Prof. Dr. Barbaros Çetin: Ekosistemin bozulması hastalıkların artmasına yol açıyor

TRABZONAnkara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin, ekosistemin bozulmasının hastalıkların artmasına yol açtığını söyledi.

Çetin, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü tarafından Nazım Terzioğlu Amfisi’nde düzenlenen “Vektörel Hastalıklar ve Kene Gerçeği” konulu konferansta konuştu. Prof. Dr. Çetin, vektörel hastalıkların kene, sivrisinek, pire gibi canlılarla yayılan hastalıklar olduğunu dile getirdi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) raporlarına göre, 1970’den itibaren 39 yeni salgın hastalıkla karşı karşıya kalındığına değinen Çetin, bunun etkenlerinin başında da küresel ısınmanın geldiğini vurguladı. Prof. Dr. Çetin, dünya genelindeki 5 derecelik bir sıcaklık artışının doğal yaşam döngüsünde bozulmalara yol açacağını, bazı hayvan türlerinin artmasına, bazılarının azalmasına neden olacağını belirtti. Bunun da bazı türlerle insanlara bulaşan sıtma, tüberküloz, brusella gibi hastalıklarda artışa yol açabileceğine işaret etti.

Biyolojik mücadelede öncelikle o canlının iyi tanınmasının gerektiğine dikkat çeken Çetin, kenenin tükürüğünde alerji, iltihap ve pıhtılaşma önleyici, bağışıklığı baskılayıcı, felç yapıcı ve uyuşturucu etkilerinin bulunduğuna dikkat çekti. Bilim adamlarının kenenin tükürüğündeki felç yapıcı özelliğin gelişmesinden endişe ettiğini anlatan Çetin, bu gerçekleştiği taktirde birkaç kenenin ısırdığı insanın felç olmasına neden olabileceğini ifade etti.

Bir kenenin 400-200 bin dolayında yumurta yaptığını, hem ürerken hem de kan emerken bu virüsleri doğaya bıraktığını belirten Çetin, “Hal böyleyken, istediğiniz kadar ilaçlama yapın. Her yıl sayıları katlanıyor. Bu nedenle bu canlıyı tanımadan onunla mücadele edilemez.” dedi.

Keneyi yiyen canlıların ekosistemde kaybolmasını önlemek gerektiğinin altını çizen Çetin, şöyle devam etti: “Keneleri yiyen canlılar arasında eşekarısı, kırık kanatlılar, öküz kakan kuşu, memelilerden kirpi, kemirirciler, örümcekler ve karıncalar besin zincirinde yer almaktadırlar. Biyolojik mücadele de öküz kakan kuşunu kullanıyor.”

İnsanların ekosistemi bozarak hastalıkların artmasına yol açtığını söyleyen Çetin, kimyasalların bilinçsizce kullanıldığını, sistemi tanımadan mücadele edilemeyeceğini sözlerine ekledi.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.