Mutluluğun Formülü

Fransız Budist Keşiş Matthieu Ricard (tr.wikipedia.org)

Günümüzde herkes mutlu olmaya özlem duyar, fakat mutluluk saklı bir hazine gibidir. Bilinçli veya bilinçsiz yaptığımız çoğu şeyin asıl nedeni mutlu olmaya derin bir istek duymamızdır.

Institut Pasteur’de moleküler genetik alanında doktora çalışması yapmış olan ve aynı zamanda “Mutluluk: Hayattaki En Önemli Yeteneği Geliştirme Rehberi”  adlı kitabın yazarı Fransız Budist keşiş Matthieu Ricard, kafasına takılı 256 elektrotla beraber gittiği heryerde ona daima eşlik eden doğal gülümsemesini yüzünden eksik etmiyor. Beynin özellikle pozitif düşüncelerle dolu olan kişilerde aktif olan bölgesi -beyninin prefrontal korteksi, olağan her parametre karşısında aktivite gösteriyor.

Moleküler Biyoloji araştırmalarına göre, manyetik beyinsel rezonansın verdiği sonuçlara bakılırsa, bilim Ricard’ın zihinsel durumunu ancak dünyadaki en mutlu insana karşılık getirerek açıklayabiliyor.

Mutlu Beyin

Bilimadamlarının yıllar süren çalışmaları, beynin sol prefrontal korteksindeki aktivitenin, güçlü bir şekilde iyi hissetmekle alakası olduğunu gösterirken, negatif duygusal durumların ise beynin sağ prefrontal korteksinin aktivitelerini etlkilediği kesinlik kazandı.

Bilimadamları için şaşırtıcı olan, beyinlerinin sol prefrontal korteksi aktif olan ‘mutlu beyinlerde’ ortaya açıkça çıkan bir örnek şunu gösterdi: Bu kişiler ekonomik olarak en iyi durumlarda olmayı başarmış ya da maddi olarak çok şeye sahip olmuş kişiler değillerdi, bundan ziyade tamamen farklı bir gruptu -Tibet’li keşişler ve profesyonel meditasyon yapan kişilerdi. Yapılan çalışmalar, şefkat, sevgi ve merhamete yoğunlaşan meditasyon şekillerini uzun süre yapan kişilerin, beyinlerinin anatomilerini şaşırtıcı bir şekilde dönüştürebildiğini ortaya çıkardı. Meditasyonların, pozitif duyguları arttırdığı, depresyonu, korku ve kızgınlığı ise azalttığı belirlendi.

Bilimadamlarının buluşuna göre mutluluk, maddi şeylerle kazanılabilecek bir durumdan ziyade, daha çok içsel değişim ve tefekkür sonucu oluşuyor. Egoizmden çok fedakarlık, materyallikten çok ruhsallık ile açıklanıyor.

Kaynak: www.theepochtimes.com

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.