Bakan Koca, Covid-19’a yakalanan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarından artık ücret kesintisi yapılmayacağını duyurdu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptıkları yönetmelik değişikliğine göre, salgın nedeniyle çalışamayan aile hekimleri ve aile sağlığı merkezi çalışanlarının ücretlerinden artık kesinti yapılmayacağını ve bu çalışanların ek ödeme alacağını açıkladı.
Sağlık emekçileri ise “Bakan algı operasyonu yapıyor. Daha önce yapılan kesintiler ne olacak?” diyerek Fahrettin Koca’ya tepki gösterdi. Emekçiler ayrıca, ek ödemelerin mart ayından itibaren her çalışana eşit şekilde ödenmesini istedi.
Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre Covid-19 nedeniyle çalışamayan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarından yapılan ücret kesintileri 1 Haziran itibariyle kaldırıldı. 1 Ağustos’tan itibaren ise hasta takibine göre 3 ay boyunca hekimlerde en fazla 3 bin, hemşirelerde ise en fazla 850 lira olacak şekilde ek ödeme yapılması kararlaştırıldı.
İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu üyesi ve aile hekimi Recep Koç, çıkarılan yönetmeliğe göre ek ödemelerin tam yapılmayacağına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Sağlık Bakanı bir algı operasyonu yürütüyor. Sanki tam bir ek ödeme vermişler gibi kamuoyuna övünerek açıklama yapıyorlar. Pandemi mart ayında başladı; ancak yönetmelikte ek ödemelerin 1 Ağustos itibariyle 3 aylık bir süreyle verileceği yazıyor. Sanki 1 Ağustos’tan önce aile hekimleri izlem yapmamış, hastalarını aramamış, filyasyona katılmamış gibi…Üstelik her aile hekimi çalışanına da tam yapılmayacak bu ödeme. Kimin ne kadar çok Covid-19 hastası varsa, kim ne kadar çok izlem yaparsa, ne kadar çok telefonla ararsa buna göre bir ek ödeme oranı hesaplanacak. Bu da 3 bin lira değil, en fazla 3 bin liraya kadar, hemşirelerde ise 850 liraya kadar yapılacak.”
Koç, mart ayından bu yana salgınla mücadele ettiklerini, dolayısıyla ek ödemelerin marttan itibaren yapılması gerektiğini kaydetti.
Hasta olan ve karantinada olan sağlık çalışanlarının durumuna da değinen Koç, şunları söyledi: “Hastalandığı ya da karantinada olduğu için çalışamayan aile hekimi, hemşire ve sağlık memurlarının ücretlerinden yapılan kesintilerin 1 Haziran itibariyle kaldırılacağı belirtiliyor. Peki, önceki kesintiler ne olacak? Önceki 3 ayda bu arkadaşlarımızın ücretleri kesildi.”
İTO Yönetim Kurulu üyesi Recep Koç, aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının taleplerini ise şöyle sıraladı: “Öncelikle Covid-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmesini talep ediyoruz. İkincisi aile hekimliği çalışanları mart ayından beri, yani pandeminin ülkemize ulaştığı günden itibaren çalışmalarına devam etmekte. Dolayısıyla haziran ayı ya da ağustos ayı gibi sınırlar koymak büyük bir yanlıştır, algı operasyonudur. Ek ödemeyi vereceksiniz bütün aile hekimliği çalışanlarına tam olarak verin. Hastanelerde zaten adaletsiz bir dağıtım yapıldı, bununla ilgili eylemler de yapıldı. Bu kabul edilebilir değil. Bu düzenleme tekrar gözden geçirilmeli. Aile hekimliği çalışanlarına eşit bir şekilde bu ücretlerin ödenmesini ve aynı şekilde mart ayından itibaren hasta olan, hastanede yatan, karantinada olan bütün aile hekimliği çalışanlarının ücretlerinde yapılan kesintilerin iade edilmesini talep ediyoruz.”
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu da (AHEF), Sağlık Bakanı Koca’nın açıklamasına ve çıkarılan yönetmeliğe tepki gösterdi. Federasyondan yapılan açıklamada, “Halen haklarımızın gözetilmediğini görmek, emek ve çabalarımızın görmezden gelinmesi bizi son derece üzüyor” dendi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Hastalanma hakkımız dahi bulunmadığı gibi, adeta bu konuda cezalandırılıp ücretlerimiz kesildi ve çalışma şevkimiz kırıldı. Bu süreçte diğer kamu kurumlarının ek ödemeleri hiçbir şarta bağlanmadığı halde aile hekimliği çalışanlarının ek ödemeleri şarta bağlanıyor. Bunu son derece adaletsiz bulunuyoruz. Pandemi mart ayında başladı. 1 Ağustos’un pandemi başlangıcı sayılmasını, üvey evlat muamelesi görerek canla başla çalıştığımız mart-nisan-mayıs-haziran-temmuz aylarının bir kalemde yok sayılmasını kabul etmiyoruz.”
Federasyon ayrıca, Covid-19’a yakalandığı için maaşı kesilen hekimlerden bir özür bile dilenmeden ‘aile hekimine bu parayı verdik’ denmesinin onur kırıcı olduğunu ifade etti.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.