6 Şubat’ta gerçekleşen Kahramanmaraş depremi nedeniyle Klasik Müzik Festivali’ni erteleyen İstanbul Filarmoni Derneği 23 Şubat itibariyle dinleyicileriyle buluşuyor. Festival boyunca tüm konserleri için yüksek talep gören Filarmoni Derneği insanlara biraz olsun huzurlu dakikalar yaşatıp, özellikle bugünlerde dinleyicisine nefes alma imkanı sağlıyor.
İstanbul Filarmoni Derneği, 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş depremi nedeniyle geçtiğimiz günlerde konserlerini ileri tarihe erteleme kararı almıştı. Bugünlerde ise savaş ve doğal afetlerde müziğin evrensel birleştirici gücünü savunarak “Müzik Yaşamdır!” sloganıyla çeşitli haber merkezlerinde ve sosyal medyada basın duyurusunu yapmaya başladı.
Dernek, depremden dolayı derin üzüntü duyduğunu belirtmesinin ardından 23 Şubat – 5 Mart tarihleri arasında gerçekleştireceği festivalin programını paylaştı.
Derneğin yaptığı basın duyurunun tam metni şu şekilde;
İSTANBUL FİLARMONİ DERNEĞİ “KLASİK MÜZİK FESTİVALİ”
23 Şubat – 5 Mart 2023 TARİHLERİ ARASINDA MODA ALL SAINTS KİLİSESİ’NDE GERÇEKLEŞİYOR
6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta gerçekleşen iki büyük depremin pek çok şehirde yol açtığı yıkım sebebiyle hepimiz sarsıldık, derin bir üzüntü duyduk. Kaybettiğimiz canlar için acımız çok büyük ve tarifsiz. Hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına baş sağlığı, yaralılara ise acil şifalar diliyoruz. Bu felaketi; birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde yaralarımızı sararak en kısa sürede atlatmayı temenni ediyoruz.
Bir diğer taraftan; her zaman “Müzik yaşamdır!” şiarıyla hareket eden İstanbul Filarmoni Derneği olarak, yaşamın tam kalbinde yer alan ve insanları ayrım gözetmeksizin bir araya getirme gücü taşıyan müziğin de devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu çerçevede, deprem felaketi nedeniyle iptal ettiğimiz Klasik Müzik Festivali’mizi 23 Şubat – 5 Mart 2023 tarihleri arasında gerçekleştirmeyi uygun bulduk. Tüm katılımcılarımıza, üye ve abonelerimize anlayışları ve destekleri için çok teşekkür ediyoruz.
Moda’nın merkezinde bulunan ve mimari açıdan benzersiz bir yapı olan All Saints Kilisesi festivalin ana etkinlik salonudur. “İstanbul Filarmoni Derneği Klasik Müzik Festivali”, 1945 yılında kurulan ve İstanbul’un çok sesli müzik tarihinin temel taşlarından biri olan İstanbul Filarmoni Derneği tarafından bu yıl ilk kez gerçekleşiyor. 78 yıllık köklü bir müzik geleneğini; yenilenmiş kafeleri, güzel tarihi mekanları olan Kadıköy Moda’yı, kaliteli müzik yapan sanatçılarla buluşturmayı amaçlayan festival dört gün sürecek.
İstanbul Filarmoni Derneği Başkanı Atilla Tuna ilk kez gerçekleşecek olan Klasik Müzik Festivali hakkında şunları söyledi: “Geleneksel olarak müzik festivalleri yaz aylarında yapılıyor ama klasik müziği sevenlere kışın da festival coşkusunu yaşatmak istiyoruz. Hedeflerimizden biri, sanatçılar ve müzikseverler arasında etkileşimi ve iletişimi kolaylaştıran konserler yaratmaktır. Festival bu yıl ülkemizin önde gelen sanatçılarına ev sahipliği yapıyor. Sanatçı ve müzikseverleri ilham verici bir atmosfere sahip All Saints Kilisesi’nde buluşturarak İstanbul’un kalıcı festivallerinden biri olmayı amaçlıyoruz.”
Festivalde 10 konser programı yer alıyor
Açılış konserinde “Batıdan Doğuya” temasıyla Bariton Artür Bağdasaroğlu, Soprano Seta Kürkçüoğlu’na piyanoda Margarit Sargsyan‘ın (Ermenistan) eşlik edeceği ve Mozart ile Beethoven’dan, Ermeni besteciler Gomidas, Galanderian’a kadar geniş bir yelpaze ile müzikseverlere seslenilecek.
Festivalin ikinci gününde genç yetenek piyanist Defne Erdem sahne alacak. Erdem; Bach, Beethoven, Rahmaninoff, Mendelsnonh, Ravel ve Saygun’un eserlerini seslendirecek.
1 Mart Çarşamba akşamı saat 20.00’de genç keman sanatçımız Naz İrem Türkmen ve piyanist Arya Su Gülenç sahneyi paylaşacaklar. Konserde Grieg, Sarasate, Manav, Schumann, Saygun, Bruch ve Kreisler’in eserleri seslendirilecek.
2 Mart Perşembe akşamı saat 20.00’de keman virtüözü Oleksandr Samoylenko’ya (Ukrayna) Tutu Aydınoğlu piyanoda eşlik edecek. Konserde Cesar Franck’ın “Keman Sonat”ı, Massenet’in Thais Operası’ndan “Meditation”, Saint Saens’tan Havanaise, Tchaikovsky’den “Melody” ve Sarasate’in “Zigeunerweisen” (Çingene Havaları) adlı eserler seslendirilecek.
3 Mart Cuma akşamı Eylül Selamet (Piyano) – Ali Durukan (Keman)-Güneş Onat Gürsoy (Saksofon): “Corte Trio Konseri “ sahne alacaklar. Grup, Piazzola eserlerini yorumlayacak.
Festival altıncı günü (4 Mart Cumartesi) üç ayrı konserle devam edecek: Saat 14.00’te sahne alacak Kaan Bıyıkoğlu & Batu Şallıel: Reimagining the Classic” sanatçılar kendi bestelerinin yanı sıra Brahms, Bartok, Puccini, ve Ravel’in eserleri üzerine yaptıkları, yer yer doğaçlamalara da yer veren, modern caz stilindeki özgün düzenlemelerini icra edecekler.
Aynı gün (Cumartesi) saat 17.00’de İstanbul Filarmoni Derneği bünyesinde yeni kurulan ve derneğin kurucusu Cemal Reşit Rey’in ismini taşıyan “Rey Ensemble” konseri günün ikinci etkinliği olacak. Soprano Ezgi Ünal Mezzo Soprano İrem Büşra Bayır, Tenor Volkan Çelik ve Bas Bariton Cihan Ayhan’ın sahne alacağı konserde Paolo Villa (İtalya) piyanoyla eşlik edecek. Operalardan ve oratoryolardan aryaların seslendirileceği program Rey Enseble’in “Gala Konseri”dir.
Cumartesi akşamı 20.00’de “Barok Saraylarda Kastratlar” temalı konserde Kontratenör Kaan Buldular’a piyanoda Paolo Villa eşlik edecek. Programda barok dönemin ikonik bestecileri Vivaldi, Handel, Purcell ve Hasse’nin kastratolar için bestelenmiş eserleri seslendirilecek.
Festivalin son günü olan 5 Mart Pazar günü iki konser gerçekleşecek:
Saat 12.00’de Duo Lamente topluluğunun konseri yer alıyor. Topluluk kontratenor Kaan Buldular ve lavtacı Hande Cangökçe’den oluşuyor. Konserde Avrupa Barok dönem bestecileri Dubuisson, Caldara, Lambert’in eserlerinin yanı sıra Tanburi Mustafa Çavuş ve 3.Murad gibi Osmanlı dönemi bestecilerinin eserlerine de yer verilecek.
Saat 15.00’te gerçekleşecek festivalin kapanış konserinde İstanbul Filarmoni Derneği bünyesinde yeni kurulan İFD Quartet sahne alacak. Oleksandr Samoylenko(1 Keman), Yonca Sülün (2 Keman), Filip Kowalski (Viyola) ve Rahşan Apay’dan (Cello) oluşan topluluğun konser programı şu eserlerden oluşuyor: Jozeph Haydn’ın Quartet Op 76 No2. ; Pietro Mascagni “Cavaleria Rustikana”dan “Intermezzo”; Giacomo Puccini, Crisantemi; Lyudvig Van Beethoven, Quartet Op 18 No 4; Pyotr Tchaikovsky, Trepak Op71; İsaak Albeniz Suite Espanola Op 47 ve Asturias, Leyenda.
Festivalin ayrıntılarına www.istanbulfilarmoni.org adresinden ve İFD’nin instagram ile Facebook sayfalarından ulaşılabilir.
Festival biletleri İFD’nin www.istanbulfilarmoni.org sitesinin yanı sıra BİLETİX’ten temin edilebilir.
İstanbul Filarmoni Derneği “Klasik Müzik Festivali”ne Hoş Geldiniz!
Festival Sponsorları
Siteplus, Areks, Antonina Turizm, Fırdavat ve Dr.Adnan Gürcan (Medikal Estetik Hekimi).
Medya sponsoru
Radyo Voyage
PROGRAM:
23 Şubat 2023, Perşembe
20.00: FESTİVAL AÇILIŞ KONSERİ: Artür Bağdasaroğlu (Bariton), Seta Kürkçüoğlu (Soprano). Margarit Sargsyan (Piyano)
25 Şubat 2023, Cumartesi
15.00: Defne Erdem, piyano resitali
1 Mart 2023, Çarşamba
20.00: Naz İrem Türkmen (Keman), Arya Su Gülenç (piyano): Keman ve piyano ile Kış Esintileri
2 Mart 2023, Perşembe
20.00: Oleksandr Samoylenko (Keman), Tutu Aydınoğlu (Piyano): Romantik Ezgiler
3 Mart 2023, Cuma
20.00: Eylül Selamet (Piyano) – Ali Durukan (Keman)-Güneş Onat Gürsoy (Saksofon): “Corte Trio Konseri “
4 Mart 2023, Cumartesi
14.00: Kaan Bıyıkoğlu & Batu Şallıel: Reimagining the Classic”
17.00: Rey Ensemble, Gala Konseri
20.00: Kaan Buldular (kontrtenor) / Paolo Villa (piyano): Barok Saraylarda Kastratlar
5 Mart 2023, Pazar
12.00: Duo Lamente (Kaan Buldular (kontrtenor), Hande Cangökçe (lavta)– Barok Saraylardan Ezgiler
15.00: İFD Quartet- FESTİVAL KAPANIŞ KONSERİ
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.