Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu (AKROMFED) Vali Yardımcısı Alp Eren Yılmaz başkanlığında daire müdürleriyle bir araya gelerek Mersin’deki Romanların dönüşümü için bir eylem planı hazırlamaya başladı.
2016 yılında Türkiye’deki Romanların topluma entegrasyonu için yayınlanan Roman Strateji Belgesi’nin uygulanması kapsamında AKROMFED, Vali Yardımcısı Alp Eren Yılmaz başkanlığında ilgili kurum temsilcileri ile bir araya gelerek Mersin’de gerçekleştirilecek yerel eylem planı için bir hazırlık toplantısı gerçekleştirdi. Valilik binasında gerçekleştirilen toplantıya Vali Yardımcısı Alp Eren Yılmaz, Mersin Üniversitesi Rektörü Yardımcısı Mehmet İsmail Yağcı, Mersin İl Kültür Müdürü Cengiz Ekici, Akdeniz Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Çiğdem Göllü, Mersin İl Sağlık Müdürü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. İlhan AYDIN Mersin İl Milli Eğitim Şube Müdürü Muhammet Şahin, Mersin İş-Kur Şube Müdürü Orhan Durmaz, Mersim İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Araştırma ve Eğitim Şube Müdürü Zülal Kangin, Mersin Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Spor Servisi Şefi Emine Toros, Mersin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Şube Müdürü Sedat Doğan, İl Tarım Orman Müdürlüğünden Yunus Tan, İl Emniyet Müdürlüğünden Mümin Unutmaz, AKROMFED Başkanı Ali Daylam, AKROMFED Genel Koordinatörü G. Hakan Koçman, AKROMFED Gençlik Çalışmaları Direktörü H. İbrahim Nurbel katıldı.
Ulusal Roman Strateji Belgesi’nin (URSB) Mersin yerelinde yapılan ve Romanların topluma entegrasyonu ile ilgili olarak Valilik nezdinde yapılan ilk toplantı olması bağlamında önem taşıyan toplantıda Romanların sorunları masaya yatırıldı. Toplantı AKROMFED Gençlik Çalışmaları Direktörü H. İbrahim Nurbel’in Romanların yereldeki sorunları ve bu sorunlara AKROMFED tarafından önerilen çözüm önerileri ile ilgili sunumuyla başladı. Nurbel Romanların yereldeki sorunlarını Eğitim, İstihdam, Sağlık, Barınma ve Güvenlik başlıkları altında sıralayarak bu sorunlara AKROMFED’in önerdiği çözüm önerilerini aktardı. Nurbel’in sunumunun ardından Akdeniz Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Çiğdem Göllü’nin söz alarak Mersin yerelinde bugüne kadar yapılan çalışmaları özetledi. Daha sonra AKROMFED Başkanı Daylam Vali Yardımcısı Yılmaz’a Romanların yereldeki sorunlarının çözülememesi konusundaki görüşlerini aktardı. Daylam Romanların yerelde sorunlarının çözülememesinin sebeplerini 2 ana başlık altında sıraladı.
Roman entegrasyonu kamu kurumlarının önceliği olmalı
Başkan Daylam, yerelde Romanlarının topluma entegre olamamasının en önemli sebebini URSB’nin kamu kurumlarının önceliği olmaması ve URSB’nin yerelde uygulanması konusunda bütçe yetersizliği olarak ifade etti. Kamu kurumlarının URSB’yi öncelik yapmadığını ifade eden Daylam, problemlerin çözümü konusunda her ilgili dairede Romanların topluma entegrasyonu ile ilgili bir birim kurulması halinde yol kat edilebileceğini vurguladı.
Roman entegrasyonu için kamu-STK işbirliği şart
Romanların yerelde sorunlarının çözülememesinin ikinci sebebini de kamu-STK işbirliğinin eksikliği olarak ifade eden Başkan Daylam, Romanların topluma entegrasyonu konusunda kamu-STK işbirliğinin zorunlu olduğunu ifade etti. Her ilgili birimde kurulacak olan Roman entegrasyonundan sorumlu bir çalışma grubunun sürece ivme kazandıracağını söyleyen Başkan Daylam AKROMFED’in bu çalışma grupları ile ortaklaşa yapacağı çalışmalar ile yol alınabileceğine inandığını ifade etti. Başkan Daylam, Vali Yardımcısı Yılmaz’a bir önce bu çalışma komisyonlarının kurulması talebinde bulundu. Bu talebi olumlu karşılayan Vali Yardımcısı Yılmaz, komisyonların kurulması konusunda çalışma yapacaklarını ifade etti.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.