Gizli bir anlaşmaya göre Çin Komünist Partisi ile örtük bağı olan Pekin merkezli bir şirketin tüm ada ve çevresinde taşınmaz mülklerin haklarını güvence altına aldığını bildirdi.
Tulagi adası, II. Dünya Savaşı’ndan önce Solomon Adaları’nın başkentiydi. Japonya’nın Pasifik’e hükmetmesinin ardından Birleşik Krallık için stratejik bir savaş karargah işlevi görmüştü.
Guadalcanal boyunca uzanan derinsu limanına sahip olmasıyla savaş sırasında uğruna ölünecek bir ada haline gelen Tulagi’yi Çin almak üzere.
Gizli bir anlaşma ile imzalanan kira sözleşmesi ada sakinlerini şaşkına çevirdi.
Amerikan yetkilileri ise, önemli deniz yollarının savunması ve Çin’in sınanmasının sürdürülmesinde Güney Pasifik’te ada zincirini hayati görmesi nedeniyle alarma geçti.
Yeni Zelenda’nın Christchurch şehrindeki Canterbury Üniversitesi’nde Çin üzerine çalışan Anne-Marie Brady, “Coğrafya size buranın iyi bir konum olduğunu söyler. Çin, Güney Pasifik’teki ordu varlıklarını artırıyor ve kendisinden önceki diğer yükselen güçlerin yaptığı gibi hoş limanların ve askeri havaalanlarının arayışı içinde” dedi.
Bölgenin doğal varlıkları bakımından zengin olmasıyla Çin’in yatırımları ABD ve Avustralya’da görevlerin Pekin’e ordunun güvenli bir konum keşfetmesi konusunda boşluk sağlayabileceğine dair endişeler yaratıyor.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.