Özgürlük ve Paradoks Sergisi, 21 Haziran’da Sanatseverlerle Buluşuyor

Özgürlük ve Paradoks, 21 Haziran Çarşamba günü 18:00-21:00 arasında gerçekleşecek açılışla sanatseverlerle buluşuyor.

Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği/UPSD (International Association of Art -UNESCO Resmi Partneri, Türkiye Ulusal Komitesi)’nin organizasyonuyla UPSD Galeri’de gerçekleşecek olan sergi, sanatçının var olma sürecini ve bu süreçte sanatını şekillendiren temel gereksinim ve kazanımları irdeliyor.

Toplumsal kodların ve sınırların sanat üretimini üstündeki izleri veya evrensel normların düşünsel boyutlara sanatçıya olan etkisi açısından okunması planlanan sergi, Melik İskender’in küratörlüğünde 12 genç sanatçıyı bir araya getiriyor.

Katılan sanatçılar arasında; Cemile Çolak, Ayşe Nisan Bilgin, Semra Çelik, Ali Duman, Çağla Yıldız, Buse Kızılırmak, Şevval Konyalı, Zafer Malkoç, Yiğit Özboran, Okay Özkan, Ekrem Yiğit Türüdü, Pamirhan Yıldıran bulunuyor.

Serginin küratörü Melik İskender; Özgürlük ve Paradoks sergisi hakkında şunları dile getiriyor:

“Canlıların açlık- tokluk, üreme dürtüleriyle yaşadığı dünyamızda sanatçı kendini nerede konumlandırabilir? 

Sadece düşünce boyutunda kalmış on binlerce fikri bir kenara koyarsak, Edvard Munch’a Çığlık’ı, Pablo Picasso’ya Guernica’yı yapmaya iten dürtü neydi? Sanatçının varoluş sürecinde ekonomik, siyasal ve kültürel etkiler paralel ilerler. Güven olmadan sanat üretmek ne kadar mümkün?

Hayat, bir taraftan sahte bir erdem maskesi altında nasıl yaşanmamız gerektiğini öğretmeye çalışan dogmatik kurallarla ilerlerken diğer taraftan, kültürel ve tarihsel olarak Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana karanlığın üstüne yürümekten korkmayarak aydın kimliğinden ödün vermeden, zarif ve kararlı üsluplarla kendini çağdaşlıktan yana konumlandıran varoluşun boyutuna ulaşılır. Doğada özgürce uçan kuşların kafese konulduğunda dekoratif bir unsura dönüştürülmesi, köleleştirmesi eğilimine karşın özgürlüğün uzantısı takip ederek var olmak…

Bir toplumu oluşturan sınırlar içerisinde tarih, sanat, bilim, edebiyat veya felsefe de politik süreçlerden etkilenir. Koşullar düşünüldüğünde, etik olanı ayırmadan yaşanana dair bir dünyayla mutluluk ve hayal edilen yaşamı yakalamak mümkündür. Olumlu veya olumsuz tüm bu süreçler değişim ve dönüşümleri doğaya uygun bir şekilde akıl yürüterek yaşamayı sağlamaktan geçer. Kültür ise tüm uygun olmayan ortamlara rağmen kalıcı izler bırakarak aydınlık geleceğimize ışık tutmaya devam eder.

Her kültür düzeyi sanat yaşamını ve kendi çağını aydınlatır. Sanatçı, bölgesel, kültürel, evrensel düşünce, duruş ve siyasi varlığıyla nihayetinde kendi çağının sanatçısı ve hatta kendi konseptidir.

Özgürlük beklentisinde olan genç sanatçılar, daha iyi yaşam koşullarında sevgi, mutluluk, güven, umut, adalet gibi yaşama dair en temel değerlere sahip olmak için araştırmacılığı ve deneyselliği öne çıkarmaktan, cesaretle risk almaktan ve geleceğe yönelik umutlar vermekten vazgeçmeden var olmaya devam edeceklerdir. 

Yapılan tüm güzel şeyler gelecek kuşaklara armağandır.”

UPSD Baskanı ve Unesco Resmi Partneri IAA Bedri BAYKAM olan, ve Yönetim Kurulu arasında Fehim GÜLER, Murat HAVAN, Melik İSKENDER, Nebahat KARYAĞDI, Denizhan ÖZER ve Tijen ŞİKAR’ın bulunduğu sergi; 21 Haziran-21 Temmuz 2023 arasında, Şişli Evlendirme Dairesi yanında bulunan; Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği/UPSD’de görülebilir.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.