Savaş Oyunları Arifesinde Minsk, NATO Devletlerinin Wagner Savaşçılarını Sınır Dışı Etme Çağrısını Reddetti
Belarus’un başkenti Minsk, Polonya ve üç Baltık ülkesinin (Litvanya, Letonya ve Estonya) Wagner Grubu savaşçılarının Belarus topraklarından çıkarılması yönündeki taleplerini reddetti.
Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko, 31 Ağustos’ta Belarus haber ajansı BelTa’ya yaptığı açıklamada, “Polonya ve Baltık Devletleri, Wagner savaşçılarının Belarus’tan derhal çekilmesini talep edecek kadar ileri gittiler” dedi.
“Aynı zamanda sınırımıza büyük askeri oluşumlar yığıyorlar.”
Belarus Devlet Başkanı Lukashenko, talebi “mantıksız ve aptalca” olarak nitelendirdi.
Geçtiğimiz günlerde Rusya Wagner Grubu’ndan yüzlerce savaşçı, Polonya sınırı yakınındaki tesislerde ordu birimlerine eğitim vermek üzere Belarus’a geldi.
Kremlin’le bağları olan özel bir askeri şirket olan Wagner Grubu, yakın zamana kadar Rusya ile Ukrayna arasında devam eden çatışmada ön cephede rol oynuyordu.
Rusya’nın önemli bir müttefiki olan Belarus’un Polonya, Litvanya ve Letonya’nın yanı sıra hem Rusya hem de Ukrayna ile sınırları var. Son üç ülke, Estonya ile birlikte NATO ittifakının üyeleridir.
Polonyalı yetkililer defalarca Wagner’in Belarus’taki varlığının yalnızca Polonya için değil, NATO’nun tüm “doğu kanadı” için de tehdit oluşturduğunu iddia etti.
Bu haftanın başlarında Polonya ve Baltık Devletlerinin İçişleri Bakanları, Belarus’un tüm Wagner savaşçılarını topraklarından derhal kovmasını talep ettiler.
28 Ağustos’ta Varşova-Polonya’da düzenlenen basın toplantısında, göçmenlerin sınır bölgelerinden uzaklaştırılmasını ve kendi ülkelerine geri dönmesini istediler.
NATO üyesi komşuları Minsk’i, Orta Doğulu ve Afrikalı göçmenleri ülkelerinin istikrarını bozmak amacıyla Belarus sınırını yasadışı bir şekilde geçmeye teşvik etmekle suçluyor.
Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Pawel Jablonski, 29 Ağustos’ta Polonya PAP haber ajansına şunları söyledi: “Bu, Belarus Devlet Başkanı Lukashenko rejimi tarafından Wagner Grubu olarak adlandırılan grubun katılımıyla yürütülen hibrit savaşın bir parçası.”
Minsk ise iddiaları reddediyor.
Sınırlar Gergin
Wagner savaşçılarının geçen ay Belarus’a gelişinden bu yana sınırdaki gerilimler önemli ölçüde arttı.
Varşova 10 Ağustos’ta, Polonya-Beyaz Rusya sınırına 10.000 asker gönderme planlarını duyurdu. Kısa bir süre sonra Letonya Savunma Bakanı, orduya Letonya’nın Beyaz Rusya sınırındaki varlığını güçlendirme emri verdi.
19 Ağustos’ta Litvanya, Belarus ile olan altı sınır kapısından ikisini “jeopolitik koşullar” nedeniyle tek taraflı olarak kapattı.
İki gün sonra, gerilimin giderek arttığı bir dönemde, ABD Dışişleri Bakanlığı Belarus’taki ABD vatandaşlarını ülkeyi “derhal” terk etmeye çağırdı.
ABD Dışişleri Bakanlığı bir seyahat tavsiyesinde, Minsk’in “Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik sebepsiz saldırısını kolaylaştırmasını, Belarus’ta Rus askerî güçlerini kuvvetlendirmesini ve yerel yasaları keyfi olarak uygulamasını” kınadı.
Kendi savunma anlaşmalarına bağlı kalan Belarus ve Rusya, Polonya’nın sınır boyunca yaptığı yığınağın Varşova’nın “geniş çaplı saldırgan eylemler” planladığını gösterdiğini söylüyor.
Moskova, “Polonya veya başka bir saldırgan tarafından” Belarus’a yapılacak bir saldırının bizzat Rusya’ya yapılmış bir saldırı sayılacağı konusunda defalarca uyarılarda bulundu.
Belarus Devlet Başkanı Lukashenko yakın tarihli bir röportajında şunları söyledi: “Ülkemize yönelik saldırı Polonya, Litvanya veya Letonya’dan gelirse, elimizdeki her şeyle anında karşılık veririz.”
İskenderler Sorunsuz İşliyor
1999’da Rusya ve Belarus, özellikle savunma alanında ikili bağları güçlendirmeyi amaçlayan bir “Birlik Devleti” anlaşması imzaladı.
Geçtiğimiz sonbaharda Rusya, Birlik Devleti anlaşması kapsamında Belarus’a asker ve askerî teçhizat gönderdi.
Bu yılın başlarında Moskova, Belarus’a nükleer silah yerleştirme planlarını açıklamıştı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e göre Belarus’a gönderilecek tüm nükleer silahların devri 2023 yılı bitmeden önce tamamlanacak.
Belarus Devlet Başkanı Lukashenko ise geçtiğimiz günlerde ülkede bir dizi Rus nükleer silahının (kaç tane olduğunu söylemedi) zaten bulunduğunu iddia etti.
Rusya’nın TASS haber ajansına göre Moskova, Belarus askeri uçaklarının “özel mühimmat taşımasına ve kullanmasına” imkân verecek şekilde yenilenmesine de yardım etti.
Aralık 2022’de Minsk, Rusya’nın konuşlandırdığı İskender ve S-400 füze sistemlerinin Belarus topraklarında aktif durumda olduğunu açıkladı.
30 Ağustos’ta Belarus Savunma Bakanlığı, nükleer yük taşıyabilecek başka bir İskender füze sisteminin Rusya’dan Belarus silahlı kuvvetlerine devredildiğini duyurdu.
Savaş Oyunları Başlıyor
1 Eylül’de Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’ne (Collective Security Treaty Organization – CSTO) üye ülkelerden gelen askeri birlikler Belarus’ta bir hafta sürecek ortak tatbikatlara başladı.
1991 yılında kurulan CSTO, Moskova liderliğindeki altı uluslu bir askeri ittifaktır. Mevcut üyeler arasında Rusya ve Beyaz Rusya’nın yanı sıra Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan da yer alıyor.
Bu haftanın başlarında CSTO’nun genelkurmay başkanı Anatoly Sidorov, tatbikatların “saldırganlık gösterisi” olmadığını söyledi.
Ortak tatbikatların “herhangi bir üçüncü ülkeye” yönelik olmadığını da ileri sürdü.
29 Ağustos’ta Belarus Güvenlik Konseyi Başkanı Alexander Volfovich, Polonya ve Litvanya’nın tatbikatlara gözlemci göndermeye davet edildiğini ancak her iki ülkenin de henüz yanıt vermediğini söyledi.
Yazan: Adam Morrow, The Epoch Times
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.