CHP, Sağlık meslek örgütleri ve sendikalarının “Sağlıksız yasa” olarak değerlendirdiği sağlık alanındaki bazı düzenlemelerin iptali için AYM’ye başvurdu.
CHP, Sağlık meslek örgütleri ve sendikalarının “Sağlıksız yasa” olarak değerlendirdiği, Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’da yer alan bazı hükümlerin iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesine (AYM) başvuruda bulundu.
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın; Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz ve partililerle bulundukları başvurunun ardından Yüksek Mahkeme önünde açıklama yaptı.
İptalini istedikleri düzenlemenin 1 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsatan Günaydın, yasanın içeriğinde sağlık çalışanları ve yurttaşlar açısından son derece sakıncalı hükümlerin bulunduğunu belirtti.
Başvuru öncesi ilgili meslek kuruluşlarından da görüş aldıklarını belirten Günaydın, iptalini ve yürütmesinin durdurulmasını istedikleri maddeleri, CHP’nin sosyal medya hesaplarından paylaşacaklarını bildirdi. Günaydın, şunları dile getirdi:
“İlgili yasa 1 Mart tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Bu yasanın içeriğinde hem sağlık çalışanları hem de yurttaşlarımız açısından son derece sakıncalı hükümler var. Bu bağlamda biz önce sağlıkla ilgili Genel Başkan Yardımcımız, Gölge Sağlık Bakanımız Sayın Zeliha Aksaz Şahbaz, ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Sağlık Komisyonu Başkanımız Sayın Profesör Doktor Kayıhan Pala ve ilgili tüm arkadaşlarımızla birlikte ilgili meslek kuruluşlarından da görüş almak suretiyle gerekli hazırlıkları yürüttük. Bu çerçevede hazırlanan dilekçe bugün itibarıyla, yani 1 Mayıs’taki son tarihinden önce Anayasa Mahkemesi’ne teslim edilmiş oldu.”
“İlaç başta olmak üzere, çeşitli tıbbi ürün imal edecek kişilerde aranacak şartların bilimsel bir ölçüt aranmaksızın Sağlık Bakanlığınca, yani idarece belirlenmesinin” iptalini istediklerini aktaran Günaydın, şöyle devam etti:
“Örneğin ilaç başta olmak üzere çeşitli tıbbi ürün imal edecek kişilerde aranacak şartların bilimsel bir ölçüt aranmaksızın Sağlık Bakanlığı’nca, yani idarece belirlenmesinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne taşıdık. Çok daha önemli bir konu var arkadaşlar; ilaçların ruhsatlandırılıp piyasaya sürülmeden önce denetlenmesini sağlayan hükümler, büyük ilaç şirketlerinin talepleri doğrultusunda ve halk sağlığını tehlikeye atacak biçimde yürürlükten kaldırıldı. Biz bunu da mahkemeye taşıdık. Aynı zamanda ilaç üretimi ve piyasaya arz yapacak kişilerin ruhsatname alabilmek için Sağlık Bakanlığı’na sunduğu dilekçeler üzerinde yapılacak inceleme süresinin teşebbüsler arasında rekabeti ihlal edecek kadar belirsiz olması, bunun yanında insan üzerinde bilimsel deney yapılmasına ilişkin usul ve esasların idarece keyfi biçimde ve bilimsel ölçütler dışlanarak yapılması; tıp ve diş hekimliği fakültelerinde istihdam edilen öğretim elemanlarının, diş hekimlerinin, hekimlerin, sağlık meslek mensuplarının alacağı ek ve destek ödemelerinin haklarında tesis edilecek disiplin işlemlerinin, imzalayacakları sözleşmelerin, geçici görevlendirmelerin usul ve esaslarının Sağlık Bakanlığı tarafından kanunilik ilkesi, angarya yasağı ve üniversitelerin özerkliği hilafına takdir edilmesi gibi hususları biz bugün Anayasa Mahkemesi’ne taşımış bulunuyoruz.”
“Ancak kamu yararına, yurttaş yararına yalnızca bazı şirketlerin kârlarını maksimize etmek için Türkiye Büyük Millet Meclisi çalıştırılırsa, Cumhuriyet Halk Partisi bunların tamamının iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesi’ne gelmeye devam edecektir. Bizim buradaki varlığımız yurttaşın güvencesidir.”
Gökhan Günaydın, TBMM’de halk ve kamu yararına düzenlemeleri desteklediklerini, aksi durumlarda ise AYM’ye gelmeye devam edeceklerini dile getirdi.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.