Tayvan’da Bağımsızlık Yanlısı Lai’nin Cumhurbaşkanı Seçilmesi Çin’i Kızdırdı

Fotoğraf:Pixabay-tingyaoh

Çin’den Tayvan’daki seçimlere tepki; ”Yeniden birleşme eğilimimizi değiştirmeyecek”

Tayvan’da 13 Ocak’ta düzenlenen başkanlık seçimlerini iktidardaki Demokratik İleri Partinin (DPP) adayı, görevdeki Başkan Yardımcısı Lai Ching-te kazanmıştı.

Çin’in Tayvan İlişkileri Ofisi Sözcüsü Çın Binhua, yaptığı açıklamada, “Tayvan, Çin’in Tayvanı’dır. Seçimler, Tayvan Boğazı’nın iki yakası arasındaki ilişkilerin genel manzarasını ve gelişimini etkilemeyecek, Çin’in yeniden birleşme eğilimini değiştirmeyecektir” dedi.

Seçimin sonuçlarının, iktidardaki Demokratik İleri Partinin (DPP), Ada’daki ana akım kamuoyunu yansıtmadığını gösterdiğini savunan Sözcü Çın, “Tayvan sorununu çözme ve ulusal birleşmeyi sağlama konusundaki duruşumuz ve kararlılığımız sürüyor” ifadesini kullandı.


Çın, Tayvan ile ilişkilerde “tek Çin” ilkesini somutlaştıran “1992 Uzlaşması”na bağlı kalacaklarını, “Tayvan’ın bağımsızlığına” yönelik ayrılıkçı faaliyetlere ve yabancı müdahalesine karşı çıkacaklarını vurguladı. Çin Dışişleri Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamada, Tayvan sorunun Çin’in iç işi olduğu, Ada’nın bağımsızlığına yönelik girişimlere karşı çıkacaklarını bildirdi.

Açıklamada, “Tayvan sorunu Çin’in iç işidir. Tayvan’da ne değişiklik olursa olsun, dünyada tek bir Çin’in olduğu ve Tayvan’ın onun parçası olduğu gerçeği değişmeyecektir. Tek Çin ilkesi uluslararası ilişkilerin temel bir normu, uluslararası toplumun hakim mutabakatı ve Çin-ABD ilişkilerinin siyasi temelidir. Çin, ABD’nin Tayvan ile hangi şekilde veya hangi gerekçeyle olursa olsun resmi ilişki kurmasına ve Tayvan’ın işlerine müdahale etmesine karşıdır. ABD’ye Tayvan ile resmi nitelikte ilişkiler kurmaya ve ‘Tayvan’ın bağımsızlığını’ savunan ayrılıkçı güçlere yanlış mesaj vermeye son vermeye çağırıyoruz”değerlendirmesine yer verildi.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, seçimin ardından yayımladığı açıklamada, Lai’yi seçim galibiyetinden dolayı tebrik ederek, Tayvan halkını “sağlam demokratik sistemlerinin ve seçim süreçlerinin gücünü gösterdikleri” için kutlamıştı. Öte yandan aralarından İngiltere, Avrupa Birliği (AB) ve Japonya’nın olduğu ABD müttefiki ülkelerin yayımladığı tebrik mesajları da Çin’in ilgili ülke ve kuruluşlardaki büyükelçilikleri ve temsilcilikleri tarafından protesto edilmişti.

Çin’in kendi topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, 1949’dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasında iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık ve egemenlik ihtilafı halen sürüyor. Pekin yönetimi, “tek Çin” ilkesini vurgulayarak Tayvan’ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesmesini şart koşuyor.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.