ABD Çinli Havayolu Şirketlerine Kısıtlama Getiriyor

ABD, Çinli havayolu şirketlerinin Rus hava sahasını kullanarak sağladığı avantajı sona erdirmek istiyor. Air China A330-200 (B-5932) CAN Havalimanı'nda. (Fotoğraf: Wikimedia)
ABD, Çinli havayolu şirketlerinin Rus hava sahasını kullanarak sağladığı avantajı sona erdirmek istiyor. Air China A330-200 (B-5932) CAN Havalimanı’nda. (Fotoğraf: Wikimedia)

ABD Ulaştırma Bakanlığı, Çinli havayolu şirketlerinin ABD’ye gidiş-dönüş uçuşlarında yeni bir kısıtlama getirmek istiyor. Bakanlık, bu şirketlerin ABD uçuşlarında Rus hava sahasını kullanmasını engellemeyi hedefliyor.

Rusya, 2022’de Ukrayna‘yı işgal ettiğinde ABD uçaklarına hava sahasını kapatmıştı. Bunun ardından, ABD de Rus uçaklarının ülke üzerinde uçmasına izin vermemişti. Ancak Çinli havayolları şirketleri hâlâ Rusya üzerinden uçabiliyor. Bu durum onlara büyük zaman ve yakıt avantajı sağlıyor. Öte yandan, ABD’li şirketler Asya uçuşlarında doğu Rusya üzerinden uçamadığı için daha uzun rotalar kullanmak zorunda kalıyor. Dolayısıyla Çinli şirketler, bu avantajla pazarda öne geçiyor.

ABD, bu uygulamayı artık durdurmak istiyor. 9 Ekim’de yayımlanan ABD Ulaştırma Bakanlığı önerisinde, bu durum “haksız rekabet” olarak tanımlandı. Ayrıca, bu kısıtlama yalnızca yolcu uçuşlarını kapsıyor. Yani kargo uçuşları ve ticari jetler yeni düzenlemeden etkilenmeyecek.

Yasak Kararı Kasım’da Gelebilir: Çinli Şirketlere İki Günlük Süre

Çinli havayolları bu teklife yalnızca iki gün içinde yanıt vermek zorunda. ABD Ulaştırma Bakanlığı son kararı Kasım ayında yürürlüğe koymayı planlıyor. Air China, China Eastern, China Southern ve Xiamen Airlines bu değişiklikten etkilenecek.

Öte yandan, ABD ile Çin arasındaki uçuş sayıları pandemi öncesi seviyelere ulaşamadı. Pandemi öncesinde haftalık 150 uçuş gerçekleşirken, şu anda bu sayı 50’den az.

Bazı ABD’li senatörler 2023’te Biden yönetimine gönderdikleri bir mektupla, bu konuya dikkat çekerek, benzer bir adım atılmasını istemişti. Mektupta ayrıca, Belarus’un 2021’de Ryanair uçağını zorla indirdiği olayı örnek verdiler. Bu olayda, Belarus yönetimi uydurma bir bomba tehdidiyle uçağı Minsk’e indirdi. Daha sonra muhalif bir yolcuyu gözaltına aldı.

Sonuç olarak, ABD hem güvenlik hem de rekabet gerekçesiyle bu adımı atıyor. Ayrıca, bu hamle ABD-Çin ticaret geriliminin bir parçası olarak öne çıkıyor. Geçtiğimiz hafta Çin, nadir toprak elementleri ihracatını kısıtlamıştı. Bu gelişmeler, iki ülke arasındaki tansiyonun daha da yükselebileceğini gösteriyor.

ABD Ulaştırma Bakanlığının bu önerisi, küresel havacılıkta siyasi kararların artan etkisini bir kez daha ortaya koyuyor. Uzmanlar, alınacak kararın yalnızca iki ülke arasındaki uçuşları değil, aynı zamanda yolcu bilet fiyatlarını ve uçuş sürelerini de etkileyebileceğini belirtiyor. Ayrıca, Çin’in bu adıma nasıl karşılık vereceği merak konusu olmaya devam ediyor.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.