NASA: ”Güneş’te Büyük Patlama”

Fotoğraf: NASA

ABD’deki Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Güneş yüzeyindeki şiddetli bir jeomanyetik fırtınayı tespit etti.

ABD Uzay Ajansı NASA düzenli olarak evrenimizden çarpıcı görüntüler paylaşarak uzay tutkunlarını büyüledi. NASA’nın sosyal medya kolu, Dünya’yı ve uzayı gösteren eğitici videoları ve büyüleyici görüntüleri izlemeyi sevenler için bir hazinedir. Uzay ajansı, son gönderisinde Güneş’in iki güçlü güneş patlamasını serbest bıraktığı anı yakalayan iki GIF (grafik değişim formatı) ile Instagram takipçilerini sevindirdi. Bu iki enerjik parlama, 7 Mayıs’ta ve 8 Mayıs’ın erken saatlerinde AR3663 ve AR3664 olarak tanımlanan güneş lekelerinden patlak verdi.
NASA, gönderinin başlığında “Bir döngü yapıp çekiyorsunuz ve Güneşiniz harika görünüyor! 7 Mayıs gecesi geç saatlerde ve 8 Mayıs’ın erken saatlerinde, Güneş bu güçlü güneş patlamaları çiftini yaydı. Bu iki enerjik flaş, dansla birlikte Döngüler @NASAGoddard’ın gözü her zaman Güneş’te olan Güneş Dinamikleri Gözlemevi tarafından yakalandı.” diye yazdı .

Fotoğraf: NASA

Özellikle güneş patlamaları, Güneş’in içindeki ve çevresindeki güçlü manyetik alanlar yeniden bağlandığında meydana gelir. Güneş atmosferinde manyetik enerji biriktiğinde ve serbest bırakıldığında yaratılırlar.
Güneş patlamaları güçlerine göre sınıflandırılabilir. En güçlüleri (en son olay gibi) “X sınıfı” işaret fişekleri olarak bilinirken, en zayıfları “A sınıfı” olarak sınıflandırılıyor. Her sınıfta güneş patlamaları, 1’den 9’a kadar uzanan daha ayrıntılı bir güç ölçeği kullanılarak da kategorize edilir.
NASA açıklamasında, “Güneş patlamalarının sayısı yaklaşık her 11 yılda bir, güneş maksimumu olarak adlandırılan değer civarında artıyor. Bilim insanları, güneş maksimumuna yaklaştığımızda Güneş’in aktivitesinin artmasını bekliyor; bu yıl şu ana kadar 13 X sınıfı güneş patlaması yaşandı.
Güneş patlamaları güçlü enerji patlamalarıdır. İşaret fişekleri ve güneş patlamaları radyo iletişimini, elektrik şebekelerini, navigasyon sinyallerini etkileyebilir ve uzay araçları ve astronotlar için risk oluşturabilir.
Güneş, sürekli olarak daha yüksek ve daha düşük aktivite dönemleri arasında geçiş yapar. Yüksek aktivite, bu güneş patlamalarına veya Güneş’ten gelen dramatik enerji patlamalarına yol açabilir.” Uzay ajansına göre Güneş bu hafta X sınıfı güneş patlamaları başlattı. GIF’ler, Güneş’in yüzeyinden sıçrayan karmaşık halkaların çarpıcı parıltılarını gösteriyor.” dedi
Ayrıca NOAA’nın Uzay Hava Tahmin Merkezi (SWPC), 10 Mayıs Cuma Jeomanyetik Fırtına Uyarısı yayınladı.
NOAA açıklamasında; ”CME’ler güneşin koronasından kaynaklanan plazma ve manyetik alanların patlamalarıdır. Dünya’ya yönlendirildiklerinde jeomanyetik fırtınalara neden olurlar. Jeomanyetik fırtınalar, Dünya’ya yakın yörüngedeki ve Dünya yüzeyindeki altyapıyı etkileyerek iletişimi, elektrik şebekesini, navigasyonu, radyo ve uydu operasyonlarını potansiyel olarak kesintiye uğratabilir. SWPC, koruyucu önlem alabilmeleri için bu sistemlerin operatörlerini bilgilendirdi .

Jeomanyetik fırtınalar aynı zamanda Dünya’da muhteşem aurora görüntülerini de tetikleyebilir . Şiddetli bir jeomanyetik fırtına, kutup ışıklarının Alabama ve Kuzey Kaliforniya kadar güneyde görülme potansiyelini de içeriyor .”

https://x.com/NASASun/status/1789287437908271615

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.