Waldorf Okullarında Nasıl Bir Müfredat Uygulanıyor? 4

Trier German Waldorf School
Trier German Waldorf School

Waldorf okullarında öğrenciler konuları parçalar halinde soyut olarak değil, algılama ve düşünmenin bir bütün olarak kullanıldığı deneyimleri yaşayarak öğrenirler.

Waldorf  müfredatı ; Entegrasyon, sanatsal yaklaşım, gelişimsel yaklaşım, kültürel yaklaşım, eurythmy (uyumsal- ritimsel) yaklaşımdan oluşur.

Entegrasyon; Steiner’e göre her şey bir bütünün bir parçasıdır. Ruhu bedenden ayrıran düşünce zekayı bedenden ayıran düşünce kadar tehlikelidir. ‘Biz zihin ve ruh ile ilgili unsurların bedenden bahsetmeden açıklandığı zararlı modern düşüncenin tamamen karşısındayız’ der. Böylece hazırlanan ders programında  bütün konular içiçe konulmuş, birleştirilmiştir.Hiç bir şey izole edilmemiş soyutlanmamıştır. Çocuğun bunun farkına varması Wadorf eğitimcileri tarafından ‘katılımcı bilinçlenme’  olarak adlandırılır  ki, bu insanın hayatın içinde hareketli olmasıdır.

Çocuklar ayrıca araştırdıkları her alanda bütünlüğü hissetmeyi öğrenirler . Mesela konuşmanın bölümleri vücudun organları olarak görülür. Tiyatroda, mimaride veya bir resimdeki renkler  gibi bunları izole edilmiş cansız olarak düşünmezler. Çocuklar aktivitenin yanısıra hayal güçleriyle de öğrenirler.

Sanatsal yaklaşım; Steiner’e eğitim bir sanattır. Çocuklar okumayı öğrenmeden önce yazmayı ve çizmeyi öğrenirler. İlk sınıflarda renklerin kullanılması büyük önem taşır. Gittikçe örgü işleri ve çamurla yapılan çalışmalar çocukların tasarım duygusunu kazanmasını sağlar. Daha sonra ahşap işleri,  heykeltraşlık  daha büyük sınıflarda marangozluk öğretilir. Altıncı sınıfta akustik çalışmaları yapılır.

Bir öğrenci sadece zihinsel aktivite ve kavramlarla sınırlanmamalıdır. Waldorf öğrencileri sanatçıların bakış açısıyla olayları algılamayı öğrenirler. Okuldaki en belirgin özellik ders kitaplarının nadiren kullanılmasıdır. Her dersin ardından öğrenciler ana ders kitabını yazarlar.

Gelişimsel yaklaşım; Waldorf eğitiminde ders programı çocuğun sezgileriyle paralel gitmelidir. ‘ Doğru zamanda doğru şey’. Steiner’e göre zihinsel ve fiziksel aktiviteler arasındaki öğrenme ritminin amacı içsel dayanıklılık ve esnekliğin arttığı ruhani vücudun gelişmesini sağlamaktır. Bunun için normal okullardaki beden eğitimi dersi öğretmenlerinden ya da anatomi ve fizyoloji bilgisinden daha fazlası gerekmektedir.

Kültürel yaklaşım; Waldorf okulları belirli bir zümrenin ya da tarikatın inanışlarına bağlı değilidir. Din ya da doktrin üzerine olan konular Waldorf  programında yer almaz . Program hayatın güzelliği ve keşfi üzerine doğal duyguların farkına varılması ve saygı duyulması üzerine çalışır.

Eurythmy (uyumsal-ritimsel); Waldorf  müfredatına Steiner’in  kendisi tarafından konulan bu ders Waldorf eğitimine özgüdür. Kelimelerle tam olarak anlatılamasa da  kısaca müziğin ve konuşmaların vücut hareketleriyle dışa vurumu denebilir. Çocuklar her gün basit ritimlere uyarak egzersiz yaparlar ve vücutlarını geliştirerek yaşam güçleriyle bedenleri arasındaki uyuma ulaşırlar.

Gelecek yazı ; Waldorf okulları nasıl yönetiliyor? 5

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.