Sağlıklı Uyku için Antik İlim (Bölüm 1)

İyi Uyku için Antik İlim

İyi uyku için düzenli olarak aynı saatlerde yatıp aynı saatlerde kalkmak gerekir

İnsanlar hayatlarının üçte birini uyuyarak geçirirler. İyi uyku sağlıklı bir yaşam sürmekte önemli bir rol oynar.

Uyurken neler oluyor? Uyku süresince vücut gevşer, kendini onarır ve yeniler. İyi bir uyku aldıktan sonra, insanlar tazelenmiş olarak uyanırlar. Bunun sebebi uyku boyunca vücudun kendini yenilemiş olmasıdır. Örneğin uyku boyunca vücut, yağların yanmasında ve kasların gelişiminde büyük önemi olan hormonları üretir.

Uyku sürecinde aynı zamanda bağışıklık sistemi karmaşık bir düzenlemeden geçer. Çalışmalar göstermiştir ki insanlar uykularını alamadıklarında veya uykuları kronik olarak bölündüğünde, T hücreleri azalır, ve ateşli sitokinleri artar. Böylelikle soğuk algınlığı ve gribe çok meyilli hale gelirler.

Derin uyku sürecinde, kaslar rahatlar ve kan damarları genişler, daha iyi kan dolaşımı sağlanır ve beyin bilgileri işlemden geçirir. Dolayısıyla, uyku pasif bir süreç değil aksine oldukça aktif bir süreç ve yaşamımızın bütünleyici bir parçasıdır. Uykunun zaman kaybı olduğunu düşünen kişiler, uyku sürecini azaltmak için yapay yollara başvurduğunda sağlıklarında önemli bir düşüş yaşayacaklardır.

İyi Uyku için Ne kadar Uyumalı?

Ne kadar uyumanız gerektiği yaşınıza göre değişir. Kişi ne kadar yaşlıysa o kadar az uykuya ihtiyacı olur. Bir bebek 14-15 saat uykuya ihtiyaç duyar; yeni yürümeye başlayan bir çocuk 12-14 saat uykuya ihtiyaç duyar; okul çağına gelen çocuklar 10-11 saat; yetişkinler 7-9 saat arasında uykuya ihtiyaç duyarlar.

Kronik olarak uykusunu tam alamayan insanlar sürekli olarak düşük kaliteli uyku alırlar. Hamile kadınlar daha fazla uykuya ihtiyaç duyarlar. Yaşlı insanların uykuları kesik kesiktir ve gündüzleri ara ara kısa uykulara ihtiyaç duyarlar.

Genel olarak 6 saatten az uyuyan veya 9 saatten fazla uyuyan insanların ömürleri daha kısa olur.

Son araştırmalara göre 48 veya 96 saat boyunca tam uyku alamayan insanlar sinirlilik, saç dökülmesi, uyku hali, endişeli olma, depresif olma belirtileri gösterdiler.

Günümüzde, araştırmacılar uyku azaltmalarıyla ilgili deneylerin odak noktasını değiştirdiler ve uykusunu tam alamayanların ne gibi tepkiler gösterdiklerini incelediler, kimileri çok hareketli huzursuz olurken kimilerinin ise gün boyunca yorgun ve uykulu olduklarını gözlemlediler.

Doktorlar bu tip hastalara ruhsal uyarıcılar vererek sakin ve uyanık tutup tutamayacaklarını merak ettiler. Diğer bir soru ise bu tip hastaların  sağlıklarından ne kaybettikleri idi.

İyi Uyku için En iyi Zaman

Son zamanlarda düzenli uyku konusunda uzmanlar insanlara her zaman aynı saatte yatağa girip aynı saatte uyanmalarını tavsiye ediyorlar, henüz çok az araştırmacı en iyi uyku zamanı hakkında tavsiye verebiliyor.

Stanford Üniversitesinden Dr. Chritian Gulleminault, 1 hafta laboratuvarda kalan 8 erkekle bir ön çalışma yaptı. Araştırması boyunca kişilerin araba sürerkenki, hafıza testlerindeki ve uyanık kalma testlerindeki davranışları gözlemlenir. 2 gün boyunca 8,5 saat diğer günlerde ise sadece 4 saat uyumalarına izin verilir.

Bir grup 7 gün boyunca akşam 10:30’dan sabah 2:30’a kadar, diğer grup sabah 2:15’ten sabah 6:15’e kadar uyur. Tahmin edilebileceği gibi, uyku sınırlandırılması tüm katılımcıları etkiledi. Uyanıklık sonuçları 4 saatlik uyku ile 8,5 saatlik uyku arasında inanılmaz derecede farklı olur.

Fakat sonuçlar 4 saat uyuyan iki grup arasında da oldukça farklıdır. Erken yatan grubun uyanıklık  ve sağlık durumları diğer geç yatan gruba göre çok daha iyidir. Erken yatan grup ayrıca uyku verimliliği açısından (4 saatlik zaman sürecinde alınan uykunun verimlilik yüzdesi bakımından) ve uykuya dalma süreci açısından diğer gruba göre çok daha iyi oranlara sahipti.

Bu araştırma sonuçları en iyi uyku zamanının hangisi olduğunu belirlemede yeterli değildir fakat farklı zamanlarda uyumanın farklı sonuçlar doğurduğunu tespit etmiştir.

Dr. Jingduan Yang Çin Tıbbında dördüncü jenerasyon eğitmen ve uygulayıcı aynı zamanda sertifikalı bir psikiyatristtir. New York, Penisilvanya, ve New Jersey’de eğitmenlik yapmıştır. Websitesi  taoinstitute.com’dir.

Bu Dr. Jingduan Yang’ın 3 bölümden oluşan serisinin ilk bölümüdür.

İngilizce Metin: Ancient Wisdom for Healthy Sleep (Part 1)

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.