Starliner Arızalar Nedeniyle Dünyaya Dönemiyor

Boeing’in Starliner uzay aracındaki arızalar, astronotları uzay istasyonunda 6 ay daha tutabilir. NASA test pilotlarını dünyaya geri döndürmek için çeşitli eylem yolları üzerinde düşünüyor.

Boeing’in CST-100 Starliner uzay aracı 2015’te Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) kenetleniyor. (Fotoğraf: NASA, Wikimedia)

Boeing’in yeni Starliner uzay aracı üzerindeki test pilotları, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) belirsizlikle karşı karşıya. Çünkü NASA onları dünyaya geri getirmek için birkaç olasılık planını değerlendiriyor. Bu açıklama 7 Ağustos’taki bir basın toplantısından geldi.

Astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams, 60 günden fazla bir süredir ISS’de bulunuyor. Aynı zamanda Starliner iticilerinin neden başarısız olduğunu belirlemek amacıyla New Mexico’da testler yapılıyor. NASA ve Boeing, benzer bir kapsül üzerindeki bu kapsamlı testleri, White Sands Test Tesisi’nde yapıyor.

7 Ağustos’taki açıklamaya göre NASA’nın planlarından biri, iki astronotu SpaceX’in Crew-9 görevi ile geri getirmek. Bu, Wilmore ve Williams’ın ISS’de Şubat 2025’e kadar yani, altı ay daha kalacağı anlamına geliyor.

NASA, daha önce Eylül ayında Crew-9’u uzay istasyonuna fırlatmayı planlamıştı.

NASA’nın Ticari Mürettebat Programı yöneticisi Steve Stitch, 7 Ağustos’ta gazetecilere açıklama yaptı. NASA ve Boeing’in “doğru zamanda doğru seçeneği kullanacağını,” ancak henüz nihai bir karar vermediklerini belirtti.

Stitch, “muhtemelen Ağustos ortasında” bir karar verileceğini de sözlerine ekledi.

NASA ve Boeing’e göre sızıntılar, helyum tanklarındaki hatalı bir kauçuk contadan kaynaklanmış olabilir.

Starliner’ın Taşıdığı Riskler

Yer ekipleri, Williams ve Wilmore için en güvenli geri dönüş yolunu bulmaya çabalıyor.

Stitch, yörüngede meydana gelen ek helyum sızıntılarının ardından birden fazla iticinin arızalandığını söyledi. Bunun üzerine, mürettebatı Starliner ile geri getirme konusunda olası risklerden endişe duyduklarını anlattı.

Stitch, sadece itki sisteminin yeniden giriş sırasında patlaması ihtimalinden endişelenmediklerini belirtti. Endişelerin daha çok, “yörüngeden çıkış yanması sırasında ya da başka bir zamanda iticilerin arızalanıp arızalanmayacağı” konusunda olduğunu söyledi.

İticiler, hem uzay aracını yörüngede yönlendirmek için hem de iniş sırasında kullanılan, önemli bir parça.

Bu uçuş, Starliner’ın ilk mürettebatlı test göreviydi. Dolayısıyla, NASA’dan gelecek onay için kritik öneme sahip. Tedavülden kalkan Uzay Mekiği programının yerini alacak gelecekteki uzay seyahatleri için, bu onay gerekli.

Starliner başarılı olursa, Boeing, gelecekteki görevlerde astronotları uzaya göndermek için SpaceX’le birlikte hareket edecek.

SpaceX 2020’den bu yana, Dragon kapsülüyle mürettebat üyelerini uzay istasyonuna başarıyla gönderdi.

NASA Uzay Mekiği programının yerine geçecek uzay araçlarını geliştirmek için, Boeing 4,2 milyar dolar ve SpaceX 2,6 milyar dolar aldı.

Boeing, Starliner için daha önce belirlenen takvimin gerisinde kaldı. Çünkü 2019’da gerçekleştirilen ilk mürettebatsız uçuş ISS’e ulaşmayı başaramadı. Ardından 2022’de yapılan bir sonraki uçuş, uzay istasyonuna başarıyla ulaştı.

NASA hibelerinin yanı sıra, Boeing’in 2016’dan bu yana yaptığı Starliner yatırımları 1,6 milyar doları aştı.

.

Yazan: Jacob Burg, The Epoch Times

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.