ABD Stratejik Rezervinden 172 Milyon Varil Petrol Verecek

ABD Enerji Bakanlığı Stratejik Petrol Rezervi sahasında ham petrol boru hatları ve ekipmanlarından oluşan bir tesis. Bakanlığın düzenlediği bir tur sırasında arka planda ABD ve Teksas bayrakları dalgalanıyor. 9 Haziran 2016, Freeport, Teksas. (Fotoğraf: The Epoch Times aracılığıyla, Richard Carson, Reuters)
ABD Enerji Bakanlığı Stratejik Petrol Rezervi sahasında bir tesiste ham petrol boru hatları ve ekipmanları. Bakanlığın düzenlediği bir tur sırasında arka planda ABD ve Teksas bayrakları dalgalanıyor. 9 Haziran 2016, Freeport, Teksas. (Fotoğraf: The Epoch Times aracılığıyla, Richard Carson, Reuters)

ABD yönetimi, İran ile yaşanan savaşın küresel enerji piyasalarında yarattığı baskı ve yükselen akaryakıt fiyatları nedeniyle Stratejik Petrol Rezervinden önemli miktarda petrolü piyasaya sürme kararı aldı. ABD Enerji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, toplam 172 milyon varil petrol önümüzdeki haftadan itibaren kademeli olarak piyasaya verilecek.

Yetkililer, planlanan boşaltım hızına göre, petrolün yaklaşık 120 gün içinde piyasaya ulaşmasını hedefliyor. Enerji Bakanlığı ayrıca rezervlerden alınacak miktarın gelecekte fazlasıyla telafi edileceğini belirtti. Önümüzdeki yıl yaklaşık 200 milyon varil petrolün rezervlere geri kazandırılacağını açıkladı. Bu miktar, piyasaya sürülen petrol miktarından yaklaşık yüzde 20 daha fazla.

ABD Başkanı Donald Trump, yaptığı açıklamada stratejik rezervlerin gerektiğinde kullanılmasının enerji piyasalarını rahatlatabileceğini söyledi. Trump, daha önce de rezervlerin doldurulduğunu ve gerektiğinde yeniden doldurulacağını belirtti. Bu adımın Amerikan halkının yüksek akaryakıt fiyatları nedeniyle yaşadığı ekonomik baskıyı azaltmayı hedeflediğini dile getirdi.

Bununla birlikte kararın açıklandığı gün, Uluslararası Enerji Ajansı da ayrı bir açıklama yaptı. Kurum, üye ülkelerin küresel piyasalara toplam 400 milyon varil petrol sunma konusunda anlaşmaya vardığını duyurdu. UEA böylece enerji piyasalarındaki arz sıkıntısını azaltmayı amaçlıyor.

Petrol ve Akaryakıt Fiyatlarındaki Artışlar

Enerji piyasalarındaki dalgalanmalar, özellikle İran ile çatışmaların ardından daha belirgin hale geldi. Hürmüz Boğazı’nda ticari gemilere yönelik saldırılar ve deniz taşımacılığındaki aksamalar küresel petrol arzına yönelik endişeleri artırdı. İranlı yetkililer ise petrol fiyatlarının yükselerek varil başına 200 dolara kadar çıkabileceği konusunda uyardı.

Öte yandan ABD’de akaryakıt fiyatları son haftalarda hızlı bir artış gösterdi. Amerikan Otomobil Birliği verilerine göre, ülkede benzinin ortalama fiyatı bir ay önce galon başına 2,94 dolardı. Ancak geçen hafta 3,20 dolara yükseldi ve son olarak 3,58 dolara çıktı. Dizel fiyatları da benzer bir artış göstererek 4,83 dolar seviyesine ulaştı.

Bununla birlikte küresel petrol fiyatları, gelişmelere paralel olarak hareket ediyor. ABD ham petrol göstergesi olan West Texas Intermediate petrolünün varil fiyatı New York borsasında yaklaşık yüzde 5 artarak 92 doların üzerine çıktı. Uluslararası piyasalarda referans kabul edilen Brent petrolün varil fiyatı ise 97 dolar seviyesine yaklaştı.

Enerji uzmanlarına göre stratejik rezervlerden bu büyük çaplı petrol arzının, piyasalar üzerinde psikolojik bir etki yaratma olasılığı var. Uzmanlar bu adımın ayrıca fiyatlardaki yükselişi geçici olarak yavaşlatabileceğini belirtiyor. Ancak bazı analistler, küresel petrol talebinin günde yaklaşık 100 milyon varil olduğu düşünüldüğünde, açıklanan rezervlerin piyasaya etkisinin sınırlı olabileceğini ifade ediyor.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.