Çin’e Karşı AB Hidrojen Sübvansiyon Kuralları Değişiyor
Güneş enerjisi pazarını ele geçiren Çin firmaları, Avrupa Birliği’nin hidrojen sektörü için tehdit oluşturuyor. Hidrojen sektöründen Avrupa Birliği’nin Çin firmalarıyla rekabet edemeyecek duruma yaklaştığı yönünde bir uyarı geldi. Bunun ardından AB, Çin’in aşırı arzını dengelemek amacıyla, hidrojen sübvansiyon kuralları değişimi için harekete geçti.
AB İklim Eylemi Komite üyesiWopke Hoekstra, Avrupalı üreticileri “haksız” Çin rekabetinden korumak için yeni hidrojen sübvansiyon kuralları üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Avrupa Birliği iklim şefi Hoekstra, 2 Eylül’de Hollanda Eindhoven Teknoloji Üniversitesi’nin akademik yıl açılışında konuştu.
Elektrolizörler, elektroliz yoluyla suyu ayrıştırarak hidrojen üreten, düşük emisyonlu cihazlardır. Avrupalı elektrolizör üreticileri, Avrupa Hidrojen Bankası sübvansiyon ihalesi için İklim Eylemi komisyonuna bir talep iletti. Komisyondan, bu yılın ilerleyen dönemlerinde ikincisi yapılacak olan ihalede “Avrupa’da üretilen” kriterleri oluşturmasını istediler. Hoekstra’nın açıklaması, bu talebin arkasından geldi.
Ayrıca, AB hidrojen sektörü temsilcileri yakın zamanda bir uyarı yayınlamıştı. Küresel güneş enerjisi pazarını ele geçirmiş olan Çin şirketleriyle rekabet edemeyecek duruma yaklaştıklarını duyurmuştu.
Hoekstra konuşmasında, Çin rejiminin AB ekonomisini “raydan çıkarmasının kabul edilemez” olduğunu söyledi. Güneş enerjisi ve diğer sektörlerdeki “büyük” sübvansiyonların, bloğun Çin’e bağımlılığını artırdığını belirtti. Ayrıca “dengeyi yeniden sağlama” sözü verdi.
Hidrojen enerjisini örnek gösteren komisyon üyesi, AB Komisyonu’nun bu ayki ihalede yeni kurallar önereceğini belirtti.
“İlk ihale, Avrupa elektrolizör üreticilerinin iyi bir varlık gösterdiğini ortaya koydu. Ancak Çin şimdi bunları giderek daha düşük maliyetlerle arz ediyor” dedi.
Bir Sonraki İhale Farklı Olacak
“Bu yüzden, bir sonraki ihalenin farklı olmasını sağlayacağız. Avrupa elektrolizör tedarik zincirlerini oluşturmak için açık kriterlerimiz olacak.”
Hoekstra AB’nin hidrojen sübvansiyon kuralları arasına, veri güvenliği gereksinimlerinin de dâhil edilebileceğini öne sürdü. Ayrıca AB dışındaki, özellikle Çin’deki zayıf veri koruma endişelerine değindi. Çin yasaları, ülkedeki herhangi bir şirketin devlete bilgi vermesini zorunlu kılıyor.
“Avrupa’nın siber güvenliği garanti edilemezse, verilerimiz korunamazsa, bu şirketler destek alamaz” dedi.
Elektrolizörler, fosil yakıt teknolojilerini kullanan geleneksel hidrojen üretim süreçlerinden farklı yöntemlerle elektrik kullanan makinelerdir.
Avrupa Komisyonu’na göre, 2022’de hidrojen Avrupa’nın enerji tüketiminin yüzde 2’sinden daha azını oluşturdu. Ayrıca kullanılan hidrojenin yüzde 96’sı doğal gazla üretildi. Bu durum AB’nin 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını yüzde 55 azaltma hedefini olumsuz etkiliyor. Bu nedenle komisyon, 2030’a kadar 10 milyon ton yeşil hidrojen üretme ve aynı miktarda ithal etme hedefi belirledi. Ancak PwC, Nisan ayında yaptığı uyarıda, küresel olarak planlanan kapasite (840 GW) ile nihai yatırım kararı veya inşaat aşamalarına ulaşan projelerin kapasitesi (15 GW) arasında “önemli bir fark” olduğunu belirtti.
AB’nin Kasım 2023 ile Şubat 2024 arasında düzenlediği pilot ihalede, yedi hidrojen projesi ödül aldı. Brüksel, 17 Avrupa ülkesinden gelen 132 teklif arasından yedi tane hidrojen projesini seçti. Kazananlara 720 milyon avro (yaklaşık 797 milyon dolar) ödül verdi.
Uluslararası Enerji Ajansı’na göre, Çin hem elektrolizör kapasitesi hem de üretim kapasitesi açısından dünya lideri. Tek başına küresel kapasitenin yüzde 40’ını elinde bulunduruyor.
Hidrojen Avrupa’nın bir üyesi olan VDE, Ocak ayında hidrojen ekonomisi üzerine bir beyaz kitap yayınladı. Alman teknoloji birliği, Çin’in elektroliz teknolojisinde “zaten birinci sıraya yerleştiğini” belirtti. Rapor, Çinli lider elektrolizör üreticilerinin, hâlihazırda fotovoltaik sektöründe lider olan firmalar olduğu belirtiyor. Ayrıca “Almanya’da fotovoltaik ve lityum-iyon bataryalardaki gelişmelerin tekrarlanması ‘gerçekçi bir senaryo’ haline geldi” uyarısında bulunuyor.
Yazan: Lily Zhou, The Epoch Times İrlanda
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.