Van Depremi Sonrası Bedelli Askerlik Tekrar Gündemde
Uzun zamandır tartışılan ‘bedelli askerlik’ Van Depremi’nin ardından tekrar gündeme geldi. Başbakan Erdoğan önceki gün yaptığı açıklamada Milli Savunma Bakanlığının konuyla ilgili çalışma yaptığını ve kısa sürede netice alınacağını açıkladı.
Genelkurmay Başkanlığı’ndan ise henüz konuyla ilgili bir açıklama gelmedi. Ancak Genelkurmayın bedelli askerliğe sıcak bakmadığı biliniyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel depremden önce 24 Ekim’de yapmış olduğu açıklamasında bedelli askerlikle ilgili olarak ‘‘Anayasa’da belirtildiği şekilde vatan hizmetinin herkes için hak ve ödev olduğu, fakir-zengin ayrımcılığına gidilmemesinin çok önemli hususlar olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuşmuştu.
1999 Gölcük depreminden sonra, deprem yaralarını sarmak amacıyla kaynak sağlamak için bedelli askerlik uygulaması yapılmıştı. Buna istinaden Van depreminin ardından hükümet deprem sonrası afet yaralarının sarılması için gündeme almış olabileceği şeklinde yorumlanıyor.
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’da bedelli askerlikle ilgili çalışmalara bayramdan sonra başlanacağını açıkladı. Bedelli askerlikten kimlerin yararlanacağının, yaş sınırının ne olacağının, yatırılması gereken ücretin miktarının henüz hiçbir netlik kazanmadığını ancak, 35 yaş üzeri 200 bin kişinin askerlik görevini henüz yapmadığını belirlediklerini söyledi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ta bedelli askerlikle ilgili ”Türkiye’nin terörle boğuştuğu bir zamanda, her gün tabutların içinde şehitlerin geldiği bir zamanda, ‘efendim bedelli olsun’ dediğiniz zaman, bunu anlayışla karşılamayacak, buna karşı çıkacak, 10 binlerce insan da var” dedi. Arınç, bedelli askerliğin 3 gündür tekrar gündeme geldiğini, toplumun her kesimini memnun edecek şekilde, birilerini küstürüp, birilerini üzmeyecek şekilde düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.