
Avrupa Birliği, Çin’in nadir toprak metalleri tekeline olan bağımlılığı sona erdirmek için harekete geçti. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Berlin Global Diyaloğu’nda yaptığı açıklamada, AB’nin “RESource EU” adını verdiği yeni bir planı devreye sokacağını duyurdu. Bu planın tasarımı, AB’nin 2022’de başlattığı REPower İnisiyatifi’ne benziyor. Amaç, Avrupa sanayilerinin kritik hammadde ihtiyaçlarını güvenli ve sürdürülebilir yollarla karşılamak.
Çin, 9 Ekim’de nadir toprak metallerine ve batarya materyallerine ihracat kontrollerini sıkılaştırdı. Bu karar, AB endüstrilerini ciddi şekilde etkiledi. Özellikle otomotiv, yarı iletken, havacılık ve savunma sektörlerinde aksaklıklar yaşanması olası. Von der Leyen, AB’nin nadir toprak kaynaklı mıknatısların yüzde 90’ından fazlasını Çin’den ithal ettiğini belirtti. Bu durum, AB için stratejik bir tehdit oluşturuyor. Yalnızca ekonomiyi değil güvenliği de tehlikeye atıyor.
AB’nin Stratejisi: Kısa Vadeli Çözümler ve Döngüsel Ekonomi
AB, Çin ile kısa vadeli çözümler üzerinde anlaşmaya çalışıyor. Aynı zamanda G7 ülkeleriyle koordineli bir yanıt oluşturuyor. Von der Leyen’in söylediğine göre, AB’nin hedefi yalnızca dışa bağımlılığını azaltmak değil. Aynı zamanda sürdürülebilir bir döngüsel ekonomi kurmak. Planın odağında, kritik hammaddeleri geri dönüştürme ve atıkları en aza indirme yer alıyor. Ayrıca bazı firmalar, bataryalar dahil kritik hammaddelerin yüzde 95’ini geri dönüştürerek bu hedefe ulaşabiliyor.
Yeni “RESource EU” planı, geri dönüşüm, ortak alımlar, stoklama ve AB içindeki projelere yatırım yapmayı içeriyor. Ayrıca nadir topraklar, elektrikli araçlardan uçak motorlarına ve askeri radar sistemlerine kadar birçok önemli ürün için hayati bir rol oynuyor. Buna ek olarak, Çin, 12 nadir toprak metaline yönelik yeni ihracat kısıtlamalarını 1 Aralık’tan itibaren devreye sokacak. Bu gelişme, küresel tedarik zincirini doğrudan etkileyecek ve Avrupa’nın üretim süreçlerinde önemli aksaklıklara neden olacak. Bu durum, küresel tedarik zincirini doğrudan etkileyecek ve özellikle Avrupa sanayilerini büyük ölçüde zorlayacak.
Avrupalı otomobil üreticileri, Çin’in Nexperia çip ihracatını yasaklaması durumunda büyük üretim aksaklıkları yaşayabileceklerini belirtti. Bu endişeler doğrultusunda, AB Ticaret Komiseri Maros Sefcovic ve Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao, 21 Ekim’de bir görüşme yaptı. Görüşmede, taraflar bu sorunu çözmek için müzakerelere başlama konusunda anlaşmaya vardılar. Bu nedenle her adım, üretim süreçlerindeki olası aksaklıkları minimize etmek için kritik önem taşıyor. Ayrıca bu müzakereler, her iki tarafın da ekonomik istikrarını sağlamak adına önemli bir fırsat olacak.
Sonuç olarak Çin, küresel tedarik zincirini giderek daha fazla etkiliyor. AB, bu bağımlılığı azaltmak için çaba gösteriyor. Bu çabalar, dünya çapındaki teknoloji ve üretim süreçlerini önemli ölçüde dönüştürüyor. AB’nin attığı adımlarla, Avrupa’nın ekonomik bağımsızlığı güçleniyor ve küresel ekonomik dengeleri yeniden şekilleniyor.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.