Kirazla Zayıflamak Mümkün Mü?
Yazın artık kapımızda olduğu şu günlerde verilemeyen fazla kilolarla bir çoğumuzun başı dertte. İnterneti her açtığımızda gözümüze sokulan zayıflama ürünlerine ve şok diyetlere inanmıyorsanız daha gerçekçi ve doğal çözümlerden yanaysanız ,(Hadi itiraf edelim yemeyi seviyorsanız) doğanın bize sunduğu muhteşem meyve ve sebzeleri kararınca tüketerek de zayıflayabiliriz. Kiraz da bu meyvelerin başında gelir.
‘’Kiraz, dut yetişmese beni yiyenin boynunu sapıma döndürürüm’ demesinde ne kadar haklı olduğunu içeriğindeki maddelerden anlayabiliriz. 1oo gramında 1.0-1.9 gr lifli madde bulunur. Özellikle çözünmeyen lifli maddeler besinlerin bağırsaklarda kalış süresini kısaltarak hem metabolizmayı hızlandırır hem de bağırsak kanserine karşı korur. Yine lifli maddelerin bakteriyolojik parçalanması ph’ın düşmesine neden olarak tümör oluşturan safra asitlerinin oluşumunu azaltır. Lifli maddelerin yanında meyve suyundaki kimyasallardan kanser koruyucu olarak flavonoidler, fenoller ve C vitamini de önemli miktarda bulunur.
Kiraz, idrar söktürücü olarak böbreklere faydalıdır.. Vücuttaki ürik asit ve ürat tuzlarının atılmasını sağladığı için romatizma ve gut hastalıklarıyla eklem kireçlenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde de kullanılıyor. Ayrıca yapısında bulunan kinik asit ile böbreklerin taş ve kum yapmasını önlediği ve varsa zamanla döktüğü, ayrıca safra kesesi taşının dökülmesine de yardımcı olduğu biliniyor..
Kiraz, zararlı kimyasalları atmada karaciğerin de dostudur. Hastalıklar, fazla ilaç tüketimi ve zehirlenmeler sonucu zorlanan karaciğerin yükünü hafifleterek iyileşmesine yardım ediyor. Karaciğer zamanla normale dönüyor ve safra salgısı artıyor. Böylece sindirim gücünü artırıyor. Kirazda bulunan ‘levüloz’ adlı şeker kolay sindirilebildiği için şeker hastaları hiçbir tehlike oluşmadan kiraz yiyebiliyor. Ayrıca içerdiği madensel madde ve vitaminler nedeniyle hastalıklara karşı dayanıklılığı artırıyor. Yapısındaki bol fosforuyla sinirleri kuvvetlendirerek sakinlik sağlıyor. Özellikle menapoz sıkıntısına iyi geliyor. A vitamini kaynağı karoten içerdiği için de gözler için faydalıdır.
12-25 miligram arasında antosiyanin bulunmakta ve bu maddenin ağrı kesici etkisinin aspirinden on kat daha fazla olduğu bildirilmektedir. Araştırıcılara göre, günde 20 kiraz yemek bir aspirin almakla eşdeğer görülüyor. Ayrıca kirazda bulunan antosiyanin maddesi E ve C vitaminlerine benzer antioksidan etki yapmaktadır.”
Kirazın Diğer Faydaları
Sadece meyvelerinden yararlanmıyoruz. Ağacın kabuğundan, yaprağından, meyve çekirdeğinden ve kirazın sapından, reçinesinden ve kökünden de faydalanıyoruz.Ağaç kabukları yüksek ateş ve pekliğe iyi geliyor, yaprakları müshil, çiçekleri ise gögüs yumuşatıcı olarak kullanılan kirazı; bağırsakları zayıf ve yüksek tansiyon sorun olanların dikkatli tüketmesinde fayda var.Kiraz sapları idrar söktürücü olarak kullanılıyor. Gölgede kurutulan sapların bir avucu 1litre suda demlenerek günde 3-4 fincan içilebilir.
Her ne kadar mucize karışımları tavsiye etmiyorsak da bir zayıflama karışımı da biz verelim.
Kiraz sapı,
Mısır püskülü
Avakado yaprağı sabahları demlenerek aç karna 1 fincan içildiğinde zayıflatıyor.
Yoruma kapalı.