapsamında da mümkün olduğunca çok bu bileşenlere yer vermek istedik.

Çıkış noktamız olan Karikatür ve Mizah Dergiciliği başlığını Çizgi Roman dünyasıyla bir bütün olarak düşündük. Bu doğrultuda ülkemizin duayen Karikatür ve Çizgi Roman sanatçılarından birbirlerine derin bağlarla bağlı olan bir ekibimizi kentimize davet ettik.

Bu kıymetli ekibin içerisinde, Ters Dergi İnternet Dergisi ekibinin de omurgasını oluşturan; Behzat Taş, İbrahim Sarı, Can Barslan, Ali Doğanlı, Abdülkadir Tamer, Servet Gürbüz, Necmi Yalçın üstatlarımız bizlerle birlikte olarak etkinliğimize değer kattılar.

Sanat Kulübümüzde gündüz bölümlerinde gerçekleşen atölye çalışmalarında mizah severler ile bir araya gelerek etkileşimi yüksek faaliyetlerde bulundular.

Mizahı oluşturan ve besleyen bir diğer önemli faktör olan Sözlü Mizah alanında da genç yeteneklerimiz duayen bir tiyatro ustamız ile bir arada sahnemize davet ettik.

Genç ve dinamik yeteneklerimiz Yadigar Sosa, Doğu Can ve Ali Congu ile birlikte tiyatro dünyamızın duayen isimlerinden Cengiz Küçükayvaz üstadımız sahnede sırasıyla yerlerini aldılar ve izleyenleri nasıl geçtiğini anlamadıkları 3 saatlik , kahkaha ve eğlence dolu bir süre yaşattılar.

Bu ana etkinliklere ilave olarak, Sanat Sokağımıza renk katan müzik etkinliklerimiz de oldu. İSTEK Mersin Okulları’nın müzik öğretmenleri gözetiminde Okul Orkestrasının genç ve enerjik performanslarını, Nevit Kodallı Güzel Sanatlar Lisesi’nin Rock grubunun gerçekleştirdiği rock müzik performansı takip etti.

Mersin mizah Festivali kapsamında İstek Vakfı Mersin Okulu Sanat Sokağı’nda konser verirken. ( Fotoğraf: G. Hakan Koçman )

Ertesi gün ise, son aylardaki disiplinli ve azimli çalışmaları ile  kentimizin çok önemli bir değeri haline gelen Roman Orkestrasının her birisi birbirinden yetenekli 10 genç müzisyeni dinleyenlere kelimenin tam anlamıyla müzik ziyafeti sundular.

Kısacası, sözüyle, çizgisiyle , sazıyla ezgisiyle son derece dinamik, aktif ve coşkulu bir 3 günü geride bırakmış olduk.

Festivale katılım nasıldı?

Her büyük organizasyonun ilk seferi belirsizliklerle doludur.

Sanırım bu anlamda, organizasyon tarihinin en büyük sürprizi 1969 yılındaki Woodstock festivalidir. 400.000’den fazla insanın katılımını hiç kimsenin beklemediği bu festival alanında efsanedir. Bizim etkinliğimiz de bir Woodstock olmasa da Mersin ölçeğinde aynı döneme denk gelen onlarca etkinlikten epeyce nasibi aldı. Mersinlilerin zengin ilgi alanına hitap eden pek çok etkinlik aynı dönemlere denk geldiği için katılımda bölünmeler olabildi. Buna rağmen ilk 2 gün karikatür ve çizgi roman severler, İçel Sanat Kulübümüzün yenilenen bahçe konseptinde Karikatür ve Çizgi Roman dünyasının ustalarıyla bir araya gelebilme fırsatını yakaladılar.

Düzenlenen müzik dinletileri, hazırlanan kahve, çay ve yiyecek stantları katılımcıların ilgisini fazlasıyla çekti.

Akşam seanslarında düzenlenen sohbet programlarında katılım ve etkileşim son derece samimi ve içtendi. Final gecesinde, Mezitli Belediyesi Kültür Merkezinde  gerçekleşen Stand Up gösterisine 150’ye yakın izleyici katıldı. Genel itibariyle son derece keyifli, verimli ve coşkulu bir organizasyon olarak kentimizin kültür ve sanat tarihinde yerini alan bir organizasyon oldu.

Mersin Mizah Festivali kapsamında sahne alan Stand-Up Sanatçısı Yadigar Sosa (Fotoğraf: İSK)

Gelecek ile ilgili planlarınız neler?

İçel Sanat Kulübü 33 yıllık bir kulüp… Mersin’in plakası 33… Bence İçel Sanat Kulübü kent adına ilk dönemi olgunlaştırdı. Bundan sonrası ikinci 33 yıllık dönem .

Bu hedef doğrultusunda , elbirliğiyle yaratılan bu değeri geleceğe taşımak konusunda bu kentte yaşayan gençlerimizi ve çocuklarımızı doğru yönlendirmeliyiz. Farkındalık oluşturmalı, sanat sevgisini küçük yaşlardan yerleştirmeliyiz. Bu sayede, Mersin ilinin sadece ulusal düzeyde değil uluslararası alanda da fazlasıyla bilinen, tanınan, rağbet gören ,ziyaret alan, yatırım yapılan ve  yaşam kalitesi yüksek bir kent olmasına katkıda bulunabiliriz.

Sanatla kalalım, sanatı üreten ile izleyeni her fırsatta birbirleriyle buluşturalım.
Herkese sağlıklı, huzurlu ve sanat dolu günler dilerim.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.