İmamoğlu: Çılgın Proje Kavramı Değişmiştir

İBB’nin restorasyonunu tamamladığı Seyyid-i Velayet ve Asude Hanım Türbeleri‘nin açılış töreni yapılıyor. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) restorasyonunu tamamladığı Seyyid-i Velayet ve Asude Hanım Türbeleri‘nin açılış töreni gerçekleştiriliyor. Açılış törenine İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da katıldı. Törenin açılış konuşmasını İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat gerçekleştirdi ve türbelerin tarihi önemlerine dair açıklamalarda bulundu.

Polat, yapılan çalışmaların tarihi belleğin korunması açısından anlamlı olduğunu belirtti ve diğer taraftan da türbelerin sürdürülebilirliği açısından önemli olduğunu kaydetti. Polar, en ince detaylara kadar restorasyonun ve çevre düzenlemesinin yapıldığını ifade etti.

İstanbul’un büyüleyici bir şehir olduğunu olduğunu vurgulayan İmamoğlu, dünyaya mal olan çok özel eserler olduğunu söyledi ve Yerebatan Sarnıcı’nın çok beğenilen restorasyonunu hatırlattı.

İBB’nin onlarca yapının restorasyonunu bitirdiğini ve halen 40 büyük eserin de restorasyonunun devam ettiğini belirten İmamoğlu, “Restorasyonu yaptığımız alanlarda sadece bir mekanı değil aynı zamanda yakın çevresini de ele alıyoruz. Bu şehrin hak ettiği biçimde tarihi kentsel merkezlerin de şehrimize kazandırılması için adımlar atıyoruz” dedi.

İBB’nin 16 milyon İstanbulluya ayırt etmeksizin hizmet ettiğini aktaran İmamoğlu, İBB Miras Ekibi’nin de aynı şekilde kültürel mirasları ayırt etmeksizin eşit özeni verdiğini kaydetti.

İstanbul’u geçmişten gelen tüm güzellikleriyle geleceğe taşımak istediklerini söyleyen İmamoğlu, “Seyyid-i Velayet ve Asude Hanım Türbeleri de ne yazık ki hak ettiği durumda değildi. İBB Miras Ekibi’miz uzun yıllardır bakımsız kalmış halleri için harekete geçtiler ve türbelerde restorasyon ve çevre düzenlemesi işine başladılar. İlk zamanlarda beni de davet ettiler ve gördüğüm manzara beni çok üzdü” diye konuştu.

İmamoğlu açıklamasının devamında şunları söyledi:

“Kısa sürede arkadaşlarımız çalışmalarını tamamladılar ve Seyyid-i Velayet ve Asude Hanım Türbeleri değerlerine yarışır bir görünüm kazanmış haliyle bugünkü durumuna getirdi. Kubbesinden kapı pencerelerine duvarlarından kalem işlerine yeşil alan içindeki mezarlarıyla çok özel bir konuma taşınmış oldu. Koruma çalışmasıyla buradaki şahsiyetler yeniden bilinir hale geldi.

Haydar Mahallesi’ne değer katmanın mutluluğunu yaşıyorum. Zaten bir çalışmayı başlattılar, bu çalışmayı daha özenli bir biçimde buradaki şahsiyetlerin de hizmetlerini, kişiliğini nasıl bir öneme sahip olduklarını anlatan bir çalışmayı kitaba geçirmenin şehrin daha iyi tanınmasına hizmet edeceğini düşünüyorum. Güzel yürekli çocuklarımızın burayı o eserlerden öğrenmesini arzu ediyorum.

Çılgın proje kavramı değişmiştir. Çılgın proje; bu şehrin ve bu ülkenin öncelikli olarak insanına, maneviyatına hizmet etmek demektir.”

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.