TTB; ”Özel Hastaneler Yönetmeliği’nde Yapılan Değişikler”

Özel Hastaneler Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğe ilişkin açıklama yapan TTB, “Bu değişiklikler piyasalaşmış sağlık alanının istekleri yönündeki düzenlemelerdir” dedi.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, 6 Nisan 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Özel Hastaneler Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler hakkında yazılı açıklama yaptı. TTB, yönetmelik ile yine hekimlerin ihtiyaçları yerine özel sağlık işletmelerinin taleplerini karşılayan bir dizi değişikliğin gündeme geldiğini söyledi.

Yönetmelikte yapılan özel hastanelerin yer seçimi, çalışan hekimlerin kadro meselesi, faaliyete geçirilecek ünite ve merkezlere ilişkin birçok konuda değişikliğin yapıldığı ifade edilen açıklamada, “Bu değişiklikler piyasalaşmış sağlık alanının istekleri yönündeki düzenlemelerdir. Özel sağlık işletmelerinin yer seçiminde kentsel imar planlamalarına uyma zorunluğu ortadan kaldırılmış, izin verilen cihazların ya da başka hastanelerden devir alınan ünite ve merkezlerin faaliyete açılma süreleri uzatılmıştır. 60 yaşını dolduran hekimler ile en az yüzde 60 engellilik oranı olan hekimlerin kadro aranmaksızın tek bir özel sağlık kuruluşunda çalışabilecekleri şartı getirilmiştir” denildi.
Yönetmeliğin, muayenehane hekimlerinin özel hastanelerde ameliyat ve girişimsel işlemler yapmalarını bir dizi koşula bağlayarak ”Değişiklik öncesinde muayenehanesi bulunan hekimlerin, hastalarının ihtiyacına göre hastalarının tanı ve tedavilerini özel hastanelerde hizmet bedeli hasta tarafından karşılanmak ve SGK’den talep edilmemek kaydıyla herhangi bir kısıtlama olmaksızın yapabilmekte iken; bu değişiklik ile tıpkı hekimlere özel hastaneleri kullanabilmeleri bakımından kısıtlama getiren ek 5. maddenin 1. fıkrasının (ı) bendi düzenlemesinde olduğunda gibi vakıf üniversitesi hastanelerinde hasta tedavi edebilmek için de yıllık sözleşme yapma zorunluluğu getirilmiştir. Bunun için bu hastanelerin ilgili branşta hizmet sunması ve bakanlıkça planlama amacıyla oluşturulan komisyonun ilgili üniversitenin eğitim ve araştırma hizmet kapasitelerini dikkate alarak uygun görüş vermesi gerekmektedir. Sözleşme örneğinin müdürlüğe gönderilmesi, burada yapılacak tedavilerle ilgili hastanın bilgilendirilmesi, bilgilendirilmiş rıza formunun kimler tarafından imzalanacağı, hastaya karşı sorumluluk, hasta sayıları ve hekim isminin bildirilmesine ilişkin düzenlemeler ek 5. maddenin 1. fıkrasının (ı) bendi düzenlemesi ile aynı şekilde yapılmıştır.”denildi.
Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi; “Bütün bu değişikliklerin sağlık hizmeti niteliğinin iyileştirilmesi ya da şimdiye kadar hep söylenen ancak hiç duyamadığımız, göremediğimiz planlar çerçevesinde yapıldığı ifade edilmektedir. Sağlık alanının sorunlarını görmezden gelen, hekim ve sağlık emek örgütlerinin görüşünün yine alınmadığı bu düzenlemeler hekimlerden yana olmadığı gibi içinde bulunduğumuz sağlık ortamına olumlu bir katkıdan da uzaktır.”

https://x.com/ttborgtr/status/1783782297088524497

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.