Sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısı 11 Mart’ta da İsveç Parlamentosu’nda görüşülecek
STOCKHOLM(CİHAN)- ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde kabul edilen sözde Ermeni soykırımı ile ilgili tartışmalar sürerken, İsveç Parlamentosu’nun da benzer bir oylamaya hazırlandığı iddia edildi. İsveç Parlamentosu Yeşiller Parti’den milletvekili olan Türk asıllı Mehmet Kaplan, parlamentonun 11 Mart’ta aralarında sözde Ermeni soykırımının olduğu benzer konuları görüşeceğini aktardı.
Cihan Haber Ajansı’na açıklamada bulunan Mehmet Kaplan, İsveç Parlamentosu’nda bulunan Sosyal Demokratların, Hıristiyan Demokratların, Sol ve Yeşiller Partisinin değişik dönemlerde sözde Ermeni soykırımı yasa tekliflerini komisyonlara sunulduğunu aktardı. Kaplan’ın bildirdiğine göre; İsveç Parlamentosu sözde Ermeni soykırımı ile birlikte Pontus Rumların, Süryanilerin, Asurîlerin ve Keldanilerin de soykırımı uğradığını iddia ediyor. Türk vekile göre, İsveç Parlamentosu 11 Mart’taki oturumunda Ermeni yasa tasarısı ile birlikte söz konusu halkların da sözde soykırımına uğradığını gündeme getirecek.
Meclis komisyonlarında bu tekliflerin daha önce reddedilmiş olmasına rağmen, yine de İsveç Parlamentosu’nda 11 Mart’ta görüşüleceğini ifade eden Mehmet Kaplan, bu tasarıların meclisten geçmesine ihtimal vermediğinin altını çizdi.
Bu tür yasa teklifleri konusundaki şahsi görüşlerini aktaran Kaplan, bir milleti cani gibi göstermeye çalışmanın çok yanlış bir girişim olacağını vurguladı. Mehmet Kaplan: “İsveç’te şuan Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asurîler, Ermeniler bir arada ve kardeşçe yaşıyorlar, 30-40 yıldır da bu böyle devam ediyor. Bu tür yasa teklifleriyle ancak bu toplum içine nifak tohumları ekilmiş olur. Bence bütün bunlar yanlış yaklaşımlar.” ifadesini kullandı.
Türkiye ile Ermenistan arasında yakınlaşmanın gündemde olduğu bir zamanda soykırım iddialarının gündeme getirilmesinin yanlış olacağının altını çizen Kaplan: “Son dönemlerde Türkiye ile Ermenistan arasında geriye dönük olmak üzere çok önemli adımlar atılmıştır. Bu adımları görmezden gelmek ve bu adımları hiçe saymak bence hakikaten acı bir durumdur. Böyle bir teklifin olması dahi beni üzüyor. Türkiye ve Ermenistan, iki ülke olarak karşılıklı olarak geriye dönük meselelerini müzakerelerle çözmeye çalışırken, böyle tekliflerle ortaya çıkmak, ancak yangına körükle gitmek olur. Bu, yanlış bir tutumdur. Benim tavrım budur ve İsveç meclisindekiler de benim bu tavrımı saygıyla karşılıyorlar.” şeklinde sözlerini tamamladı.
İSVEÇ MECLİSİNE GELEN SÖZDE SOYKIRIM YASA TASARILARI:
Parlamento kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsveç Parlamentosu’na gelen Türkiye ile ilgili sözde soykırım yasa teklifleri sırasıyla şu şekilde:
1- İsveçli Sosyal Demokratlardan Yunan asıllı Nikos Papadopoulos’un 2008/09:U280 sayılı yasa teklifi:
“Pontus Rumlara ve diğer Hıristiyan azınlıklara “Küçük Asya’da” (Anadolu) yapılan soykırımı kabul etmesi.”
2- Sol Parti’den Hans Linde’nin teklifiyle; Sol Parti, Yeşiller Parti, Hıristiyan Demokratlar, Sosyal Demokratlar ve Liberal Partili bazı vekillerinin 2008/09:U332 sayılı ortak yasa teklifi:
1915 yılında Ermeni, Asurîlere, Süryanilere, Keldanilere ve Pontus Rumlarına yapılan soykırımın kabul edilmesi.
Ayrıca İsveç’in, bu teklifin AB ve BM nezdinde uluslararası olarak tanınması için girişimlerde bulunması talebi.
Türkiye’nin de bütün bu soykırım iddialarını kabul etmesi teklifi. ”
3- Yunan asıllı İsveçli Sosyal Demokratlar vekili Nikos Papadopoulos’un 2009/10:U201 sayılı yasa teklifi:
“Pontus Rumlara ve diğer Hıristiyan azınlıklara “Küçük Asya’da” (Anadolu) yapılan soykırımı kabul etmesi.
Ayrıca İsveç’in, bu teklifin AB ve BM nezdinde uluslararası olarak tanınması için girişimlerde bulunması talebi. ”
4- Hıristiyan Demokratlar Partili Lennart Sacrédeus ve Mikael Oscarsson’un 2009/10:U238 sayılı yasa teklifi:
“İsveç meclisinin “Seyfo”yu yani Ermeni, Süryani ve Asurî soykırımını kabul etmesi.”
5- Hıristiyan Demokratlar Parti’den Annelie Enochson’un 2009/10:U331 sayılı yasa teklifi:
Türkiye’de 1914-1922 tarihleri arasında Ermenilere, Süryanilere, Asurîlere ve Keldanilere soykırım yapıldığının İsveç Parlamentosu’nca kabulü teklifi.”