Sivas’ta Madımak Oteli’nde aydınların katledilmesinin üzerinden 29 yıl geçti.
1 Temmuz’da Pir Sultan Abdal Şenlikleri’nin açılışı yapılıyordu. Sanatçılar, şairler, düşünürler kitaplarını imzalamak, söyleşilere katılmak için 4 gün için düzenlenen bu şenliğe geldiler.
Şenlik öncesi gerici ve şeriatçı örgütler, bildiriler dağıtıp “kıyam” çağrılarıyla Sivas’a gelecek aydınları hedef gösterdi. Salman Ruşdi’nin büyük tartışma yaratan ve Türkiye’de basılması yasaklanan “Şeytan Ayetleri” kitabını Aydınlık Gazetesi’nde yayımlamaya başlaması nedeniyle hedefin odağında Aziz Nesin vardı.
2 Temmuz 1993 günü Cuma namazının ardından etkinliklerin yapıldığı kültür merkezinin önüne ‘Sivas laiklere mezar olacak’ gibi sloganlarla bir yürüyüş düzenlendi.
Yürüyüşe katılan grubun bir kısmı ‘Halk Ozanları’ heykelini yıktı. Vali Ahmet Karabilgin’in katliam sonrası İçişleri Bakanlığı’na gönderdiği rapora göre, akşam saat 18.00’de Madımak Oteli’nin önünde 15 bin kişi vardı. Yaklaşık 2 saat sonra otel ateşe verildi, kalabalık sloganlarına devam etti. Yetersiz kalan güvenlik güçlerine destek için kente davet edilen takviye kuvvetlerin zamanında gelmemesi sonucu Madımak Oteli’nde 33 konuk, 2 otel görevlisi ve 2 gösterici yaşamını yitirdi.
2’si otel görevlisi, 33’ü aydın olmak üzere 35 kişi yaşamını yitirdi. Polis kayıtlarına göre olaylara 15.000 kişi katıldı ve bunlardan sadece 123’ü kesin ceza aldı. Sivas Katliamı davası 20 yılın ardından zaman aşımı gerekçesiyle kapatıldı.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.