Tiananmen Olayları Protesto Edildi
Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde 1989 yılındaki Tiananmen olayları nedeniyle 2 binden fazla kişi protesto eylemi gerçekleştirdi.
2 binden fazla kişi, 4 Haziran 1989’da başkent Pekin’deki Tiananmen Meydanı’nda hükümete karşı gösterilerin 30’uncu yıl dönümünün yaklaşması dolayısıyla protestoda bulundu.
Göstericiler, “Halk unutmayacak. Demokrasi aktivistlerini serbest bırak. 4 Haziran protestosunu temize çıkar. Tek parti iktidarına son ver. Demokratik bir Çin inşa et.” sloganları attı.
Hong Kong’da Wan Chai bölgesinden Sai Wan’a Pekin hükümetinin bölgedeki irtibat ofisinin bulunduğu noktaya kadar yapılan yürüyüşte siyah tişört giyilerek sarı şemsiyeler taşındı.
1989 Tiananmen Meydanı Olayları
Çin’de öğrencilerin, aydınların ve işçilerin önderliğinde gerçekleşen gösterileri ve ardından yaşananları ifade eder.Demokrasi talebiyle 15 Nisan ve 4 Haziran arasında Pekin’de Tiananmen meydanına çıkıldı.
Pekin’de protestolar toplumsal eşitliği hedef gösteren Çin Komünist Partisi tarafından kanlı bir şekilde bastırıldı ve pek çok sivil hayatını yitirdi.
Protesto yer alanlar 3 gruptu. Çin Komünist Partisi’nin yönetimi altındaki hükümetin siyasi yozlaşma içinde olduğunu ve baskıcı bir tutum takındığını düşünen aydınlar, 1978’den bu yana ekonomik reformların fazla ileri gittiğini bunun sonucunda enflasyonun ve proletaryanın yaşamını tehdit eden işsizliğin arttığını düşünen şehir işçileri ve üniversite öğrencisi sosyalistlerdi.
20 Mayıs’ta sıkı yönetim ilan edildi. 3 Haziran’ı 4 Haziran’a bağlayan gece tanklar ve piyade birlikleri gösterileri bastırıp protestocuları dağıtmak üzere Tiananmen Meydanı’na gönderildi. Güvenlik güçleri gerçek mermilerle kalabalığı dağıtmak için saldırıya geçmiştir.
Olayda Çin Komünist Partisi’ne göre 23, Çin Kızılhaç’a göre 2bin600 kişi yaşamını yitirmiştir. Genel kabule göre yaralı sayısı 7bin-10bin kişi sayıldı.
Komünist Parti içerisinde askeri müdahaleye karşı gelen yetkililer uzun süre baskı altında tutulmuş ve tutuklanmıştır. Komünist Parti Genel Sekreteri Zao Ziyang, şiddet kullanımına karşı çıktığı için, öldüğü 2005 yılına kadar ev hapsinde tutulmuştur. Koltuğuna ise Jiang Zemin geçmiştir.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.