Sağlık Emekçileri İş Bırakacak

Kaynak: Pixabay – MahmudAl

Sağlık emekçileri kamu TİS görüşmelerinin başlayacağı gün iş bırakacak.

On dokuz sendika ve 2 aile hekimliği federasyonu tarafından kurulan Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele Platformu (SABİM) bünyesindeki sağlık emekçileri 1-2 Ağustos tarihlerinde iş bırakacak.
SABİM’in bileşenlerinden Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) MYK Üyesi Eylem Kaya Eroğlu, iktidarın kurnazca yaz aylarına denk getirerek kamudaki Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerini emekçilerden kaçırmaya çalıştığını belirterek “Yapacağımız iş bırakma eylemi aslında bir uyarı grevidir.”

“Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri bugün çalışma koşullarındaki olumsuzluklar ve mobbing nedeniyle kurumlarını, illerini hatta ülkelerini terk etmek durumunda kalıyorlar. Sağlık emekçilerinin bugün emekleri yok sayılıyor, meslek itibarları değersizleştiriliyor ve insanca yaşamaya yetecek bir ücret alamıyorlar. Bizler insanca yaşamaya yetecek bir ücret istedikçe bizi performans, teşvik ve angaryaya zorlayarak şiddetin ortasında bizi bir başımıza bırakıyorlar. İşte bu modern kölelik koşullarında çalışmaya hayır demek için iş bırakacağız” diye konuştu.


Eroğlu, “Yandaş sendika eliyle 6 dönem masaya oturulduğu gibi şimdi 7. dönemde de yandaş sendikayla masaya oturulacak. Bu esasında bir uyarı grevidir. Bu yıl yapılacak olan tiyatroyu engellemeye yöneliktir. Birlik ve beraberlik içerisinde olan 21 sağlık örgütünün gücünü iktidara hissettireceğiz” ifadelerini kullandı. Alınan iş bırakma kararında sadece kendilerini düşünmediklerinin altını çizen Eroğlu, “Ne biz, sağlık emekçileri ne de halk bu sağlık sisteminden memnun. Yaz aylarına denk getirilerek, kurnazca alınan TİS görüşme kararının emekçilerden kaçırıldığının farkındayız. Ücretlerdeki makas farkının ne kadar açıldığını biliyoruz ve buna büyük bir tepki var. Bu anlamda 21 örgütün bir araya gelerek bu kararı alması oldukça anlamlı” dedi.


Eroğlu, “Öncelikle ek ödeme, taban teşviki gibi ödemeler değil tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine yoksulluk sınırı üzerinde, emekliliğe yansıyacak temel ücret verilmesini istiyoruz. Grevli toplu sözleşmeli, özgür pazarlık hakkı için sendika yasası çıkarılmalı. Bugün toplu sözleşme masasının bir orta oyunu masası haline getirilmesinin en önemli nedenlerinden birisi özgür pazarlık hakkını içermeyen Sendika Yasası’dır. Bir an önce bunun değiştirilmesi yine en önemli taleplerimiz arasındadır. Sağlık çalışma alanının tehlikeli işler kapsamında olduğundan yıllık 90 gün olan filli hizmet süresinin tam olarak tüm emekçilere ve geçmiş yıllarla birlikte ödenmesini istiyoruz. Nöbet, icap ve fazla çalışma ücretlerinin iki katına çıkarılmasını istiyoruz. Sağlık emekçilerine yönelik şiddet üreten bu sistemin değişmesini istiyoruz. Yeni bir sağlık sisteminin kurulmasından planlanmasına, sunulmasına kadar iş kolu örgütleri ve halkın karar alma süreçlerinde yer alacağı, mekanizmaların bir an evvel oluşturulmasını istiyoruz.” diye konuştu.

Kaynak: SES Twitter

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.