UGC Mersin Şubesi Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi Ile Basınının Durumunu Ortaya Koyacak Çalışmayı Başlatıyor

Uluslararası Gazeteciler Cemiyeti Mersin Şubesi 2024 güz döneminin ilk istişare toplantısını gerçekleştirdi. Mersin Kent Konseyi toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Yağcı, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Bedrettin Gündeş, Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Aslıhan Ardıç Çobaner, önceki dönem MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürü Öğr. Gör. Dr. Alp Şahin Çiçeklioğlu, Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurseren Tor, Avukat Mehmet Özdemiroğlu, Dijital İletişim Uzmanı ve Eğitmen Seda Doğar, Gazeteci Dırahşan Bulut ile birlikte UGC Mersin Şubesi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Baha Sadık Akıner, UGC Mersin Şubesi Başkanı Gültekin Hakan Koçman, UGC Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Bilgin Yeşilboğaz ve UGC Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ali Yıldız katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Baha Sadık Akıner konuşmasına Mersin Kent Konseyi Başkanı Alper Girgeç ve tüm kent konseyi çalışanlarına toplantı salonunu tahsis etmek konusunda gösterdikleri nezaket için teşekkür ederek başladı. Akıner, Yüksek İstişare Kuruluna yeni katılan Ayhan Kızıltan, Dr. Çiçeklioğlu ve Prof. Dr. Nurseren Tor’a da hoş geldiniz dileklerinde bulundu.

Akıner konuşmasının devamında, “UGC Mersin Şubesinin oluşturduğu Yüksek İstişare Kurulumuzun ilk toplantısında, kentte gazetecilik alanında yaşanılan sorunları masaya yatırıp bu sorunlara çözüm önerileri üretmek için kolları sıvamıştık. Mersin’imizde ne yazık ki gazetecilik ve gazeteciler ile ilgili ciddi problemler var; bunu hep birlikte görüyoruz. Özellikle iş dünyasının bu konuda ciddi şikâyetleri var. Kurulumuz üyeleri ile istişareler yaparak gazetecilik mesleğinin profesyonel ve etik standartlarının yanı sıra gazetecilerin hakları ve ekonomik bağımsızlıkları için de önerilerde bulunmayı planlıyoruz. Aramızda çok kıymetli akademisyenlerimiz, iş dünyasının önemli temsilcileri ve gazeteciler var. Oluşturacağımız alt kurullarla planlamalar ve çalışmalar yaparak basın sektöründe Mersin’de yeni bir döneme girmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

Akıner’in konuşmasının ardından daha önceki toplantılarda alınan kararlar doğrultusunda bir akreditasyon sistemi ile alt çalışma kurullarının oluşturulması konusunda istişare bölümüne geçildi.

Mersin’de gazetecilik pratiğinin düzelmesi için gazetecilik örgütlerinin bir araya gelmesi gerekli

İstişare bölümünde gazetecilik mesleğinin etik ve mesleki standartlarını belirlemek için bir akreditasyon sisteminin oluşturulması tartışıldı. Prof. Dr. Yağcı bir akreditasyon sistemi oluşturulmasının zorluklarına dikkat çekerken öncelikle yapılması gerekenin hastalığı tespit etmek olduğunu ifade etti. Gündeş böyle bir akreditasyon sisteminin oluşturulması için kentteki gazetecilik örgütlerinin bir konsensüs içerisinde olması gerektiğini ifade etti. UGC Mersin Şubesi Başkanı Koçman, bu konuda Mersin İnternet Gazeteciler Derneği Başkanı Vahap Şehitoğlu’nun konuya tam destek verdiğini ifade ederken, Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nin tavrının olumsuz olabileceğini işaret etti. Yeşilboğaz, bu konuda gazetecilik örgütlerinin birbirlerini rakip olarak görmemesi gerektiğini ve bu farklılığın ve çeşitliliğin kente gazetecilik alanında bir zenginlik getirdiğine inandıklarını ve bu durumu her platformda dile getirdiklerini söyledi. Kızıltan da kentteki yapılan gazetecilik konusunda eleştirilerini gündeme getirirken böyle bir akreditasyonun Mersin Büyükşehir Belediyesinin öncülüğünde gerçekleştirilmesi gerektiğine inandığını aktardı. Özdemiroğlu ise Mersin’de bu konuların çoktan geçmişte kalmış olması gerektiğini, bugün Mersin basının aslında dünyada olup bitenleri konuşuyor olması gerektiğini vurguladı.

Mersin basının durumu yapılacak çalışma ile ortaya konacak

Prof. Dr. Çobaner de böyle bir sistemin oluşturulmasından önce yapılması gereken şeyin, şu anda sahadaki gazetecilik pratiğinin durumunun bir araştırma ile ortaya konulması olduğunu ifade etti. Çobaner, şu anda Mersin’de kayıtlı 500 civarında gazetenin olduğunu ama bu gazetelerin kaçının gerçekten gazetecilik yaptığının önemli bir soru olduğunu belirtti. MEÜ İletişim Fakültesi olarak böyle bir çalışmayı gerçekleştirebileceklerini söyleyen Çobaner, bu çalışmanın sonucunda ortaya çıkacak durumun Mersin basınında düzeltilmesi gereken konuları ortaya koyacağını ve böyle bir çalışmanın daha sonraki yapılacak çalışmalara bir alt yapı oluşturabileceğini dile getirdi.

Toplantının sonunda söz konusu çalışmanın yapılması için gerekli çalışmaların başlatılması konusunda fikir birliğine varıldı.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.