Oy Verirken Lütfen Dikkat!

12 Haziran Pazar günü , 50 milyon 189 bin 930 seçmen 199 bin 207 sandığa giderek yeni dönem parlementoyu oluşturacak milletvekillerini seçmek için oy kullanacak. Seçmenler, oy sandıklarını adrese dayalı sistemde kayıtlı bulundukları adreslere gönderilen seçmen bilgi kağıtlarıyla gidecek. Seçmen bilgi kağıtları adreslerine gelmemiş olanlar ya da kaybedenler vatandaşlık numaralarının olduğu nüfus cüzdanı, pasaport,ehliyet, evlenme cüzdanı ya da resmi kurumlardan veya ikdisadi devlet teşekküllerinin vermiş olduğu soğuk damgalı kimlik kartları ile oylarını kullanabilecekler. Bu belgelerden herhangi birini sandık görevlilerine gösteremeyenler oy kullanamayacak.

Seçmenlerin oylarının geçersiz sayılmaması için oy verdikten sonra oy pusulasını ve zarfını kendileri kontrol etmesi gerekiyor. Zarfın üzerinde ve oy pusulasında çizik, özel anlamlı işaret  veya yırtık  bulunuyorsa  oy geçersiz sayılacak.

Oy verirken de oy vereceğiniz partiye veya bağımsız adayın adının olduğu bölüme ‘’evet’’ mührünü basmak gerekir. Pusulaya başka herhangi bir işaret koymayınız. Mürekkebin bulaşmasını önlemek için oy pusulasını dışa doğru katlamak gerekir. Daha sonra oy pusulasını zarfa koyup, zarfı da şeffaf sandığa atıp oy kullandığınıza dair listeye imza atmayı unutmayınız. Yine oy kullanırken kabine cep telefonu ve fotoğraf makinası ile girmek yasak. Cep telefonu ile kabine giren seçmene para cezası kesilecek.

Milletvekilleri, milletvekili kimliği ve seçmen bilgi kağıdını, milletvekili adayları ise her hangi bir İl Seçim Kurulu Başkanınca milletvekili adayı olduklarına dair verilen seçmen bilgi kağıdını göstererek kayıtlı oldukları seçim çevresi dışında da oylarını kullanabilecekler.

Seçim güvenliği de geçmiş seçimlere göre daha farklı uygulanacak. Önceki seçimlerde, seçim güvenliğini tehdit edenlere karşı müdahale eden güvenlik güçleri 100 metre uzaklıkta bulunurken, 2011 Genel Seçimleri’nde seçim güvenliğini tehdit edenlere karşı müdahale etmek için sandığa 20 metre yaklaşma mesafesinde olacaklar.Yine bu seçimlerde diğer sandık görevlileri de güvenlik güçlerinden müdahale isteyebilecekler. Seçmen iradesine müdahalede bulunanlar hakkında da  3 ile 5 yıl hakkında ceza istemiyle dava açılabilecekler.

Yoruma kapalı.