Tarsus Felsefenin Kenti Olma Yolunda

Tarsus 2. Stoa Felsefe Festivali yapıldı-gözlükule kazı evi-1. gün (Fotoğraf: Uğur Pişmanlık)

Antik Çağ’da felsefe okullarına sahip olan ve çok sayıda filozof yetiştiren Tarsus,bu yıl ikincisini düzenlediği Stoa Felsefesi Festivali ile felsefe kenti olma yolunda ilerliyor.

Haber: Uğur Pişmanlık

İlki çeçen yıl gerçekleştirilen Tarsus Stoa Felsefe Festivali’nin bu yıl 2.’si yapıldı.  Tarsus Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık’ın önerisiyle hayata geçen festival Tarsus Belediyesi, Tarsus Kent Konseyi ve Aratos Felsefe Dergisi’nce ortaklaşa gerçekleştirildi.

Bu yılki konusu “Antik Çağ Stoa Felsefesi ve Günümüze Yansımaları” olarak belirlenen festival bu yıl daha zengin bir programla yapıldı. Üç gün süren festivalin ilk günü Gözlükule Kazı Araştırma Merkezi’nde yapılan açılış konuşmalarıyla başladı. Festivalin açılış konuşması Aratos Felsefe Dergisi Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık, Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Ali Dinsever ve Tarsus Kent Konseyi Başkanı Reşit Tok tarafından yapıldı.

Gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık yaptığı konuşmada, Tarsus Stoa Felsefe Festivali’nin 2.’sini yaptıklarını belirterek, “Antik çağda Tarsus Atina, Roma ve İskenderiye gibi stoa felsefesinin merkezlerinden biridir. Doğaya uygun yaşama anlayışı olan Stoacılığın ilkelerini belirleyen Khrisippos Tarsuslu bir filozoftur. Yine şair, matematikçi ve gökbilimci Tarsuslu filozof Aratos da stoacı gelenekten gelmektedir. Bu yaptığımız festival ve başka pek çok etkinlikle Tarsus’u felsefenin kenti yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Bu günlerde daha çok düşünmeye, yaşadıklarımızı daha çok analiz etmeye ihtiyacımız var

Tarsus 2. Stoa Felsefe Festivali’nin ikinci gününde St. Paul Kilisesi’nde konuşmacılar Stoa felsefesi üzerine konuşuyorlar. ( Fotoğraf: Uğur Pişmanlık)

Tarsus Kent Konseyi Başkanı Reşit Tok ise konuşmasında, günümüzde yaşanan her türlü sorunu çözümlemenin yolu düşünmekten; düşünmenin yolunun da felsefeden geçtiğini belirterek, “Dünün ışığında bugünü anlamak için; örneğin herkesin ekonomi uzmanı kesildiği ve Prof. Dr. İzzettin Önder’in ‘İktisat alanında ağırlıklı olarak iktisadi olarak güçlü olanların çıkarları doğrultusunda oluşturulan kurallar geçerlidir.’ söylemini de hatırlarsak bu günlerde daha çok düşünmeye, yaşadıklarımızı daha çok analiz etmeye ihtiyacımız var. İşte bu yol da felsefeden geçiyor. Felsefe toplumun tüm kesimleri için bir anlama yöntemi; bir anlama aracıdır” dedi.

Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünden Öğretim Görevlisi Yıldız Allahverdi de, kendisi ile öğrencilerinin “Tarsuslu Filozof Gökbilimci Aratos Yansımaları” 2022 Resim Sergisinde yer alan mozaik çalışmaları, yağlı boya ve akrilik Aratos portrelerine dair açıklamalarda bulundu.

Konuşmaların ardından, Uğur Pişmanlık’ın senaryonsun yazdığı, yardımcı yönetmenlik yaptığı “Kölelikten Filozofluğa Epiktetos” adlı belgesel film ile yine Uğur Pişmanlık’ın İstanbul’da çektiği “Sokak Şarkıcıları ve Müzisyenleri” belgesel filmi gösterildi.

Tarsus 2. Stoa Felsefe Festivali’nin ikinci günü St. Paul Kilisesi Anıt Müze’de yapıldı. Festivalin sabah ve öğleden sonraki oturumlarda çeşitli üniversitelerden akademisyenler şu başlıklarda konuşmalarını yaptılar; “Nedir Stocılık?” Prof. Dr. Zehragül Aşkın (Mersin Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı), “Stoa Düşüncesinde Duyguların Yeri” Doç. Dr. Çetin Türkyılmaz (Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü), “Stoa Filozofları Neden İntihar Etti?” Prof. Dr. Sinan Özbek (Kocaeli Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı), “Stoacılığın Psikoterapiye Yansımaları” Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu (Girne Amerikan Üniversitesi), “Seneca ve Stoacı Etiğin Yeniden Temellendirilişi” Prof. Dr. Doğan Göçmen (Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe Bölümü), “Epiktetos’un Özgürlük ve Mutluluk Anlayışı” Doç. Dr. Mustafa Günay (Çukurova Üniversitesi Felsefe Grubu Öğretmenliği ABD), “Antik Stoa’da Önceden Belirlenim ve Özgürlük Paradoksu”Öğr. Gör. Celal Gürbüz Çukurova Üniversitesi Felsefe Grubu Öğretmenliği ABD/Emekli.

Etkinlik sonrası yönetmenliğini Uğur Pişmanlık’ın yaptığı Sevinç Öztürk’ün oynadığı “İskenderiyeli Hypatia” başlıklı tek kişilik tiyatro gösterisi gerçekleştirildi. Müzik dinletisinin ardından katılan akademisyenlere teşekkür plaketi ve belgesi takdim edildi.

Tarsus 2. Stoa Felsefe Festivali’nin üçüncü gününde Mezitli Kent Konseyinde Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu “Stoacılığın Psikoterapiye Yansımaları” adlı sunumunu yapıyor ( Fotoğraf: G. Hakan Koçman)

Festivalin üçüncü gününe Mezitli Kent Konseyi ev sahipliği yaptı

Tarsus 2. Stoa Felsefe Festivali’nin üçüncü günü Mersin Mezitli Kent Konseyi ve Mezitli Belediyesi’yle birlikte yapıldı. Mezitli Kent Konseyi binasında yapılan festivalin açılış konuşmaları, Aratos Felsefe Dergisi Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık, Mersin Mezitli Kent Konseyi Başkanı Sibel Gelbul ile Mezitli Belediyesi Başkan Yardımcısı Can Yeter tarafından yapıldı.

Uğur Pişmanlık, buradaki konuşmasında felsefe olmadan aydınlanma olmayacağını ve içinden geçtiğimiz gericileşme sürecinde aydınlanmaya ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek, “Tarsus’taki Aratos Felsefe Okulu dışında Türkiye genelinde 28 okul kurduk ve felsefenin toplumsallaşmasını amaçlıyoruz. Tarsus’tan sonra, Mersin Mezitli Kent Konseyi ve Mezitli Belediyesi ile ortak bir felsefe etkinliği yapmaktan mutluyuz. Ancak şu bilimsel gerçeği de burada dile getirmek gerekir ki, Tarsuslu filozof Aratos’un mezarı Soli’de değil, Makedonya’nın (Yunanistan) Pella kentindedir. Tarih bilinci açısından Mersin halkının ve aydınlarının bu bilimsel gerçekliği bilmesi gerekiyor. Soli’de kazı yapan hocamız da bilim etiğine uygun davranmalı ve gerçeği kabullenmelidir. Rant uğruna popülizm yapılmamalıdır” diye konuştu.

Mersin Mezitli Kent Konseyi Başkanı Sibel Gelbul, “Felsefe gibi önemli bir disiplinin toplumsal aydınlanmada önemli olduğuna değinerek, “Toplumsal gelişmede felsefe önemli bir yere sahiptir. Zaman zaman kent konseyi olarak hocalarımızın katkısıyla felsefe seminerleri yapıyoruz. Tarsus 2. Stoa Felsefe Festivali’nin bir ayağını da burada yapmaktan mutluyuz. Bu tür ortak etkinliklerin yapılması gerektiğine inanıyorum” dedi.

Konuşmaların ardından yapılan oturumda akademisyenler şu başlıklarda sunumlarını yaptılar; “Nedir Stocılık?” Prof. Dr. Zehragül Aşkın (Mersin Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı), “Stoa Filozofları Neden İntihar Etti” Prof. Dr. Sinan Özbek (Kocaeli Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı), “Stoacılığın Psikoterapiye Yansımaları” Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu (Girne Amerikan Üniversitesi), “Seneca ve Stoacı Etiğin Yeniden Temellendirilişi”Prof. Dr. Doğan Göçmen (Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe Bölümü).

Tarsus programında olduğu gibi Mezitli’de de “Tarsuslu Filozof Gökbilimci Aratos Yansımaları” 2022 Resim Sergisi, Uğur Pişmanlık’ın senaryosunu yazdığı yardımcı yönetmenliğini üstlendiği “Antik Çağ’da Tarsus’ta Felsefe” adlı belgesel film gösterimi, “İskenderiyeli Hypatia” Tiyatro Gösterisi ile Uğur Pişmanlık’ın çektiği “Sokak Şarkıcıları ve Müzisyenleri” belgesel filmi gösterisiyle sona erdi.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.