Xi Jinping İktidarı sürdürmek İçin tarihi yeniden yazıyor

Wikimedia Commons

Xi Jinping, yeni kararlar ile, Çin rejiminin en etkili isimlerinden biri haline geldi.

11 Kasım’da parti lideri Xi Jinping, Çin Komünist Partisi’ne (ÇKP) Çin tarihinde benzeri olmayan bir kararı geçirmesini emrederek otoritesini pekiştirdi.

Karar, Xi’nin parti içindeki “temel konumunu” ve ideolojisini tanımlıyor. Pekin’de 300’den fazla seçkin parti üyesinin kapalı kapılar ardında yaptığı dört günlük toplantının sonunda üst düzey parti yetkilileri, bunun “Çin Ulusu’nu büyük bir gençleşmeye götürmeyi” hedeflediğini söyledi.

Bu türden bir karar, rejimin 100 yıllık tarihinde, sadece üç kez kabul edilmiştir. Daha önce, Mao Zedong (1945) ve Deng Xiaoping (1981) benzer kararlar çıkarmıştı.

Altıncı Genel Kurul olarak bilinen toplantıda, yaklaşık on yıldır rejime başkanlık eden Xi, kendi düşünce okulunu yaratmasıyla öne çıktı. Bu, Çin ulusunun “çağdaş Marksizm”inin özüne hizmet etmeyi amaçlamaktadır.

The Economist’e göre Xi, Sovyetler Birliği’nin çöküşünün Lenin ve Stalin’in mirasının korunmamasıyla hızlandığını düşünüyor. Bu yüzden Partinin geçmişini elverişsiz bir ışığa sokan hemen hemen her şeye karşı harekete geçmek istiyor. Mao’nun en kötü hatalarını ortaya çıkaran işler eskiden tolere edilirdi ancak şimdi kesinlikle reddediliyor.

Şubat ayında, ÇKP’nin resmi tarihi ve geçmiş hikayesi yayınlandı. Çalışma, Xi’nin tarihin üzerine nasıl sünger çekip, onu yeniden yazmak istediğine dair bir fikir veriyor. Kültür devrimine bu kitapta sadece kısaca değinilmiştir.

Burada, ne on milyonlarca insanı öldüren Büyük Sıçrayışın yol açtığı kıtlıktan, ne de 1989’da Tiananmen Meydanı’ndaki demokrasi yanlısı protestolara yönelik baskılar ve kurbanlardan söz ediliyor.

Beş Yıl Daha İktidarda

Xi’nin 2022’deki 20. Ulusal Parti Kongresi’nde beş yıllık bir dönem daha isteyerek, parti liderlerinin yalnızca iki dönem Liderlik yapabileceği, yaklaşık otuz yıllık geleneği kırması bekleniyor.

Washington’daki bir düşünce kuruluşu olan Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nden Jude Blanchette, The Economist’e verdiği demeçte, bunun “olağanüstü bir güç gösterisi olacağına”, dikkat çekti.

Son birkaç ayda Xi, Çin toplumunun birçok kesimini hem siyasi hem de ekonomik olarak etkileyen birkaç reform kampanyası yürüttü. Uzmanlara göre, böylece görev süresini garantilemek istiyor.

Toplantının sonundaki hükümet iletişiminde, kısmen Xi’ye coşkulu bir saygı gösterildi. Onun liderliği altında partinin, “bir dizi büyük tehlike ve zorluğun üstesinden geldiği” belirtildi.

7.000’den fazla kelimeden oluşan metinde, partinin tarihi dört aşamaya ayrılarak Xi’nin rejimini “yeni döneminin” merkezi lideri olarak tanımlanıyor. Bu aşama, ilk üçünün birleşiminden daha uzun ve sonuncusu olmalıdır.

Parti delegeleri, oy birliği ile karar için el kaldırarak onay verdi. Bu gelişme, uzmanları pek şaşırtmadı, çünkü rejimde tek bir kişinin sözü geçiyor. Çağdaş Çin konusu üzerinde çalışan Tayvanlı bilim adamı Yeau-tarn Lee, The Epoch Times’a “Kimse itiraz etmeye cesaret edemez” dedi.

Lee, toplantının tek odak noktasının “ÇKP’nin şanlı başarıları” olduğu gibi görünse de, parti liderliği içinde bazı endişelerin de var olduğunu söyledi. Örneğin, görevlilerin birlik çağrısı ve partinin “bir zamanlar başlar iken, sahip olduğu kalbi unutmaması gerektiğini” hatırlatması.

Lee, partinin şu anda zor bir durumda olduğunu söylüyor.

Yurt içinde Xi, enerji krizi, artan hammadde fiyatları, Çin emlak sektöründeki finansal sorunlar ve zayıf bir ekonomi sorunlarıyla karşı karşıya. Çin dışında ise, uluslararası baskı artıyor ve Hong Kong ve Sincan’daki rejimin bastırılmasının yanı sıra salgının kökenini örtbas ettiği iddialarını sorgulayan uluslararası baskı büyüyor

Bilim adamı, ‘En önemli nokta, Komünist Parti’nin liderlikten vazgeçmeyecek olması ve bunun özü Xi Jinping’dir’ dedi.

(The Epoch Times ABD’den alınan materyallerle)

Yazan: Szilvia Akbar, Epoch Times

Çeviri: Evren Durmaz, Epoch Times Türkiye


(The Epoch Times ABD’den alınan materyallerle)

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.