İlk Türk Savaş Gemisi ‘Heybeliada’ Hizmete Girdi
Preveze Deniz Zaferi’nin 473’üncü yılı ve Deniz Kuvvetleri Günü kapsamında dizaynı ve montajı tamamen milli imkanlarla gerçekleştirilen Heybeliada Gemisi’nin hizmet girişi ve Büyükada Gemi’sinin de denize indirilmesi amacıyla İstanbul Pendik’te Tersane Komutanlığı’nda tören düzenlendi.
Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’da katıldı. Törende konuşan Başbakan Erdoğan cumhuriyet tarihinin Türk yapımı ilk savaş gemisi olan Heybeliada’nın ülkeye kazandırılmasının gururunu ve heyecanını yaşadıklarını belirterek, ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diledi.
2004 yılında Milli Gemi (MİLGEM) Projesi kapsamında inşa edildiğini anlatan Erdoğan, ‘‘Bu gün MİLGEM Projesi ile ne kadar haklı ve doğru bir adım attığımızı ispat etmiş olmanın da ayrıca memnuniyetini yaşıyorum. Milli savunma, ancak milli bir sanayi ile milli bir anlayışla etkin ve mümkün olur. Ben bu vesile ile MİLGEM projesi içerisinde yer alan ve Heybeliada gemimizin yapımında mühendislerimizden akademisyenlerimize, işçi ve teknisyenlerimizden bürokratlarımıza kadar emeği geçen herkesi kutluyor, kendilerine şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Bugün denize indireceğimiz Büyükada’nın da şimdiden milletimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.’’diye sürdürdüğü konuşmasına Türkiye’nin artık dünyada savaş gemisi tasarım ve inşasını gerçekleştirebilen 10 ülke arasına girmiş olduğunun da müjdesini verdi. Türkiye’nin her mecrada barışın bayraktarlığını yaparken, savunma sanayisinde de tarihi bir eşiği bugün aşmış olduğumuzu söyledi.
İlk Türk korveti olan Heybeliada ‘stealth’ yani radara yakalanmama özelliğine de sahip.22 Ocak 2007 tarihinde inşasına başlanan Heybeliada F- 511 Korveti 27 Eylül 2008’de denize indirildi. 02 Kasım 2010 tarihinde ise ilk seyrine çıktı.
260 milyon dolara mal olan ilk Türk Savaş Gemisi Heybeliada, dışarıdan alınmış olsaydı eğer maliyeti 500 milyon dolara mal olacaktı. 108 kişilik yatak kapasitesi olan gemiye 10 tona kadar helikopter gece- gündüz iniş yapabilecek. Denizde kalma süresi ise lojistik destekli 21 gün lojistik desteksiz 10 gün olan gemide 20 tona yakın tatlı su üretilebilecek.