Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, basın sektörünün ekonomik darboğaza girdiğini ve birçok gazete ile internet haber sitesinin kapanmanın eşiğine geldiğini belirterek yerel basın kuruluşlarının desteklenmesi çağrısında bulundu.
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, 24 Temmuz Basın Dayanışma Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada Türkiye’de basının karşı karşıya kaldığı baskı ve ekonomik zorluklara dikkat çekti. “Türk basınında sansür, gazetecilerin 24 Temmuz 1908 tarihinde gerçekleştirdiği onurlu direniş sonucu kalkmış, ancak ardından yapılan yasal düzenleme ve baskılarla hemen hemen her dönem yeniden gündeme gelmiştir.” diyen Kolaylı, sansürü, demokrasinin gelişimini engelleyen, halkın haber alma özgürlüğünü kısıtlayan çok önemli bir sorun olarak tanımladı. Günümüzde yaşanan uygulamalara bakıldığında sansürün ortadan kalkmadığını vurgulayan Kolaylı, sansürün günümüzde bazen ‘haber yasaklama’, bazen de gerçeği çarpıtma, gizleme veya çeşitli tehdit ve yaptırımlarla devam ettiğini belirtti.
Açıklamasının devamında 24 Temmuz’u Basın Bayramı olarak değil, bir dayanışma günü olarak gördüklerini ve kutladıklarının altını çizen Kolaylı “Düşüncelerini yazdıkları, röportaj ve haber yaptıkları gerekçesiyle meslektaşlarımız yargılanmakta, gözaltına alınmakta, cezayı gerektirmeyecek basit suçlamalarla uzun süreli tutuklamalarla özgürlükleri elinden alınmakta ve hapse atılmaktadır. Türk Ceza Kanunu’nda ve Terörle Mücadele Yasası’nda yer alan ve darbe dönemlerinden bu yana değişmeyen basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddeler mutlaka ele alınmalı ve yeniden düzenlenmelidir. “ dedi.
“Özellikle yerel gazeteler yaşam savaşı vermektedir.”
Sansürün yanı sıra, son dönemde yaşanan ekonomik sorunlar ve tasarruf tedbirleri gibi uygulamalarla basın kuruluşlarının kapanmanın eşiğine geldiğini ifade eden Kolaylı, özellikle deprem bölgesinde faaliyetlerini sürdürmeye çalışan yerel basın kuruluşlarının zor durumlarına dikkat çekti. Ekonomik darboğazın ve yüksek enflasyonun basını da ciddi şekilde etkilediğini ifade eden Kolaylı, “Özellikle yerel gazeteler yaşam savaşı vermektedir.” dedi. Kolaylı, pandemide artmaya başlayan maliyetlerle bir darboğaz içerisine giren yerel basının 13 Mayıs 2024 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığınca açıklanan “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” kapsamında uygulamaya konulan kısıtlamalarla tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, adeta yerel basının idam fermanıdır.” diyen Kolaylı, Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ndeki olumsuz uygulamaların iptal edilmesi için hükümete ve basın kuruluşlarına sahip çıkmaları için belediyelere çağrıda bulundu.
Gazetecilik Meslek Yasası ihtiyacı
Açıklamasının devamında gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na acilen ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Kolaylı, “Hemen hemen her iş kolunda düzenleyici yasalar varken basın sektöründe böyle bir yasa olmayınca dileyen herkes, eğitimine ve bilgi birikimine bakılmaksızın ‘gazeteciyim’ diyerek mesleğe başlayabilmektedir.” dedi. ‘Gazetecilik Meslek Yasası’nın teknolojik gelişmeler de göz önüne alınıp günümüz koşullarına uygun olarak çıkarılması gerektiğini sözlerine ekleyen Kolaylı, görevini bu koşullar altında fedakârca ve layıkıyla yapmaya çalışan gazetecilerin 24 Temmuz Basın Dayanışma Günü’nü kutladı.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.