Sihlerin Kutsal Şehri Amristar ve Altın Tapınak

NARINDER NANU/ Getty Images

Amristar şehri Altın Tapınağı ile ünlü bir şehir. Burası Sih’lerin kutsal şehri. Amristar 1577 yılında 4. Sih Gurusu tarafından kurulmuş. Şehir Altın Tapınaktaki küçük göl nedeniyle Amristar olarak isimlendirilmiş. Özellikle karayolu ile Hindistan’a giden turistler Amristar’da konakladığı zaman Altın Tapınak’ta ücretsiz olarak kalıyorlar fakat konaklama süresi 3 günü geçmemek koşulu ile.

NARINDER NANU Getty Images)

Altın Tapınak, Moğol Hükümdarı Ekber tarafından yaptırılmış. 1764 tarihinde ise çatısı, Mihrace Ranjit Singh tarafından yüzlerce kilo altın ile kaplanmış. Kutsal kitapları, zamanın bilginlerince Hindu ve Müslümanlık dinlerindeki alıntılarla oluşmuştur. Bu tapınak Sihlerin hac notasıdır. Sihlerin Hindistan genelindeki sayısı 18 milyondan biraz daha fazla.

1984’te Hindistan askeri birlikleri Altın Mabede operasyon düzenlemiş ve çok sayıda Sih ve Hint askeri hayatını kaybetmiş. Bu olaydan bir süre sonra Hindistan Başbakanı İndira Gandhi kendi Sih koruma görevlileri tarafından öldürülüyor. Bu suikastın ardından Hindistan’da Sihlerle Hindular arasında çıkan olaylarda da çok sayıda insan hayatını kaybetmiş.

NARINDER NANU Getty Images)

Pencab, Hindistanla Pakistanın ayrılması sırasında en çok zarar gören eyalet olmuş. Bölünme sırasında milyonlarca Müslüman Pakistan’a, milyonlarca Hindu ve Sih ise Hindistan tarafına göç etmiş, bu sırada meydana gelen katliamlar ve çatışmalarda yüz binlerce insan ölmüş.

NARINDER NANU Getty Images)

Pencab eyaleti gelişmiş bir bölge. Kişi başına düşen yıllık gelir Hindistan ortalamasının yüzde 50 üzerinde. Hindistan nüfusunun % 2.5 kadarı burada yaşarken buğday üretiminin yüzde 60’ı ve pirinç üretiminin yüzde 50’si, toplam süt üretiminin %33’ü Pencab bölgesinden sağlanıyor. Hero bisiklet fabrikası ise dünyanın en büyük bisiklet üreticisi olma özelliğini taşıyor.

NARINDER NANU Getty Images)

Sihler Hindistan’da kolayca ayırt edebileceğiniz bir grup. Vücutlarındaki hiçbir tüyü kesmeyen bu insanlar, daima sakallı ve türbanlı geziyorlar. Kilolu ve iriler. Sih kadınları, geleneksel şalvar – kamiz giyiyorlar. Saçlarını ise tepelerinde topluyorlar. Bütün Sihlerin ortak soyadı Aslan anlamına gelen ‘‘Singh’’.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.