Rus’lar Güney Kutbu’nda Vostok Gölü’ne Ulaştılar
Rus’lar Güney Kutbu’nda Vostok Gölü’ne Ulaştılar
Rus bilim adamları ve mühendisleri Güney Kutbu’nda önemli bir keşfe imza attılar. Mühendislerin 20 yıldır süren sondaj çalışmaları sonucunda Güney Kutbu’ndaki buz tabakasını tam4 kilometredelerek, buzun altındaki ‘Vostok’ gölüne ulaştılar.
Uzmanlar radarla buz tabakasının altında sıvı bir gölün varlığını tespit etmişlerdi. Bu derinlikteki suyun sıvı halde olmasını uzmanlar gölün tabanındaki kaya tabakasının sıcaklığına ve gölün üstündeki buz tabakasının uyguladığı basınca bağlıyorlar.
-89 dereceye kadar inen hava koşullarında çalışan uzmanlar, buz tabakasının altındaki gölün Lüksemburg’un 9 katı büyüklüğünde olduğunu ve 20 milyon yıldır atmosferle temasa geçmediğini ifade ettiler. Güney kutbunda ‘Vostok’ gölü gibi buz kütlesinin altında 300 kadar göl olduğu tahmin ediliyor.
Rus ekibin başarısı Güney Kutbu’ndaki bu güne kadar ki en önemli keşiflerden birisi.
Bu keşifle Güney Kutbu’nun geçmişteki yapısı ve iklimsel özellikleri de öğrenilebilecek.
AARI Başkanı Valery Lukin, dünyada 20 milyon yıl boyunca gizli kalmış başka hiçbir yerin olmadığını söyleyerek keşfi, “bilinmeyenle karşılaşmak” olarak tanımladı.
Yeşil gezegende yaşamın kökenine dair sorulara yanıt verecek Vostok Gölü’nün Buzul Çağı öncesinde var olan mikrobik yaşam biçimlerini içerdiği düşünülüyor. Gölün 20 milyon yıldır atmosferle temas etmemiş olması içerisinde yaşayan mikroorganizmaların bu zaman zarfında dünyadakinden çok daha farklı bir evrim sürecine uğradığı ve yeni şekiller aldığı tahmin ediliyor.
Gölden alınan numuneler üzerindeki araştırmalar bize dünya dışındaki hayatın nasıl şekillenebileceği hakkında da ipuçları verebilir. ‘Vostok’ gölünde canlı mikroorganizmalar bulunursa, Jüpiter’in uydusu Europa’da ve ya Satürn’ün yörüngesindeki Enceladus uydusunda da hayat olabileceği varsayımı güçlenmiş olacak.
Kaynak:NTV Bilim
Anahtar Kelimeler: Güney Kutbu, Rus bilim adamları, Vostok gölü, Güney kutbunda göl