WikiLeaks’in Kurucusu ABD’ye İade Edilmeyecek

İngiltere mahkemesi, WikiLeaks kurucusu Julian Assange’ın ABD’ye iade edilmesi yönündeki talebi reddetti.

Sivil toplum kuruluşu Wikileaks’ın kurucusu Assange yaklaşık 7 yıl boyunca, sığındığı Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nde yaşadıktan sonra 2019’da dışarı çıkmaya karar vermiş ve İngiliz polisi tarafından 2012’de kefalet koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanmıştı.

Assange, karar duruşması için başkent Londra’daki Old Bailey Mahkemesi’ne çıktı.

Hakim Vanessa Baraitser, Assange’ın intihar riskinin yüksek olduğunu ve ABD hapishanesinde özel idari önlemlere tabi tutulacağını, özellikle de istihbarat topluluğunun kendisine düşman olması nedeniyle, “gerçek bir risk altında” olduğunu belirtti. 

ABD tarafının tarif ettiği prosedürlerin Assange’ın süper güvenlikli bir Amerikan hapishanesinde intihar etmenin bir yolunu bulmasını engellemeyeceğini vurgulayan Baraitser, Assange’ın akıl sağlığı nedeniyle iadesinin yanlış olacağını vurgulayarak, ABD’nin talebini reddettiğini duyurdu.

Kararın duyulmasının ardından mahkeme önündeki Assange’ın destekçileri sevinç gösterisinde bulundu.

ABD’DE 175 YILA KADAR HAPİS CEZASI ALABİLİR 

ABD, Londra’nın dışındaki Belmarsh Hapishanesinde tutulan 49 yaşındaki Assange’ı bilgisayar korsanlığı ve casusluğun da aralarında olduğu 18 suçtan yargılamak için İngiltere’den iadesini istiyordu.

İade edilmesi durumunda 175 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtilen Assange’ın destekçileri ve avukatları, Assange’ın yaptıklarının gazetecilik faaliyeti olduğunu, suçlamalarda siyasi amaç güdüldüğünü, akıl sağlığının risk altında olduğunu ve ABD hapishanelerindeki koşulların İngiltere’nin insan hakları yasalarını ihlal ettiğini belirtiyordu.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.