Rahile Dawut’un Cezası Çok Şey Anlatıyor

Fotoğraf: AkidaPulat twitter

Çin’in Uygurlara ve Falun Gong uygulayıcılarına yönelik zulmü bir zamanlar ayrıcalıklı olduğu kişilere de uzanıyor.

Antropolog Prof. Dr. Rahile dawut bir zamanlar Çin’de müesses nizamın önde gelen isimlerinden biriydi. Uygur Türkü Antropolog Rahile Davut kendi alanında yaptığı çalışmalarla akademide önemli bir yer edinmişti. Doğu Türkistan’ın yapısı, tarihi serüveni, Uygur Türklerinin folkloru ve kültürü ile ilgili başarılı çalışmaları daha önce Çin genelinde de çok takdir kazanmıştı. Uygur etnik grubundan 57 yaşındaki antropolog, Komünist Parti üyesiydi. Devlet, kendisinin profesör olduğu ve etnik azınlıklar üzerine çalışan bir araştırma merkezinin kurucusu olduğu bölgenin önde gelen koleji olan Sincan Üniversitesi’ndeki çalışmalarının bir kısmını finanse etti. Kültür Bakanlığı tarafından ödüllere layık görüldü, 2000 yılında Başkan Jiang Zemin ile tanıştı ve Uygurların kalbi olan Sincan’da devlet destekli bir derginin kapağında yer aldı. Ancak Aralık 2017’de Bayan Dawut bir akrabasına Pekin’e gitmesi gerektiğini söyledikten sonra ortadan kayboldu.

Bayan Dawut’un başına ne geldiğine dair resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak Çin’deki siyasi mahkumlar adına kampanya yürüten bir grup olan Dui Hua Vakfı, onun kaderini bir hükümet kaynağından öğrendiğini söylüyor. Vakfa göre Bayan Dawut, bölücülüğü teşvik etmek ve “ulusal güvenliği tehlikeye atmak” suçlamasıyla tutuklandı. 2018 yılında Sincan’da yapılan gizli bir duruşmada suçlu bulundu ve ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Daha sonra cezaya itiraz etti ve kaybetti. Yıllardır annesi Rahile Dawut’a ulaşamayan kızı Akide Polat acısını sosyal medya hesabından şöyle dile getirdi:

“Annem için her gün endişeleniyorum. Masum annemin hayatını hapishanede geçirmek zorunda kalacağı düşüncesi dayanılmaz acı veriyor. Çin, merhametini göster ve masum annemi serbest bırak”

Komünist Parti, günlük yaşamın her köşesine düzen ve ideolojik uygunluk getirecek yasal yetkiler ve gözetim araçlarıyla Çin tarihindeki en iddialı polis devletini inşa ediyor. Özellikle Çin’in idari ceza sistemi aracılığıyla, kanunların tabandan uygulanmasına özel önem veriliyor: fiziksel gözaltı da dahil olmak üzere, bir mahkeme duruşması veya bir hakimin emri olmadan polis tarafından uygulanabilecek çok çeşitli yaptırımlar. Sistem, daha ağır biçimleriyle suç sayılabilecek eylemleri kapsıyor.

https://x.com/akida_p/status/1315490071437438976?s=20

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.