Tahminlere göre Çin’de 900 Milyon COVID-19 Hastası var

Resmi Açıklamalara Göre Geçen Ay 60.000 Ölüm Oldu

Görsel: Visuals, Unsplash

Pekin Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Çin’deki son salgında yaklaşık 900 milyon Çinlinin COVID-19 olduğu tahmin ediliyor ve bunların yaklaşık yüzde 80’i şiddetli belirtiler gösteriyor. Bu arada, 14 Ocak’ta Çin sağlık yetkilileri, şeffaflık ve veri sağlanması konusunda karşılaştıkları uluslararası baskının ardından, geçen ay ülke genelinde hastanelerde COVID’e bağlı yaklaşık 60.000 ölüm meydana geldiğini kabul etti.

Anakara Çin medya kuruluşu Economic Observer’ın, Pekin Üniversitesi Ulusal Kalkınma Okulu’ndan Profesör Ma Jingjing önderliğindeki bir araştırma grubunun yakın tarihli bir çalışmasına atıfta bulunarak 13 Ocak yayınladığı bir habere göre, 11 Ocak itibariyle Çin’in 1,4 milyar nüfusunun yüzde 64’üne (yaklaşık 900 milyon kişi) COVID-19 bulaşmıştı.

Raporda, bu salgında en yüksek enfeksiyon oranlarının Batı Çin’deki üç ilde olduğunu belirtiliyor. Gansu eyaleti, insanların yaklaşık yüzde 91’inin enfekte olmasıyla en üst sırada yer alırken, onu yüzde 84 enfeksiyon oranıyla Yunnan eyaleti ve yüzde 80 ile Qinghai eyaleti izledi.

Ma’nın bildirdiğine göre, çalışmada enfeksiyon oranlarını tahmin eden modeller geliştirilirken, internetteki” platformlarda COVID-19 enfeksiyonu ile ilgili semptomlar hakkında yapılan arama hacimleri esas alındı. Ma, yazarların resmi verilerin yetersizliğini göz önüne alarak, yerel enfeksiyon oranlarının bir göstergesi olarak “ateş” ve “öksürük” gibi belirtiler için yapılan çevrimiçi arama sayısını kullandıklarını söyledi.

Çin olayları yorumcusu Li Muyang, 13 Ocak’ta NTD’de yaptığı konuşma programında, internette bilgi aramaya alışkın olmadıkları için, çalışmanın muhtemelen çok sayıda yaşlı Çinliyi içermediğine dikkat çekti. “Yeniden bulaşma sayıları da muhtemelen çalışmadan elde edilen tahminlere dâhil değildir. Çin’deki gerçek enfeksiyon sayısı 900 milyondan fazla olabilir” dedi.

Rapordaki modellemeye göre, Çin’deki mevcut COVID-19 enfeksiyon dalgasının 20 Aralık 2022’de zirveye ulaştığı tahmin ediliyor. Ancak diğer uzmanlar, Çin Yeni Yılı tatili olan 22 Ocak’a kadar enfeksiyonların artmaya devam edebileceğine inanıyor.

COVID Dalgası Zirveye Ulaştı

Anakara Çin medya kuruluşu Caixin’in bildirdiğine göre Çin Hastalık Kontrol Merkezi’nin eski başkanı Zeng Guang, 8 Ocak’ta düzenlenen “Shenzhou Cell New Crown Rekombinant Protein Multivalan Aşı Araştırma ve Geliştirme Konferansı”nda, COVID dalgasının bazı yerlerde yeni zirveye ulaşmaya başladığını ve Çin kırsalında henüz zirveye ulaşmadığını söyledi. Zeng, COVID dalgasının zirvesinin Şubat ve Mart ayları arasında geleceğini ve ağır vakaların zirve süresinin daha uzun süreceğini tahmin ediyor.

Zeng, Çin Yeni Yılı tatilinde birçok Çinlinin ziyaret edeceği kırsal bölgelerdeki durumla ilgili endişelerini dile getirdi. Kırsal kesimde çok sayıda yaşlı, genç, hasta ve engelli olduğunu ve oradaki tıbbi altyapı ve koşulların kötü olduğunu söyledi.

Çin’in en iyi epidemiyoloğu ve Çin Bulaşıcı Hastalıklar Tıp Merkezi yöneticisi Zhang Wenhong, bu yıl bir konferansta bu dalganın enfeksiyon oranının çok yüksek olduğunu söyledi.

“23 Ocak’taki Çin Yeni Yılı sırasında, ulusal enfeksiyon oranı yüzde 80’e ulaşabilir, bu da 1,1 milyardan fazla insanın enfekte olacağı anlamına gelir” dedi.

Ağır Belirtiler

Pekin Üniversitesi’ndeki bir araştırma grubu 11.443 COVID-19 hastasını inceledi ve bunların yüzde 76’sında belirtilerin gripten daha ağır olduğunu bildirdi.

Raporda belirtildiğine göre, görüşülen enfekte kişilerin çoğunun ateş, öksürük ve balgam, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı, tat ve koku alma duyusunda değişiklik ve ishal gibi belirtilerin biri veya daha fazlası görülüyor. En yaygın görülen belirti ateş; enfekte olan katılımcıların yüzde 82’sinde bu belirti gelişiyor, bunların yüzde 75’inde yüksek ateş (38,5 derece ve üzeri) görüldü ve yüzde 47’sinde ateş üç veya daha fazla gün sürdü.

Enfekte olanların yüzde 86’sı ateş düşürücü ilaçlar kullandı.

Pekin Üniversitesi raporu, 13 Ocak’ta Çin web sitelerinde en çok aranan makale oldu ve hararetli tartışmalara yol açtı.

Bir internet kullanıcısı şöyle yazdı: “Sözde uzmanlar daha önce enfekte olanların yüzde 90’ında belirti görülmediğini söylememiş miydi? Şimdi ortaya çıkıp ve bunu açıklasınlar.”

Bir diğeri, “Ateşim var. Bütün vücudum ağrıyor ve kendimi halsiz hissediyorum. Hafif bir grip geçirdiğim söylendi” diye yayınladı.

Bir gönderide, “COVID’nin yan etkileri çok ciddi. Neredeyse bir ay önce Covid oldum ama hâlâ halsizim ve hareket ettiğimde nefesim kesiliyor” denildi.

En büyük çevrimiçi Çin haber portalları, örneğin sina.com, çalışmayı tartışan makaleleri kısa süre sonra sildi.

14 Ocak’ta Çin Ulusal Sağlık Komisyonu nihayet bir rapor yayınladı ve özetle Çin hastanelerinde 8 Aralık 2022’den 12 Ocak’a kadar 59.938 COVID kaynaklı ölüm olduğunu bildirdi.

Rakamın açıklanmasının ardından Çin komünist rejimi, salgının ciddiyetini hafife aldığı ve şeffaf olmadığı için Dünya Sağlık Örgütü de dâhil olmak üzere birçok uluslararası eleştiriye maruz kaldı.

Rapor, Google’ın Çince karşılığı olan baidu.com’da en çok aranan konu oldu. Pek çok Çinli bu resmi sayının doğruluğunu hâlâ sorguluyor.

Sosyal medyada bir paylaşımda, “Hastaneler 50.000’den fazla ölüm kaydetti, ancak hem kentsel hem de kırsal alanlarda hastanede meydana gelmeyen ve kaydedilmeyen çok daha fazla sayıda ölüm var!” denildi.

Başka bir internet kullanıcısı, “Kırsal bölgelerde hastanede olmayan kaç ölüm var? Hastanelerdeki ölü sayısından kat be kat fazla olmalı” diye yazdı.

Bir gönderide “Kaç kişi hastaneye gitmeden öldü?” diye yazdı.

Çin uzmanı ve Sidney Teknoloji Üniversitesi’nde profesör olan Feng Chongyi, 14 Ocak’ta The Epoch Times’a iktidardaki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) gerçeği ciddi şekilde gizlediğini ve gerçek COVID-19 ölü sayısının Partinin bildirdiğinden çok daha fazla olabileceğini söyledi.

Feng, “Yabancı medya muhabirleri durumu görmek için doğrudan cenaze evlerine gittiğinden ve sosyal medya, fotoğraflarda çok sayıda ceset ve çok sayıda tabut görülen gönderilerle dolup taştığından, herkes Pekin’in yalan söylediğini biliyor” dedi. “DSÖ ve ÇKP arasındaki ilişki de çok gergin, çünkü DSÖ ısrarla ÇKP’den gerçek verileri yayınlamasını istiyor. Çin rejimi baskı altında. Verilerde önemsiz değişiklikler yapıyor ama onbinlerce [ölüm] daha bildirse bile, yine de gerçeklikten çok uzak. Gerçek ölü sayısı muhtemelen yakın zamanda yayınladığı verilerden 10 kat, 20 kat veya 30 kat daha fazladır.”

ÇKP üst kademesinin bu son salgın sırasında çok sayıda insanın öldüğünü çok iyi bildiğini, ancak politikalarında başarısız olduklarını kabul etmeye cesaret edemediklerini kaydetti.

Feng, “Xi Jinping’in ‘Sıfır COVID’ politikasından vazgeçilmiş olsa da, bu konuda tek kelime etmedi ve insanların hastalanmaları ve ölümleri karşısında en ufak bir acıma duygusu bile göstermedi” dedi. “Hâlâ [COVID ile mücadeledeki] başarılarından övgü ile söz ediliyor.”

Feng, Çin’deki bu son COVID-19 salgınında gerçek verileri geciktirmesinin ve gizlemesinin, ÇKP’nin güvenilirliğini paramparça ettiğine inanıyor.

Ning Haiphong ve Luo Ya bu rapora katkıda bulundu.

Yazan: Alex Wu, The Epoch Times
Çeviren: Hatice Atmaca, Epoch Times Türkiye

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.