
Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, İran savaşı ve küresel etkilerini görüşmek üzere 16 Mart 2026’da Brüksel’de toplandı. Bakanlar özellikle küresel petrol arzının yaklaşık yüzde 20’sini taşıyan Hürmüz Boğazının kapanma durumunu görüştüler.
ABD Başkanı Donald Trump 15 Mart 2026’da geçiş güvenliği için bazı ülkelerden destek isteyerek müttefiklere baskıyı artırdı. Çin, Fransa, Japonya, Güney Kore ve İngiltere’nin boğazın açılmasına katkı sağlamasını istedi. Bununla birlikte ABD güçleri, İran’ın deniz kapasitesini hedef almaya devam ediyor.
AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Dışişleri Bakanları toplantısı öncesi açıklama yaptı. Hürmüz Boğazını deniz trafiğini açma seçeneklerini incelediklerini ve ayrıca BM ile temas kurduklarını belirtti. Kallas ile BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, petrol ve gaz sevkiyatlarının yeniden başlaması olasılıklarını görüştü. Savaş dönemi Karadeniz tahıl anlaşmasına benzer bir deniz düzenlemesini değerlendirdiler.
Karadeniz anlaşması, Rusya’nın deniz ablukasına rağmen Ukrayna’nın güvenli gıda ihracatını sağlayan bir savaş anlaşmasıydı. 2022’de imzalanan anlaşmaya benzer bir koridorun, enerji sevkiyatını güvence altına alabilmesi söz konusu. Ancak Kallas risklerin enerjiyle sınırlı olmadığını, gübre ihracatındaki aksamanın gıda arzını etkileyebileceğini söyledi. “Bu yıl gübre eksikliği olursa, gelecek yıl gıda sıkıntısı yaşanır” dedi.
Öte yandan AB, mevcut deniz misyonunu ve Kızıldeniz’de gemileri koruyan Aspides operasyonunun yetkilerini tartıştı. Genişleme kararı için üye ülkelerin onayı gerekiyor.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, 15 Mart 2026’da Hürmüz Boğazı geçişini yeniden sağlamak amacıyla ABD ve Kanada ile görüşmeler yaptı. Starmer, ortak bir plan üzerinde çalıştıklarını, ayrıca ekonomik etkilerin azaltılmasını hedeflediklerini söyledi. Buna karşın sürecin karmaşık olduğunu vurguladı. Son olarak müttefiklerle koordinasyonun süreceğini ifade etti.