Mersin İstişare Kulübü (MİK) 2024 yılı son toplantısında “Kümelenme” konusunu Türkiye gündemine taşıyan ve “Teknoloji Tufanına Karşı Nuh’un Gemisi: Kümelenme” kitabının da yazarı Prof. Dr. Burhanettin Ziya Güvenç’i ağırladı.
Mersin İstişare Kulübü, Mersin’in tek düşünce kulübü olarak Mersin’i ilgilendiren önemli konuları toplantılarında gündeme getirmeye devam ediyor. 2024 yılı son toplantısında da MİK, kümelenme konusunda Türkiye’deki çalışmaları başlatan Prof. Dr. Güvenç’i ağırladı. Nano teknoloji alanında önemli çalışmaları olan Prof. Dr. Güvenç katılımcılara ekonomi ve teknoloji için “Nuh’un Gemisi” olarak tanımladığı kümelenme konusunu katılımcılara detaylı bir şekilde aktardı. Günümüz toplumu için hayati önem taşıyan kümelenme için Prof. Dr. Güvenç çok önemli açıklamalarda bulundu.
Gündüz: “Bizim görevimiz çoban ateşini yakmak”
Toplantının açılış konuşmasını yapan MİK Başkanı Ferudun Gündüz yaptığı konuşmada MİK’in arkasında her hangi bir güç olmayan özgür bir düşünce kulübü olarak yaptıkları yıllık planlama doğrultusunda Mersin’in sorunlarını ele aldığını ve bugüne kadar eğitimden kadın haklarına kadar pek çok farklı konuyu gündeme tartıştıklarını ifade etti. Kümelenme konusunun da ekonomi için çok önemli bir konu olduğunu ifade eden Gündüz, toplantıda yapmaya çalıştıkları şeyin bir çoban ateşi yakmak olduğunu ve bu toplantının devamında da kümelenme konusunda yaktıkları ateşi büyütmek için toplantıyı beraber düzenledikleri Mersin Ticaret ve Sanayi Odasına büyük görev düştüğünü belirtti.
Prof. Dr. Güvenç, “Onların insafı kadar bir yaşam standardımız olacak.”
Gündüz’ün konuşmasının ardından kürsüye davet edilen Prof. Dr. Güvenç kümelenmeyle ilk olarak Avrupa’da nano teknoloji fuarında karşılaştığını ve o günden itibaren kümelenme konusunun çalışmalarının merkezine oturduğunu aktardı. Şu anda kümelenme konusunda doktora öğrencileri yetiştirdiğini ve 6 farklı sektörde nasıl kümelenme oluşturduğunu anlattı. Bu konuda yasal bir mevzuat harılanması için çalışmalar yürüttüğünü ve devletin üst kademelerine de bu konu hakkında bilgi verdiğini belirtti. Kümelenmenin ekonomi için Nuh’un Gemisi olduğunu aktaran Prof. Dr. Güvenç, tufandan önce kurtulanların Nuh’un Gemisi’ne binenler olduğunu hatırlattı. Günümüzdeki ekonomik durumu da tufan öncesine benzeten Güvenç, “Bugünün teknolojik tufanı nedir? Yapay zeka, robotik, nano teknoloji, kuantum bilgisayarı. Bunlara sahip olanlar ve geliştirenler tüm dünyayı yönetecekler. Bunlara sahip olmayan ülkelerin yaşam standardını onlar belirleyecekler. Onların insafı kadar bir yaşam standardımız olacak. İsterlerse, öldürmeseler bile bizi köle olarak kullanabilirler. O kadar tehlikeli bir tufan geliyor ve bu tufan inanılmaz derecede büyüdü.” dedi.
Prof. Dr. Güvenç: “Kümelenme çay içmekle başlar.”
Prof. Dr. Güvenç, bu tufandan kurtulabilmenin tek yolunun teknoloji alanında kümelenme yaratarak üretim yapmak olduğunu işaret etti. Kümelenmeyi, belirli bir ürünün üretilmesinde rol oynayan tüm üreticilerin bir araya gelerek bu ürünün üretilmesi için beraber çalışması olarak tanımlayan rof. Dr. Güvenç, OSB’lerde olduğu gibi sektörel firmaların bir arada olmasının aslında bir yığın olmak olduğunu, kümelenmeyi ise aynı sektördeki firmaların ortak üretim için bir araya gelmesi olarak niteledi. Bu modeli uygulamaya koymak için paraya da ihtiyaç olmadığını söyleyen Prof. Dr. Güvenç, tek ihtiyacın firmaların bir araya gelerek çay içmeye ve iletişim kurmaya başlaması olduğunu söyledi. Kümelenmenin, firmaların üretimleri konusunda paylaşım yapmaları ve karşılıklı olarak birbirlerini desteklemeleri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Güvenç, ilk çalışmalarını hiç okula gitmeyen, makine imalatı yapan girişimci kişilerle çay içerek başlattığını ve şu anda 6 sektördeki 1.000 firma ile hali hazırda kümelenme çalışmalarını sürdürdüğünü paylaştı.
Konuşmasının devamında dünyadan da örnekler veren Prof. Dr. Güvenç, önemli olanın insanların zihniyetlerini değiştirmeleri ve kümelenmenin nasıl çalıştığını iyi anlamaları olduğunu ve kümelenme için Mersin’de yapılacak çalışmalara her zaman destek vermeye hazır olduğunu vurguladı.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.