Vehbi Koç’un Kızı Vefat Etti

Fotoğraf; Koç Holding Resmi Websitesi

ALS hastalığı tedavisi gören Vehbi Koç’un kızı Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Suna Kıraç yaşamını yitirdi.

Koç Holding Kıraç’ın vefatını resmi websitesinden duyurdu.

Koç Holding yaptığı duyuruda şu ifadeleri kullandı;

Acı Kaybımız

Cumhuriyetimizin değerleriyle yetişmiş, gerek iş gerekse toplumsal hayatta başardıklarıyla Ülkemizin sanayi, eğitim, kültür ve sanat alanlarında gelişmesine önemli katkılar sunan, Topluluğumuzun kuruluş yıllarından 2010’a kadar çeşitli liderlik görevleri üstlenen, Koç Üniversitesi, Koç Okulu ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın kuruluşuna öncülük eden Sayın Suna Kıraç’ı kaybetmenin büyük üzüntüsü içindeyiz.

​Sayın Suna Kıraç’ı emanet ettiği değerlere bağlı kalarak, ilham veren, vizyoner ve öncü kişiliği ile her zaman hatırlayacağız ve unutmayacağız.

​Acımız çok derin.
Başımız sağ olsun.

Sabancı Holding’ten Başsağlığı Açıklaması

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Koç Holding Kurucusu Vehbi Koç’un kızı ve iş insanı Suna Kıraç’ın vefatına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Kıraç’ı kaybetmekten büyük üzüntü duyduğunu aktardı.

Kıraç’ın ailesine ve Koç Topluluğu’na başsağlığı dileyen Sabancı, şunları kaydetti:

“Koç Grubu’nda çok önemli ve başarılı sorumluluklar üstlenen bir yöneticiydi. Kadınların çalışma hayatına katılması ve sorumluluk alması konusunda hepimize örnek olmuştur. Sosyal duyarlılığı çok yüksek olan, özellikle çağdaş eğitimle ilgili vizyoner çalışmaları sayesinde başta Koç Üniversitesi, Koç Okulları ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı olmak üzere birçok değerli kurumu hayatımıza kattı.”

Suna Kıraç Kimdir?

Vehbi Koç’un kızı Suna Kıraç, 3 Haziran 1941’de Ankara’da doğdu.

Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’nde okuyan Kıraç  kolejin son sınıfında ABD’ye gidip işletme ve finans okumaya karar verdi ve Pennsylvania Üniversitesi Wharton School of Finance’ten başvurusuna olumlu yanıt aldı.

Ancak babası Vehbi Koç’un, ‘Benim tezgahım en iyi üniversitedir. Seni ben yetiştireceğim” demesi üzerine İstanbul’da kaldı ve ardından da Boğaziçi Üniversitesi Bankacılık ve Finansman bölümünü bitirdi.

Kıraç, 1999’da, üstün yöneticilik ve liderlik vasıfları ile Koç Holding’e, iş dünyasına ve Türk çocuklarının eğitimine katkılarından dolayı London Business School tarafından “Onur Üyeliği”ne layık görüldü.

Ekim 1960’ta Koç Ticaret A.Ş.’nin Beyoğlu Merkez Han’daki İstanbul şubesinde ilk iş deneyimine Kıraç’ın ilk görevi gelen giden evraklara bakmak oldu.

Vehbi Koç’un çalışma tarzını yakından tanımasının ardından 1963’te Koç Holding’in kurulmasının ardından Vehbi Koç, Rahmi M. Koç, Bernar Nahum ve Hulki Alisbah’la birlikte holdingin ilk Yönetim Kurulu’nun beş üyesinden biri oldu.

1965 yılında genel sekreterlik görevine getirilen Kıraç 5 yıl süre için bu görevi sürdürdü.

1980 yılında Koç Holding Yönetim Kurulu başkan vekilliği görevine getirilen Kıraç, montajdan ana sa­nayiye geçiş sürecinde önemli kararlara imza attı. 1994’te Koç Holding’in lider şirketlerinden Arçelik AŞ’nin Yönetim Kurulu başkanlığını üstlendi. 

2000 yılında ALS hastalığına yakalandı.

Eşi İnan Kıraç’la birlikte kurdukları Pera Müzesi ve 1 Mart 2007’de hizmete sundukları İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ile ülkesine hizmet yatırımlarını sürdürmektedir.

İstanbul’a dünya çapında bir oditoryum ve kültür merkezi kazandırmak amacıyla çalışmalarını sürdüren Suna Kıraç’ın 2006 yılında yayımlanan,tüm geliri TEGV’na bağışlanan ve editörlüğünü Rıdvan Akar’ın yaptığı Ömrümden Uzun İdeallerim Var adlı kitabı 100.000’in üstünde sattı ve yılın en çok satan kitaplarından biri oldu.

1997 T.C. Bakanlar Kurulu’nun 23 Eylül 1997 tarihli kararı ile Türkiye’de eğitim, sağlık ve sosyal hizmet alanlarında yaptıkları katkılar dolayısıyla 27 Ekim 1997 günü T.C. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından “Devlet Üstün Hizmet Madalyası” ile ödüllendirilmiştir.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.