Saim Bugay’ın 77. Yaşgünü Anısına Karma Kukla Sergisi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tophane-i Amire binası, heykeltıraş Saim Bugay’ın 77. yaş günü anısına “Öyle mi?” başlıklı karma kukla sergisine ev sahipliği yapıyor.

Saim Bugay’ın aramızdan ayrılışının 3. yılında, O’nu ölüm değil yaş gününde anmayı anlamlı bulan katılımcılar, Saim Bugay’ın yanı sıra Savaş Dinçel, Ferhan Şensoy, Özdemir Asaf, Kuzgun Acar, Neyzen Tevfik, Genco Erkal, Aziz Nesin, Turhan Selçuk, Ara Güler, Erol Günaydın, Fahrelnisa Zeyid, Bülent Ortaçgil gibi iz bırakmış isimlerin tiplemelerini yorumlarken, kavramlar üzerinden günümüze dair saptamalar yapan çalışmalarını da sunuyorlar.

Her biri Bugay’ın anısına dair bir anlam içeren, farklı tekniklerde kuklaların sergileneceği sergi, 11 Mart’a kadar gezilebilir.

Katılımcılar

Aslı Erkmen, Asuman Sübay, Ava Turak, Barış Dinçel, Başak Bugay, Başak Karafaki Köylüoğlu, Başak Özdoğan, Berkay Ateş, Berkay Köylüoğlu, Çağdaş Yazgan, Çağla Tulukçu Arkman, Deniz Orhon Kurdak, Ebru Öztaylan, Ela Aydemir, İsmail Hazır, Leyla Gezen, Müge Berkay, Ömür Cansen Kökeş, Özge Çekmez, Savaş Özdemir, Sedef Kermen, Şeyda Hacızadekordlar

Saim Bugay Hakkında:

1934 yılında Mersin’de doğan sanatçı, 1962-1967 yılları arasında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Bölümü’nde eğitim görüp, birincilikle girdiği okulundan yine birincilikle mezun olmuştur. 1969-1974’de Devlet bursu ile, Paris merkez olmak üzere Fransa’da (İngiltere, Danimarka, Almanya, Belçika, Hollanda, İtalya’da incelemeleri ile birlikte) çalışma ve araştırmalarını özellikle ahşap heykeller uzmanlık alanında sürdürmüştür. 1975 yılında başladığı Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (MSGSÜ)’nde Öğretim Üyeliği görevinden 2002 yılında emekli olmuştur.

Ağaç heykellerinde amblem ya da fetiş özelliği gösteren formlara bağlı simetrik biçimlere ağırlık vermiştir. Ahşabı daha canlı bulduğunu ifade eden Bugay malzeme olarak da ahşabı çokça tercih etmiştir. Cebinde sürekli bir parça ahşap ve onu yontacak bir alet bulundurduğunu da bir sohbetimizde ifade etmişti. Heykelde değişik araç ve gereçlerle mesaj iletmeye yönelik anlatımcı bir çizgi sürdüren Bugay, birçok kişisel sergi açıp karma sergilere katılmıştır. Kukla ve cep kuklaları sanatçının özel çalışma etkinliklerinden birisidir. Devlet Resim ve Heykel Müzeleri (İstanbul, Ankara, İzmir), TRT ve birçok özel koleksiyonda yapıtları bulunmaktadır.

“İnsanlar kavramlar üretiyor, bu ürettikleri kavramlara kendileri uymuyor. Ahlak, namus, iyilik vs.. gibi kavramlara insanlar uymuyor. Bunun üzerine hayvanlara yönelmeye karar verdim” diyor ve hayvanları överek ekliyor: “Hayvanlar namussuzluk, ahlaksızlık, hırsızlık yapmıyor…”  Ve devamla sanatçı, insanların hayvanları kullanarak birbirine küfür etmesine ise anlam veremiyor, hele de ‘eşek gibi güzel bir hayvanın adını kullanarak eşşolueşşek’ denmesine… de  içerlemiştir. Bunun üzerine sanatçı 1995 yılından sonra hayvan figürleri yontmaya başlamıştır. “Hayvanlar ve Eşşekoğlueşekler” isimli bir de sergi düzenlemiştir.

Ahmet Şişman (internetten alıntı)

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.