Yapay zekanın babası olarak bilinen bilim insanı Geoffrey Hinton, Google’dan istifa etti.
Yapay zeka alanındaki gelişmeler, insanlığın çıkarına pek çok olasılığın yanı sıra çok sayıda riski de barındırarak geliyor. Gerçekte yapay zeka olarak bahsedilen olgu, insan zekası ile aynı girdi ve çıktıları yorumlayabilen ve kendi başına karar verebilen makine veya yazılımlardır. Gerçek bir yapay zeka insan duygularını da taklit edebilmelidir. Verdiğimiz kararların çoğu duygusal zekanın bir ürünüdür.
Yapay zekâlı sohbet robotu ChatGPT’ye 10 milyar dolar yatırım yapan Microsoft’un kurucusu Bill Gates, bu teknolojinin çok yakında öğrencilere eğitim vermek için kullanılabileceğini açıkladı. Yapay zekânın 18 ay içinde bir öğretmenle aynı yeteneklere sahip olacağını vurgulayan Gates, sohbet robotlarının öğrencilere okuma yazma öğretebileceğini söyledi. Gates, bu durumun özellikle yoksul ülkelerdeki çocuklar için fırsat eşitliğine katkıda bulunacağını belirtti.
2017’de Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) dünyadaki ilk yapay zekâ bakanlığını kurdu. Bu kurum ülkenin yapay zekâ alanındaki stratejik hedeflerini belirlemekte ve bu alanda yapılan çalışmaları koordine etmektedir. İngiltere, Çin Halk Cumhuriyeti, AB ve ABD’de de çeşitli kurumlarla koordineli çalışan birimler kuruluyor.
Ancak yapay zeka alanında öncü isimlerinden olan bilim insanı Geoffrey Hinton, bu alandaki ilerlemeye karşı uyarılar içeren açıklamalar yaptı. 75 yaşındaki Hinton sosyal medya hesabından (twitter ), Google’daki görevinden yakın bir zaman önce istifa ettiğini “Artık tehlikelerin neler olabileceği konusunda konuşabilirim” diyen Hinton, bu tehlikelerin bazılarının “çok korkutucu” olduğunu söyledi. Hinton Times’a verdiği röportajda;
“Şu anda, bildiğim kadarıyla bizden daha zeki değiller. Ama yakında olabilirler.”
“Şu anda, GPT-4 gibi şeylerin insanın genel bilgi düzeyine göre çok daha fazla bilgiye sahip olduğunu ve bu konuda uzun bir yol katettiğini görüyoruz. Mantık yürütme konusunda o kadar iyi değil, ancak basit mantık yürütme işlemlerini zaten yapıyor.” dedi.
İngiliz ve Kanada vatandaşı bilim insanı, chatbot olarak bilinen sohbet robotlarının yakında insan beyninin bilgi kapasitesini aşabileceğini söylüyor.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.