Radio Free Asia (RFA) 13 Şubat’ta Wuhan’ın salgın önleme departmanı tarafından dahili bir konferansın ses kaydını yayınladı. Ulusal Sağlık Komisyonu’nda gizli belgelere erişimi olan bazı yetkililer, bu koronavirüs salgınının kontrol edilmesinin zor olmasının bir nedeninin, bazı hastaların ölmeden önce ateş gibi tipik semptomlar sergilemediğini söylediler. Ateş olmadan, bu hastalar tanımlanıp izole edilemiyor, bu da hastalığın yayılmasını kolaylaştırıyor.
Üç Karakteristik Özellik
Prestijli bir tıp dergisi olan Lancet, 13 Şubat 2020’de “Sağlık çalışanlarını subklinik koronavirüs enfeksiyonundan koruma” başlıklı bir makale yayınladı ve koronavirüsün üç özelliğini tanımladı. Makalede, “Semptomatik olmayan biri bile COVID-19’u yüksek verimlilikle yayabilir”, “yüz maskeleri gibi geleneksel koruma önlemleri yetersiz koruma sağlar” ve “… hastalar da yüksek miktarlarda virüs yayabilir ve hastalıktan kurtulduktan sonra bile başkalarına bulaştırabilir. ” yazıyordu.
Kontrol Etmesi Zor
Hong Kong-Shenzhen Hastanesi Üniversitesi’nden Kwok-Yung Yuen, coronavirüsü 2003 yılındaki şiddetli akut solunum sendromundan (SARS) daha tehlikeli olarak değerlendirdi. 15 Şubat 2020’de The Lancet’te yayınlanan bilimsel çalışmalarından biri, virüsün aileler arasında bulaştığını vurguladı. Yuen gazetesi “Kişiden kişiye bulaşan 2019 yeni korona virüsü ile ilişkili ailesel pnömoni kümesi” başlıklı haberinde Shenzhen’de Wuhan’a giden altı kişiden oluşan bir aileyi inceledi ve bunlardan beşine (yaklaşık% 83) koronavirüs bulaştığını ve Wuhan’a gitmemiş olan diğer aile üyesine de sonradan Wuhan’a gitmediği halde, aileden virüsün bulaştığı tespit edildi.
Halk Sağlığı Ontario, 14 Şubat’ta, ildeki ilk iki koronavirüs hastasının iyileşmesinden sonra hastaneden taburcu olmasına rağmen, COVID-19 virüsünün hala vücutlarında tespit edilebildiğinden izole olduklarını söyledi.
Hong Kong’da Diamond Princess yolcu gemisinden inen bir adama iki hafta önce koronavirüs teşhisi konduktan sonra, gemi 3 Şubat’ta Tokyo yakınlarındaki Yokohama limanında karantinaya alındı. Şimdiye kadar, 3.700 yolcu ve mürettebat üyesinden 454’ü virüs için yapılan testlerin sonucu pozitif çıktı.
Japonya Sağlık Bakanı Katsunobu Kato, “Japonya’da, birkaç yeni vakada bu enfeksiyonun yeni bir evreye girmiş olduğu görünüyor”, şeklinde açıklamada bulundu.
Çin’den Güvenilir Olmayan Veriler
Amerikan finans ve istatistik dergisi Barron’s “Çin’in korona virüsü verileri doğru toplanmıyor” başlıklı makale yayınladı. “Rapor edilen kümülatif ölümlerin sayısı, basit bir matematiksel formülle çok yüksek doğrulukla tanımlandı.” şeklinde yazan Lisa Beilfuss, “Olasılığı %99,99’a yakın mükemmel doğruluğa yakın denklem ile açıklandı” dedi. Veri analistleri, böylesine mükemmel bir tahmin modelinin doğal olarak gerçekleşmesinin mümkün olmadığını ve bu durumun Çin tarafından Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirilen sayıların güvenilirliğinden şüphe duyduğunu söylüyor.
Barron’un makalesinde, New York Üniversitesi Küresel Halk Sağlığı Okulu’nda biyoistatistik profesörü olan Melody Goodman, “Yıllardır hiçbir zaman 0.99’luk bir R-Kareye rastlamadım. Bir istatikçi olarak verileri sorgulamama neden oluyor.” dedi. Salgın gibi bir şey söz konusu olduğunda, bir kişinin virüsle temas etmesinin sayısız yolu var olması nedeniyle gerçek insan verilerinin asla mükemmel bir şekilde öngörücü olmadığını söyledi. Örneğin halk sağlığı verileri açısından “gerçekten iyi” bir R Kare 0.7 olacağını belirterek “0,99 gibi bir şey, birisinin veri simülasyonu yaptığını düşündürüyor. Bu, ne olacağını zaten bildiğiniz anlamına gelir” şeklinde ekledi.
ABD’deki Çin Büyükelçiliği, Barron’un yorum talebine yanıt vermedi. Ancak makale 13 Şubat’ta yayınlandıktan sonra Çin aynı gün, merkez üssündeki sağlık görevlilerinin hastalığı nasıl teşhis ettikleri konusunda, değişiklik yaptıktan sonra enfeksiyonlarda artış bulundu.
Kaynak; tr.minghui.org
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.