Pekin’de İşten Atılan 15.000 Asker Hükümeti Protesto Etti
Çin’de asker ve subaylardan oluşan geniş bir kitle hükümeti protesto etti: 11 Ekim’de askerlik görevini bırakmak zorunda kalan bir grup, Savunma Bakanlığı önünde protesto eylemi gerçekleştirdi. Ayrıca emekli maaşı bağlanmadığı için de zor durumda olduklarını söylediler.
Asker ve subaylar, askeri üniformaları içinde şarkı söyleyerek ve pankartlar açarak tepkilerini gösterdiler – devletten sosyal yardım ve emekli maaşı talep ettiler. Sayıları 15.000’i bulan ve işsiz askerlerden oluşan grup Pekin Savunma Bakanlığı önünde toplandı. İçlerinden bir protestocu “Wall Street Journal” ile yaptığı söyleyişi de şu ifadeyi kullandı, “devlet bizi unuttu.”
Pekin Merkezi Askeri Komisyonu önündeki kalabalık yaklaşık 2 ila 3 kilometrelik bir kuyruk oluşturdu. Epoch Times’ın eski bir asker olan görgü tanığıyla yaptığı röportajda tanık, Çin’in değişik eyaletlerinden yaklaşık 15.000 kişinin geldiğini söyledi.
Bu protesto gösterisi 11 Ekim’de başlayıp 12 Ekim sabahı dağıldı. Dağılmaya niyeti olmayan bu grubun bu kadar çabuk dağılmasının nedeni kimilerine göre, devletin bazı tavizlerde bulunması, kimilerine göre ise, devletin baskısının bir sonucuydu. İlk başlarda protestocular, müzakere yürütmek isteyen hiçbir ara bulucu grubu kabul etmediler. Sonunda, Başkan Xi Jinping bu durumu sonlandırmak için şahsen bu mesele ile ilgilenerek durumdan etkilenen 9 eyaletin sorumlularını Pekin’e çağırdı.
Protestonun Nedeni Neydi?
Protestocu askerlerin çoğunu 1993-2000 yılları arasında askerlik görevlerini bırakmak zorunda kalan askerlerden oluşturuyordu. Askerler işten atıldıklarında, 10.000 yuan gibi bir tazminat almışlar ve bu tazminat, çok kısa bir sürede tükenmişti. Eski meslekleri asker olan bu kişiler daha önce herhangi bir iş tecrübesi olmadığı ve kalifiye eleman arandığı için iş bulmakta çok büyük zorluklar yaşıyorlar.
Çin devletinin verdiği 100 yuan sosyal yardım ise yaşamak için yeterli değil. Wang ismindeki eski bir asker yabancı bir dergi olan “Boxun”a verdiği bir röportajda şunu söyledi: “Biz askerler sadece savaş ve dövüş tekniklerini öğrendik, başka hiçbir beceri bize öğretilmedi – sivil topluma döndüğümüzde iş piyasasına entegre olmamız için hiç kimse bizimle ilgilenmedi ve hiçbir bir eğitim görmedik.”
Uzun Vadeli Sorun
10 yılı aşkın bir süredir, işten çıkarılan askerler bu durumda ve bu yüzden bu kitle sıkça protestoya başvuruyor. Son 20 senede işini kaybetmiş eski askerlerden oluşan bu kitle, yaklaşık 50’ye yakın protesto eyleminde bulundu. Bu son protesto gösterisi ise içlerinde en büyük olanı idi. Çin, Deng Xioping’in ekonomik açılım politikasını benimsediğinden beri, harcamaları azaltmak için birçok askeri personel işten çıkarıldı.
İşten çıkarılan askerler savaş yeteneğine sahip olduklarından durum ciddi. Eğer gerçekten bir isyana kalkışırlar ise, bu sivillerin isyanı ile kıyaslanamayacak sonuçlar doğurabilir.
Başkan Xi Jinping önümüzdeki yıllarda ordudan 300.000 askeri daha işten çıkarmak istiyor. Eğer bu durumda, işinden olan askerlerin geçim sorunu bir şekilde çözülmez ise, bunun gelecekte çok büyük bir sorun kaynağı olacağı aşikardır.