“Sıcaklara Dikkat, Susama Hissi Olmasa Bile, Günde En Az 2 Buçuk Litre Su Tüketin”
SAMSUN–Yaz mevsiminde hava sıcaklıklarındaki yükselme ve beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler nedeniyle hastalıklarda da artış gözleniyor. Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ömer Faruk Yolcu, havaların ısınmasıyla insanların dışarıda daha uzun vakit geçirdiğini belirterek bunun vücuttan fazla miktarda sıvı kaybına neden olduğuna dikkat çekti. Yolcu, ”Artan sıvı kaybını önlemenin en kolay yolunun su içmektir. Bu nedenle susama hissi olmasa bile günde en az 2–2,5 litre su tüketilmesine özen gösterilmesi gerekir.” diyerek vatandaşları uyardı.
Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte bebek, çocuk, yaşlı ve hamilelerle, tansiyon, kalp, şeker gibi kronik hastalıkları bulunan kişiler başta olmak üzere, vücutta fazla su kaybı meydana gelmektedir. Vücuttaki meydana gelen su kaybı sonucu bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri baş göstermekte. Dr. Yolcu insanların susama ihtiyacı olmasa bile özellikle bu aylarda günde en az iki, iki buçuk litre su içmesi gerektiğini kaydetti.
“Asitli ve gazlı içecekler yerine süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları, bitki ve meyve çayları tercih edilmelidir” diyen Doktor Faruk Yolcu, bebek ve çocuklar sıvı kayıplarını ifade edemeyebilecekleri için ebeveynleri daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.
Yazın aşırı sıcaklarda dengeli ve yeterli beslenme oldukça önemli olduğunu vurgulayan Dr. Yolcu, “Yağlı besinlerden uzak durularak, taze meyve ve sebze tüketilmelidir. Yaz aylarında vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alımını sağlamak için, her gün karpuz, üzüm, çilek, kiraz ve şeftali gibi yaz meyveleri bol bol tüketilmeli, mercimek, nohut gibi besinlere sofrada yer verilmeli, fırında pişirme, ızgara ve haşlama yöntemleriyle hazırlanan besinler tercih edilmelidir.” dedi.
Ayrıca Yolcu, “Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin yaz aylarında sindirim rahatsızlıkları ve zehirlenmelere yol açabileceği için tüketilmemesi gerekir. Sıcaklarla birlikte besinlerin bozulma risklerinin arttığı, et, süt ve sütlü ürünler gibi potansiyel riskli besinler için güvenilir mekânların seçilmesine de dikkat etmek gerekir.” şeklinde konuştu.