NASA’nın Parker Solar Probe (PSP) isimli sonda, Güneş’e en fazla yaklaşan insan yapımı araç oldu.
NASA’nın 2018 yılında fırlattığı Güneş’e dokunma görevine sahip araçtan bulgular geldi.
NASA’nın Touch The Sun (Güneşe Dokun) ismini verdiği Parker Solar Probe, fırlatıldığı günden sonra Güneş’e 42,3 milyon kilometre yaklaşarak güneşe en yakın araç olma rekorunu kırdı.
Bundan önceki rekor, 1976 yılında fırlatılan Helios 2 uzay aracında bulunuyordu.
15 yıl daha iş başında olacak Parker Solar Probe, yıldıza en yakın noktadan yaptığı üç dalışta Güneş’i çevreleyen koronanın, yıldızın yüzeyinden neden 300 kat daha sıcak olduğunu keşfetti.
Güneş ışığı sayesinde dünyadan da görülebilen uzayın kozmik tozla kaplı olduğu biliniyor. PSP verilerine göre Güneş’ten 3 buçuk milyon mil uzaklıktaki alanda kozmik toz bulunmuyor.
Öte yandan Güneş rüzgarının kesintili mi yoksa sürekli mi olduğu bilinmiyordu. Parker sonda ilk kez rüzgarın kaynağına ulaşarak rüzgarın yapısının sert ve düzensiz olduğunu keşfetti.
Manyetik alan çizgilerinin Dünya’dan bakıldığında Güneş’ten düz çizgiler ve eşit mesafede yayıldığı düşünülüyordu. PSP keşiflerine göre ise çizgiler belirli bir düzen içinde gitmeyip, bazen çizgilerin 180 derece geri gidip tekrar eski yönüne dönüyordu.
PSP, Güneş’e en yakın noktadan geçerken küçük yüklü parçacıkların oluşumuna da tanıklık ederek, bu radyasyon yüklü parçacıklar ilk kez görüntülendi. Parçacıklar, Güneş’ten uzaklaşıp uzayın derinliklerine yayıldığından dolayı varlıkları dünyadan tespit edilemiyordu.
Parker Solar Probe, 2025 yılına kadar Güneş’i mercek altında tutacak aynı zamanda kendi rekorunu kırmış olacak. PSP, Güneş’e 3,83 milyon kadar yaklaşacak.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.