Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bugüne kadar Marmara Denizi’nden toplam 6 bin 929 metreküp müsilajın (deniz salyası) temizlendiğini bildirdi.
Bakan Kurum, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Marmara Denizi’ndeki müsilaj seferberliğini 18’inci gününde 425 bölgede çalışmaları sürdürdüklerini belirterek şunları kaydetti:
“25 Haziran’da temizlediğimiz 364 metreküp müsilajla birlikte toplam 6 bin 929 metreküp müsilajı bertaraf ettik. 25 Haziran itibarıyla illerimizde, İstanbul 3 bin 102 metreküp, Kocaeli 438 metreküp, Bursa 153 metreküp, Tekirdağ 154 metreküp, Balıkesir 691 metreküp, Çanakkale 714 metreküp, Yalova 1677 metreküp müsilajı düzenli depolama sahalarına gönderdik.”
Kurum, “6 bin 738 denetim yaparak kurallara uymayan 26 işletmeye faaliyetten men cezası ve 14 milyon 214 bin lira idari para cezası uyguladık. Marmara Denizimiz için gece gündüz demeden sahadayız.” bilgisini paylaştı.
Müsilaj, Marmara’nın ardından Yunanistan’a sıçradı
Yunanistan’ın turistik beldeleri arasında yer alan Limni Adası açıklarında müsilaj görülmesi ülkede paniğe neden oldu. Yunanistan Çevre Bakanlığı, “Marmara Denizi’nde görülen müsilaj sorununun Limni Adası çevresinde görülenle bağlantısını bulmak için çalışıyoruz” ifadelerini kullanırken bir Yunan yetkili ise müsilajın adanın birçok plajından gözlendiğini ve son günlerde yaşanan aşırı sıcakların buna sebep olabileceği üzerinde durduklarını belirtti.
Marmara Denizi’nde su altı yaşamı tehdit eden müsilaj sorununun 30 plajı bulunan ada etrafında görülmesi üzerine bilim insanları devreye girdi. Reuters haber ajansı, adanın kuzey, doğu ve batı yakalarında müsilaj görüldüğünü yazarken, Yunanistan Çevre Bakanlığı da bölgeye çok sayıda bilim insanını gönderdi ve müsilaj krizini uydular ve dronelar aracılığıyla izlemeye başladı.
Yunanistan Çevre Bakanlığı, “Marmara Denizi’nde görülen müsilaj sorununun Limni Adası çevresinde görülenle bağlantısını bulmak için çalışıyoruz” açıklamasını yaptı. Yunanistan, Avrupa Birliği’nin Kopernik programı kapsamında kullanılan Sentinel-2 isimli uydulardan ve ayrıca dronelardan elde edilen görüntüleri incelemeye başladı.
Bilim insanları iklim değişikliğinin ve çevre kirliliğinin bu durumu etkilediğini açıklarken ismini açıklamayan bir Yunan yetkili, “Müsilaj adanın birçok plajından görülebiliyor. Yerel yetkililer denizden örnek alıp laboratuvara gönderdi ve şu an sonuçları bekliyoruz. Son günlerde yaşanan aşırı sıcakların pitoplanktonların çoğalmasına sebep olduğunu düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.
Limni’nin çevreden sorumlu üst düzey yetkilisi Theodosis Dalavitsos ise bu durumun Marmara Denizi’nde görülen müsilajla bir bağlantısı olmadığını söyledi. Dalavitsos, “Bu durum her yıl yaşanıyor ve bunun Marmara Denizi’nde yaşananla bir bağlantısını kuramıyoruz. Her yıl yüksek sıcaklar ve denizin durgun olması sebebiyle bu durum yaşanabiliyor” dedi.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.